Hummus – grundrecept

Hummus med kikärtor.

Du kan använda både torkade och konserverade kikärtor när du gör hummus, men om de är torkade måste de blötläggas först. Här är två recept!
19 juni, 2018

Hummus är en krämig kikärtsröra som härstammar från det arabiska köket. Röran passar utmärkt som dipp eller tillbehör till grönsaker, bröd, kött, kyckling, halloumi, falafel och mycket annat. Varför inte använda hummus som pålägg på mackan eller i en god wrap? Här är två enkla recept.

Tips! Spara gärna kikärtsspadet, även kallat aquafaba. Det går att använda till mycket. Läs mer >>

1. Hummus med konserverade kikärtor

Ca 3 dl

Tid: 15 minuter

Du behöver:

1 förpackning kikärtor (konserv eller tetra)

2-3 vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

1-2 msk citronjuice

1/2 dl vatten

4 msk tahini (sesampasta)

2-3 krm spiskummin

2-3 krm svartpeppar

olivolja

Gör så här:

Häll av och skölj kikärtorna under rinnande vatten. Skala och grovhacka vitlöken. Mixa kikärtorna i en matberedare med salt, citronjuice, vatten och vitlök till en slät konsistens. Tillsätt tahini, spiskummin, svartpeppar och mixa ytterligare någon minut. Tillsätt eventuellt lite extra vatten om röran känns för tjock. Lägg upp i en skål och ringla över olivolja.

2. Hummus med torkade kikärtor

Ca 4 dl

Tid: 1 timme

Du behöver:

2 1/2 dl kikärtor (blötlagda över natten)

2 vitlöksklyftor (pressade)

2 msk tahini (sesampasta)

1/2 tsk salt

1/2 dl olivolja

1/2 citron (saften av)

Gör så här:

Koka upp kikärtorna och låt sjuda tills de är mjuka, ca 45 minuter. Spara kokvattnet! Låt kikärtorna svalna.

Mixa kikärtor, vitlök, tahini, salt, olivolja och citronsaft. Späd med kokvattnet till önskad konsistens.

Lägg upp i en skål och ringla över lite olivolja och toppa med paprikapulver, spiskummin eller chiliflakes.

Testa även: Rödbetshummus

Rödbetshummus.

Rödbetshummus. Foto: Shutterstock

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: