Entrecôte med smashad potatis, bönor och kall bearnaisesås
En kall ”fuskbea” är en snabb, lätt och supergod ersättare för en äkta slagen bearnaisesås! En räddare i nöden helt enkelt!

4 portioner
Du behöver:
4 skivor entrecôte
1 msk smör, till stekning
2 msk olivolja, till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Smashad potatis:
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
1 näve persilja
1 näve färsk dragon
Kall bearnaisesås:
1 bananschalottenlök
1 näve färsk dragon
2 ½ dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 ½ tsk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
Frästa bönor:
400 g gröna bönor, frysta
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Börja med potatisen: Skrubba och koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll bort vattnet och låt potatisarna ånga av.
- Värm ugnen till 225° och fördela potatisarna på en ugnsplåt. Tryck till med en gaffel över varje potatis så de krossas lätt.
- Pressa vitlöken och rör ihop med oljan. Droppa vitlöksoljan över potatisen, krydda med salt och peppar och stek i ugnen i 20 minuter.
- Skala löken till bearnaisekrämen. Hacka lök och dragon fint. Rör ihop crème fraiche, dijon, vinäger, lök och dragon, Smaka av med salt och peppar. Låt bearnaisekrämen stå och dra i kylen fram till servering.
- Stek de frysta bönorna i olja i en stekpanna, ca 10 minuter på hög värme tills de fått lite färg. Krydda med salt och peppar.
- Stek biffarna i smör och olja i en stekpanna på hög värme i 3–4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar och servera biffarna med krossad ugnspotatis, stekta bönor och bearnaisekräm.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft