Entrecôte med smashad potatis och kall bearnaisesås

Recept på entrecote med smashad potatis, bönor och kall bearnaise

På vardagarna vill vi gärna att middagen ska gå fort, men för det måste vi inte göra undantag på smaken. Här har vi ett recept på allt vi gillar – kött, potatis och gröna bönor – i form av entrecôte och smashed potatis!
12 februari, 2021

Entrecôte med smashad potatis, bönor och kall bearnaisesås

En kall ”fuskbea” är en snabb, lätt och supergod ersättare för en äkta slagen bearnaisesås! En räddare i nöden helt enkelt!

4 portioner

Du behöver:

4 skivor entrecôte
1 msk smör, till stekning
2 msk olivolja, till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Smashad potatis:

1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
1 näve persilja
1 näve färsk dragon

Kall bearnaisesås:

1 bananschalottenlök
1 näve färsk dragon
2 ½ dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 ½ tsk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

Frästa bönor:

400 g gröna bönor, frysta
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med potatisen: Skrubba och koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll bort vattnet och låt potatisarna ånga av.
  2. Värm ugnen till 225° och fördela potatisarna på en ugnsplåt. Tryck till med en gaffel över varje potatis så de krossas lätt.
  3. Pressa vitlöken och rör ihop med oljan. Droppa vitlöksoljan över potatisen, krydda med salt och peppar och stek i ugnen i 20 minuter.
  4. Skala löken till bearnaisekrämen. Hacka lök och dragon fint. Rör ihop crème fraiche, dijon, vinäger, lök och dragon, Smaka av med salt och peppar. Låt bearnaisekrämen stå och dra i kylen fram till servering.
  5. Stek de frysta bönorna i olja i en stekpanna, ca 10 minuter på hög värme tills de fått lite färg. Krydda med salt och peppar.
  6. Stek biffarna i smör och olja i en stekpanna på hög värme i 3–4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar och servera biffarna med krossad ugnspotatis, stekta bönor och bearnaisekräm.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Helstekt oxfilé med hemvispad bearnaise