Världens enklaste äppelpaj

Världens enklaste äppelpaj av Sveriges Mästerkock 2019.

Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, delar här med sig av ett recept på äppelpaj från sin kokbok "Från skog till bord".
03 april, 2019

Gabriel Jonsson om receptet:

– Matlagning ska inte vara för komplicerat tycker jag. Den här pajen är bland de enklaste och godaste desserter du kan göra, och den blir god med alla sorters äpplen.

Världens enklaste äppelpaj.

Världens enklaste äppelpaj. Foto: Frida Wismar

4 portioner

Tid: 45 minuter

Ingredienser:

4 äpplen, skalade och tunt skivade

1 dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ dl strösocker

½ dl riven mandelmassa

100 g smör

malen kanel

Till servering:

vaniljglass

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform eller annan ugnsfast form.
  2. Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och mandelmassa i en skål. Lägg äppelskivorna i formen och pudra över kanel efter smak. Strö över mjölblandningen. Hyvla smöret med hjälp av osthyvel och täck pajen med smöret.
  3. Grädda i 20–30 minuter tills pajen fått en fin och knäckig yta.
  4. Servera med vaniljglass.

Tips! Orkar du inte göra egen vaniljglass? Köpt glass av god kvalitet går också bra. Eller varför inte vispad grädde smaksatt med vanilj och kardemumma?

"Från skog till bord" (Bonnier Fakta) av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019.

”Från skog till bord” (Bonnier Fakta) av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019.