Shakshuka med vita bönor och avokado

Recept på shakshuka med vita bönor och avokado

Stine Christiansen
Shakshuka är en rätt från Tunisien där ägg pocheras i en smakrik tomatsås med vita bönor som serveras med skivad avokado och smulad fetaost. Så gott!
25 maj, 2022
4 tips för en lyxig brunch hemma
1:21

Efter reklamen: 4 tips för en lyxig brunch hemma

(1:21)

Slå på ljud

Shakshuka med vita bönor och avokado

Numera en klassiker på brunchbordet.

Så gör du brunchklassikern shakshuka med vita bönor och avokado
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk fänkålsfrö
2 tsk strösocker
2 förpackningar tomatkross
2 tsk harissa (eller annan chilisås)
1 förpackning vita bönor
4 ägg
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

1 mogen avokado
50 g fetaost
1 näve färsk mynta
1 näve färsk koriander
Ev pitabröd eller flatbröd

Gör så här:

  1. Skala lök och vitlök och skär i grova bitar. Mixa lök, vitlök, spiskummin, paprikapulver, fänkålsfrö, socker, tomatkross och harissa till en slät sås.
  2. Häll såsen i en traktörpanna, en stekpanna med hög kant, och koka upp. Smaka av med salt, chilisås och socker. Låt bönorna rinna av och häll ner dem i såsen. Rör runt och gör sedan fyra små fördjupningar mot kanterna av pannan.
  3. Knäck äggen och häll ner dem i groparna. Låt allt småkoka i 5–6 minuter, tills äggvitorna satt sig. Lägg gärna ett lock över pannan.
  4. Skiva avokadon och fördela avokado, smulad feta och färska örter över rätten. Servera genast med rostade pitabröd eller flatbröd.

Foto: Stine Christianssen