Grönsakslasagne med champinjoner
Ingen tackar nej till den här krämiga, gröna lasagnen!
4 portioner
Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
300 g skogschampinjoner
4 selleristjälkar
1 zucchini
4 morötter
2 msk olivolja
Till stekning:
1 msk torkad oregano
1 handfull färsk salvia
2 msk tomatpuré
1 burk tomatkross
4 dl grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
200 g färska lasagneplattor
150 g riven mozzarella
Bechamelsås:
50 g smör
1 ¼ dl (75 g) vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk riven muskot
50 g parmesan
Salt och svartpeppar
Till servering:
Grönsallad
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Hacka lök och vitlök fint. Rengör och ansa svampen och skär i skivor. Skär sellerin i tunna skivor. Hacka zucchinin och morötterna fint. Stek lök, vitlök och svamp i olja på hög värme i 2 minuter.
- Tillsätt övriga grönsaker och kryddor och stek vidare i 5 minuter. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och buljong och låt såsen sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Strö mjöl över och vispa ihop smör och mjöl. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning tills såsen är krämig. Smaka av med muskot, riven parmesan, salt och peppar.
- Häll lite bechamel i botten på en ugnsform. Lägg lasagneplattor ovanpå och tillsätt sedan svampsås, bechamel, riven mozzarella och återigen lasagneplattor i lager på lager tills allt är slut. Toppa lasagnen med riven mozzarella och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en grönsallad till.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft