Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Allt du vill veta om fuktboostande hyaluronsyra

hyaluronsyra

Slät, fyllig, fukt- och glowboostad hy – vem vill inte ha det? Lär dig allt som superhjälteingrediensen som är kroppens främsta fuktbindare. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman guidar dig till hudvårdsingrediensen ingen beautyrutin vill vara utan!
08 juni, 2020

 

Solen skiner från en klarblå himmel, sommarvärmen är het och halsen torr som sanden på stranden. Du dricker ett iskallt glas vatten i tre snabba klunkar och … Ahhh! Tänk dig att du ger huden en liknande upplevelse när du använder en hudvårdsprodukt med hyaluronsyra. Hyaluronet är helt enkelt hudens ”törstsläckare” och vattenbindare. Man kan likna det vid en magnet – hyaluronets verkliga superkraft är att den kan binda vatten upp till tusen gånger sin egen vikt.

Vad är hyaluron?

Hyaluronsyra, också förkortat HA (hyaluronic acid) , är dock inte alls någon syra – det är i själva verket en sockerart vi har naturligt i kroppen. I kroppen fungerar hyaluron som ett smörjmedel för leder och muskler,  och är även en stöttepelare och ett fyllnadsmaterial i hudens raffinerade nätverk av elastin och kollagen.

Hur fungerar det?

Av allt hyaluron vi har naturligt i kroppen återfinns drygt femtio procent just i huden. Där skapar hyaluron en geléliknande konsistens och fungerar som en form av utfyllnadsmedel – det ger huden en mer fyllig, slät och mjuk struktur. Är depåerna med hyaluronsyra i huden låga blir den lätta stram, torr och allmänt glåmig – molekylen ser nämligen till att hålla fuktbalansen på en jämn nivå och främjar även cellförnyelsen.

När ska man använda det?

Som med mycket annat i vår hud avtar den naturliga produktionen av  hylauron med åldern, redan från 25 års ålder börjar produktionen gå ner. Men tack vare sin fuktbindande effekt är den också en av våra mest populära ingredienser i hudvårdssammanhang och går enkelt att addera genom sin hudvårdstutin, oavsett vilken ålder man har.

Det finns ett stort vetenskapligt stöd för att hyaluronsyra i kosmetik verkligen har effekt. Eftersom det är ett kroppseget ämne kan i princip alla hudtyper tolerera ingrediensen och den framställs både syntetiskt och naturligt och återfinns därför även i många ekologiska och naturligt framställda produkter.

I vilka produkter hittar man hyaluronsyra?

Man skiljer på stormolekylär och småmolekylär hyaluron – den förstnämnda återfinns ofta i kosmetika som läppglans och lägger sig  som en återfuktande ”film” på huden, medan de mindre molekylerna återfinns i hudvården, som serum, mister och crème, där den kan ta sig ner i utrymmen mellan hudcellerna och återfukta, med härligt fyllig persikoeffekt.     

ELLEs favoriter med hyaluronsyra

1. Paulas Choice nattmask

Paulas Choice Radiance renewal mask.

Paulas Choice Radiance renewal mask.

Leave-on-mask, späckad med hyaluronsyra. Paulas Choice Radiance renewal mask. Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

2. Dr. Ceuracle arkmask

Hyal reyouth lifting mask, 49 kr, Dr. Ceuracle

Hyal reyouth lifting mask från Dr. Ceuracle.

Arkmask späckad med hyaluron, Hyal reyouth lifting mask, 49 kr, Dr. Ceuracle. Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

3. Make the makes highlighter

Make the make

Make the makes Gloss pot-highlighter.

Highlighter med fuktgivande hyaluron. Hyaluronic gloss pot, Make the Make. Finns att köpa här. (reklamlänk från Apprl)

4. Nattmask från Exuviance

 

Overnight transformation complex från Exuviance

Overnight transformation complex från Exuviance.

Overnight transformation complex från Exuviance är en maxad nattmask med hyaluronsyra. Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

5. Serum från Peter Thomas Roth

Water drench hyaluronic cloud serum, Peter Thomas Roth.

Water drench hyaluronic cloud serum från Peter Thomas Roth.

Serum späckat med hyaluron för ”plumping”-effekt. Water drench hyaluronic cloud serum, Peter Thomas Roth. Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

6. Ögoncrème från Filorga

Optim eyes, Filorga.

Optim eyes från Filorga.

3-i-1 ögoncrème med hyaluronsyra. Optim eyes, Filorga. Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

7. Glowserum från Oskia

Get up and glow serum från Oskia.

Get up and glow serum från Oskia.

Glow-serum med hyaluron, Get up and glow serum från Oskia. Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

LÄS MER:

Sommarens 10 bästa bronzers som ger gyllene hy

ELLEs beautyredaktör svarar på 7 vanliga frågor om SPF

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: