Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Stor guide: Så fixar du en lyckad fest

01 feb, 2023 
AvCecilia Persson
Fixa fest – stor guide och bästa tipsen för att anordna en bra fest
Att anordna en fest är både kul under tiden den pågår och när du planerar den. Vi har samlat allt du behöver veta för allt från den lilla hemmafesten till den stora födelsedagsfesten eller bröllopet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Livet är en fest – eller kan i alla fall vara det! Att anordna en riktigt bra fest är inte bara ett kul projekt för dig själv, utan givetvis även för alla gäster. Det finns många olika saker som kan vara bra att tänka på när du ska anordna en fest – oavsett om det blir ett rejält party där ni slår klackarna i taket eller ett kalas för barnen så har vu samlat det vinnande konceptet.

Kvinna med festlig jacka och orange väska

Fest – så lyckas du

Vi har samlat allt du behöver veta inför ditt party eller kalas, från eventuellt tema och aktiviteter som lekar till outfit, inbjudan och dekorationer.

 • Inbjudan
 • Lekar till fest
 • Temafest
 • 25-årsfest
 • 30-årsfest
 • 40-årsfest
 • Festlokal
 • Klädkod
 • Festmat
 • Festliga högtider 2023

Hur skriver man en inbjudan till fest?

När du ska skicka ut inbjudan, och hur tidigt som är lämpligt att be gästerna att osa innan din fest, beror såklart på omständigheterna. En tumregel är att ju mer planering, tid och pengar gästerna sannolikt kommer att behöva lägga ner, desto tidigare bör du informera dem. En 30-årsfest hemma är till exempel betydligt enklare för gästerna att dyka upp på, än ett bröllop utomlands mitt i semestertider.

Annons

Oavsett om du skickar ett skriftligt inbjudningskort som dyker upp i brevlådan eller sätter ihop ett Facebook-event som du bjuder in gästerna till är det viktigaste att ha med:

 • Datum för festen
 • Vad ni firar – vankas det födelsedag, bröllop eller bara en riktigt go' fest?
 • Eventuellt tema och/eller dresscode för festen
 • Sista datumet för att OSA, så att du vet hur många du kan förvänta dig kommer på festen

Save the date-kort

Ett tips om du inte har satt alla detaljer för festen, men ändå vill att gästerna ska spara datumet i fråga i kalendern, är att skicka ut så kallade save the date-kort i väntan på den riktiga inbjudan.

Lekar till fest

Oavsett om det vankas möhippa, midsommarfirande, nyårsfest eller födelsedagsfest är någon form av lekar perfekt för att lätta upp stämningen, få gästerna att mingla med varandra på ett naturligt sätt och slappna av. Ett gott skratt förlänger ju livet – och gör dessutom din fest betydligt roligare.

Vad kan man göra på en fest?

Här har vi samlat våra bästa lekar till möhippa och här är sommarens bästa midsommarlekar, som alla passar lika bra på andra typer av fester också. Det kan också vara kul att anordna ett photo booth, antingen genom att hyra in just ett fotobås eller genom att fixa fram några kul utklädnader samt en polaroidkamera, eller ett gäng engångskameror, som också kan användas till att föreviga festen i övrigt.

Tjejer med blå klänning med fjädrar och vit mönstrad klänning

Temafest

Du behöver ingen anledning till att anordna en fest, men stora händelser i livet kan vara en bra anledning till att samla alla dina nära och kära. Det kan vara allt från en studentfest eller examensfest för att fira en avklarad utbildning, till en gender reveal, babyshower eller dop för att på olika sätt välkomna nya små liv in till världen. En annan stor händelse som förtjänar ett riktigt party är bröllop, och genom att anordna en festlig möhippa för bruden redan innan bröllopet skapar ni ännu fler minnen för livet.

Annons

25-årsfest

Fira din 25-årsdag med pompa och ståt och gå gärna ihop flera stycken som fyller år ungefär samtidigt för att sammanföra era olika kompisgäng. Då kan ni dessutom ha en högre budget än om ni skulle haft varsin fest – varför inte hyra en lokal eller till och med ett hus någonstans? Kolla in här hur du styr upp en perfekt 25-årsfest.

30-årsfest

Att fylla 30 är något av en milstolpe i livet, och väl värt att fira! Låt siffran 30 synas i allt från dekorationer till ballonger och behåll gärna ert barnasinne genom att ha lekar och aktiviteter i form av exempelvis quiz eller tipspromenad. Oavsett om du vill anordna en 30-årsfest hemma, ute på lokal eller som överraskning för någon annan så kan du här spana in de bästa tipsen för en magisk 30-årsfest.

40-ÅRSFEST

Vid 40 är många i ett annat stadie i livet än vid 30 och inte sällan är en födelsedagsfest ett mycket välkommet inslag! Här kan du spana in allt du behöver och vill veta om att anordna en magisk 40-årsfest.

Annons

Vad kostar en 40-årsfest?

Hur mycket du spenderar på 40-årsfesten är givetvis upp till dig: se till att skräddarsy den för både dina preferenser och din budget. Kanske har du en större ekonomisk möjlighet än tidigare att till exempel hyra en lokal någonstans för ditt 40-årsfirande, men en hemmafest med hemmalagat plockmat kan vara minst lika kul (om inte mer!).

Festlokal med discobollar i taket

FEstlokal

Om du inte vill anordna en hemmafest utan hyra en festlokal finns det många olika att välja på. För att hålla nere kostnaden du om du ändå vill hyra lokal kan det vara en idé att hitta en där du får ta med egen mat och dryck, så att du inte måste köpa in den tjänsten också. Kolla in våra bästa tips på festlokal i Stockholm samt festlokal i Göteborg.

Annons

Festdekoration

Det krävs inte mycket för att skapa en festlig känsla i lokalen som festen ska hållas i, oavsett om du väljer att ha den hemma eller någon annanstans. Några väl utvalda dekorationer till fest placerade på rätt ställe lyfter genast partyt till nya höjder: placera ut en ballongbåge på synlig plats i lokalen, sätt ut sifferballonger med åldern på den som fyller år så att de syns direkt när gästerna kommer in, eller häng en fin girlang med ett härligt budskap vid drinkstationen eller buffébordet.

Planera bröllopsfest

Vankas det en finare middag, eller rentav bröllop? Då kan det vara värt att satsa på en bra och genomtänkt bordsplacering. Här hittar du våra bästa tips för att dekorera bröllopslokal.

Partytält

Om majoriteten av festen ska hållas utomhus är ett tips att köpa eller hyra in partytält så att festen kan hållas även vid regn och dåligt väder. Här har vi samlat bästa tipsen för att dekorera partytält.

Kvinna med svart kjol och svart mönstrad långärmad tröja

Klädkod

Om man ska ha klädkod eller inte tvistar de lärda. Att ha en klädkod på festen kan av vissa upplevas som strikt, men faktum är att en klädkod i de allra flesta fallen underlättar gästernas beslut om vad de ska ha på sig. Tänk dig att själv du är i ett nytt sammanhang med nya människor: det sista du vill är förmodligen att känna dig självmedveten och malplacerad. Med en klädkod ger du gästerna tydliga ramar att röra sig innanför, något som många sannolikt tycker är ganska skönt. Här reder vi ut vad som gäller för klädkod kavaj och mörk kostym samt för klädkod smoking och frack.

Annons

Psst! En tydlig klädkod minskar även antalet frågor som du kommer att få kring klädsel – vilket kommer att vara skönt för dig, så att du kan koncentrera dig på andra förberedelser.

Klänningar till fest

Här kan du kolla in de klänningar som är våra favoriter just nu och även snygga festklänningar. till alla tillfällen. Vill du inte bära just klänning? Kolla in säsongens snyggaste festtoppar samt festkläder i alla olika kategorier.

Makeup

Festen är ett perfekt tillfälle att testa på nya looks när det kommer till såväl smink och hår som outfits. Varför inte testa några av årets sminktrender 2023?

Psst! Här kan du spana in maxad inspo i form av artisten Daniela Rathanas sminkrutin:

ELLE Beauty: Min rutin – med Daniela RathanaBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Daniela Rathana

Festmat

Det roliga med att anordna en egen fest är att du får bestämma allt själv: från var festen ska vara och vilka som ska komma, till vilken mat och dryck som ska serveras och vilken musik som ska spelas. Du kan välja att satsa på klassisk festmat eller något helt annat – det är bara din fantasi (och budget) som sätter gränser!

Annons

Enkel festmat – festmat till många

Ett tips är att utgå från hur många ni kommer att vara på festen och sedan planera maten utefter det. Är ni väldigt många så kommer du till exempel med högsta sannolikhet inte vilja stå och steka bröd till Toast Skagen eller göra många pyttesmå och pilliga snittar till alla, medan du kan lägga ner mer tid och energi på maten om du bjuder in till en mer intim (men festlig) födelsedagsmiddag.

Tips! Försök att hålla din festmat enkelt som möjligt – alla moment som du nu tänker att du kommer hinna med kommer alla att ta mycket mer tid än du tror i anspråk, särskilt om du ska laga till många. Om du väljer att servera en buffé eller plockmat kan du istället satsa på en snygg uppläggning eller dukning. Här kan du spana in 15 tips på smidig plockmat till fest.

Läs också: 10 enkla knep som lyxar till festmiddagen utomhus

Flaska med rosébubbel

Fördrink

Det är alltid trevligt att välkomna gästerna med ett glas, oavsett om det innehåller något alkoholhaltigt eller alkoholfritt. Om du vill befästa den festliga känslan med en gång så är en varm rekommendation att bjuda på en härlig glitterdrink – eller varför inte bygga upp ett imponerande champagnetorn?

Annons

Hur mycket alkohol till fest?

Det finns några tumregler att utgå från för att räkna ut hur mycket mat och dryck som kommer att behövas. Hos ELLE Mat & Vin hittar du en utförlig guide till att beräkna mat och dryck till fest som innehåller allt från hur många glas det går på en flaska vin, till hur mycket mat som går åt per person.

Läs också: 3 goda alkoholfria drinkar

Högtider 2023

Under året finns det många olika tillfällen att ställa till med fest. Och kom ihåg – allt kan bli en fest eller ett firande! Här listar vi några av årets höjdpunkter:

Annons