Planera fest – allt du behöver veta!

Planera fest - allt du behöver veta!

Det är inte alltid så lätt att veta hur mycket mat man ska laga eller hur mycket dryck man ska köpa till festen, dopet eller bröllopet! Här hittar ni allt ni behöver veta för att kunna ordna en perfekt fest.
26 december, 2018
Vacker dukning i fina färger.

Vacker dukning i fina färger.

1. Vilken sorts fest är det?

Tänk noga igenom vilken sorts fest du vill ha. Och var tydlig mot gästerna så att de vet: vilken plats, vilka tider, klädsel, om det är ett tema, och hur mycket mat och dryck man kan förvänta sig.

2. Förbered frenetiskt

Tänk igenom hela festen och förbered allt som går innan, från inbjudan och dukning till maten och disken. Det är inte roligt att stå där utan kaffefilter eller kapsylöppnare.

3. Hur mycket mat går det åt?

Tänk hellre för mycket än för lite. Det finns inget tråkigare än en fest där såväl dricka som mat tar slut alldeles för tidigt. Så var generös i överkant när du beräknar mängden mat och dryck. Dessutom äter och dricker olika människor olika mycket, beroende på vilka de är och vid vilken tid och årstid festen är och hur länge den pågår. Och skulle det nu råka bli på tok för mycket över – skicka med gästerna lite rester när de går hem. Eller frys in eller bjud på brunch dagen därpå. Se till att det alltid finns reserver i form av snacks, frukt, bröd och ost som går snabbt att ställa fram om något tar slut.

4. Hur många tilltugg går det åt?

  • Lättare tilltugg före en middag/buffé: 3–5 tilltugg per gäst, gärna 3 olika sorter.
  • Mingel under några timmar: 3–5 tilltugg per timme, gärna 5–8 olika sorter.
  • Helkvällsmingel: 10–15 tilltugg per gäst, gärna minst 8 olika sorter.

Recept: 5 snabba tilltugg till festen

Tilltugg till festen.

Tilltugg till festen.

5. Hur lägger jag upp en buffé?

Den bör innehålla något matigt, några tillbehör, någon dipp, bröd, och alltid minst ett vegetariskt alternativ. Bjud alltid på något sött till avslutning, även om det är en mingelfest. Ställ gärna fram skyltar med maträtternas namn. Tänk på att ta reda på om någon är allergisk, och varna om du serverar något med nötter, gluten eller laktos.

6. Hur mycket går det åt per portion på en buffé?

  • Helt kött: 50 g
  • Benfritt kött i gryta: 50 g
  • Köttfärs: 50–75 g
  • Fiskfilé: 50–75 g
  • Skaldjur: 100 g
  • Kycklingfilé: 50 g
  • Kycklingvingar: 100–150 g
  • Potatis: 100–150 g
  • Paj: 100–125 g
  • Grönsallad: 50 g
  • Dessertost: 15–25 g
  • Hårdost: 20 g
  • Bröd: 50 g
  • Tårta: 10–12 bitar (på en tårta som är 23 centimeter i diameter)

7. Hur håller jag det varmt/kallt?

På en buffé kommer rätterna att stå framme flera timmar. Därför måste du hålla koll och ställa ut känslig mat i omgångar. Gör en kylplatta av invirade kylklampar i folie med stora fat, långpannor eller plåt ovanpå. Eller fyll en långpanna med riktigt mycket is. Varm mat kan du hålla varmt på elektriska värmeplattor eller en baksten eller långpanna med (rengjorda) småstenar som du värmt i ugnen. Drycken lägger du på isbädd. Till exempel i stora zinkbaljor – eller varför inte en uppblåsbar barnpool? Eller hyr en kyl.

8. Duka ett buffébord

Duka från vänster till höger i följande ordning: Tallrikar, bestick, servetter, bröd och smör. Sill, skaldjur, fiskrätter. Kallskuret och sallader. Småvarmt som till exempel pajer och gratänger. Dessert, om du inte vill duka upp det senare eller ha det på ett eget bord. Är ni många – duka från två håll med en ”spegelvänd” buffé så undviker du kö. Duka gärna på höjden, med kartonger eller dricksbackar insvepta i duk och blanda höga och låga fat.

Recept: Mingelmat till festen

Mingelmat! Foto: Hannah Komapnik

Mingelmat! Foto: Hannah Komapnik

9. Generella regler för dryck

  • Om festen varar länge går det åt mera dryck.
  • Om festen är på våren eller sommaren går det åt mera vitt vin och öl. På vintern går det mest åt rött vin.
  • Om gästerna själva häller upp dryck går det åt mer än om de blir serverade.
  • Om du får alkohol över som du inte öppnat kan du lämna tillbaka det till Systembolaget inom tre veckor. Så köp hellre för mycket och spara kvittot.
  • Tänk på att alltid servera alkoholfria alternativ.
  • Glöm inte att servera gott om vatten.
  • Köp hem extra is.

10. Hur mycket dryck går det åt?

  • Fördrink: Till fördrink bjuds det ofta på champagne/mousserande vin alternativt en välkomsdrink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund så att inte gästerna bara får stå med tomt glas.
  • Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.
  • Huvudrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.
  • Dessert: Beräkna ett glas per person.
  • Alkoholfritt: Tänk på personer som inte dricker alkohol! Köp god, torr cider till fördrinken och maten, så att de inte behöver dricka mineralvatten eller läsk hela kvällen.
  • Avec: Kan serveras om önskas. Oftast 4 cl.

11. Hur många glas finns i en flaska?

  • Champagne/mousserande (75 cl): 7–8 glas/flaska.
  • Rött vin (75 cl): 5–6 glas/flaska.
  • Vitt vin/rosévin (75 cl): 6–7 glas/flaska.
  • Bag-in-box (3 liter): 24 glas/box.
  • Öl (33 cl): 1–2 glas/flaska.
  • Öl (50 cl): 2 glas/flaska.
  • Avec: 4 cl/person.
  • Dessertvin: 12 glas/flaska.
  • Drinkar: En flaska sprit à 75 centiliter ger cirka 20 drinkar.

Recept: Våra 10 populäraste drinkar

Två av våra populäraste drinkar.

Två av våra populäraste drinkar.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: