Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Midsommar 2023 – inspiration till årets dukning, pynt och lekar

08 jun, 2023 
AvCecilia Persson
midsommar 2023
Nu är det inte långt kvar till en av sommarens härligaste högtider: midsommar! Här har vi samlat all information och inspiration du kan tänkas behöva – till såväl dukning och pynt som lekar, drinkar och midsommarklänningar att bära.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Finns det någon härligare högtid än midsommar – som bjuder på sommarblommor, umgänge med nära och kära och den längsta och ljusaste natten på året? Oavsett om du firar midsommar med ett stort gäng vänner eller familj och dans runt midsommarstången, eller på ett mer lågmält sätt, så finns det några säkra kort för att göra midsommarfirandet extra minnesvärt.

För att underlätta planeringen och inspirera dig till max har vi samlat allt från de bästa tipsen för planeringen av midsommarfirandet, inklusive midsommardukningen, pyntet och roliga midsommarlekar som lyfter hela festen, oavsett om ni sitter ute i det gröna eller inne i stan!

vit midsommarklänning Bubbleroom
Hos Bubbleroom finns många fina alternativ på midsommarklänningar. Klicka på bilden för att se hela kollektionen.

När är midsommar 2023?

I år infaller midsommarafton på fredagen den 23:e juni och midsommardagen följaktligen 24 juni. Det innebär att midsommar är under vecka 25 2023.

Annons

Bästa tipsen för ett lyckat midsommarfirande

För dig som ska styra upp ett midsommarfirande eller fest i år finns det några saker som garanterar (eller åtminstone ökar chanserna betydligt) för en lyckad dag och kväll!

 1. Planera mat och dryck i god tid. Att stå och gräva bland färskpotatisen medan svetten pärlar sig i pannan eller besöka Systembolaget dagen innan midsommarafton är nog något de flesta av oss någon gång har gjort – och gärna vill undvika i framtiden. Ju tidigare inköpen är klara, desto mer sinnesfrid och tid att tänka på annat, som dekorationer, pynt och lekar, har du. Och du – kom ihåg att du inte behöver fixa precis allt själv! Var inte rädd för att be andra att ordna med saker och ting, de flesta är bara smickrade att betros med uppgiften.
 2. Lätta upp stämningen. På midsommar möts ofta många olika kompisgäng och personer som inte nödvändigtvis känner varandra sedan tidigare. Ett enkelt sätt att bryta isen och få gästerna att interagera med varandra på ett avslappnat sätt är att styra upp några roliga midsommarlekar. Du kan till exempel anordna en tipspromenad som kräver att lagmedlemmarna samarbetar!
 3. Se över sovplatserna. Många av oss vill helst vara ute i skärgården eller långt ute på landet för att få den rätta midsommarkänslan, något som också betyder att det kan vara svårt att ta sig därifrån (särskilt mitt i natten). För att slippa massor av sista minuten-frågor från gästerna gör du rätt i att tidigt planera vem som ska sova var. Var inte rädd för att be några av gästerna att ta med tält eller liknande, så att de också vet vad som väntar.
 4. Omfamna traditionerna. Midsommar är det perfekta tillfället att få utlopp för sin romantiska och drömmande sida – så att plocka 7 sorters blommor och lägga under kudden är både riktigt mysigt och kan dessutom innebära en skön paus från det intensiva umgänget Det kan vara särskilt skönt för de som är introverta eller bara vill vara tysta en stund (en lugn stund som vi alla kan behöva under det långa firandet!).
 5. Fyll på med vätska – som inte är alkohol. Oavsett om ni går på snapsen eller satsar på ett nyktert firande i år är det viktigt att fylla på vätskedepåerna, särskilt om det är varmt ute. Vatten, läsk eller en svalkande lemonad gör garanterat succé!

Midsommar dukning

Är du på jakt efter inspiration till hur du ska lägga upp årets dukning på midsommar? Ett bra tips är att låta naturen stå i fokus i form av allt från naturmaterial som jute och trä, till vackra sommarblommor. Genom att hålla en röd tråd genom dukningen på ett eller annat sätt lyfter du helhetsintrycket rejält. Nedan ger vi våra bästa tips och produkter vi älskar.

 • Pynta i ljusa nyanser och låt sommarens blomster sätta färg
 • Duka med luftiga textilier och porslin eller keramik i ljusa toner som förstärker sommarkänslan.
 • Om du inte har mycket blad och växter runt dig kan du duka med gröna girlanger
 • Duka med vackra glas som gör drinkarna extra somriga
 • Använd dig av naturen och duka med blommor, allt från att lägga en liten bukett på tallriken till en bukett på bordet i maxistorlek
 • Duka med plädar på stolarna för en mjukare känsla, och så slipper gästerna frysa när det blir kallare under kvällen

ANNONS Allt du behöver till midsommarfesten hittar du här!

Bohemisk girlang

Bladgirlanger som blir så fina att dekorera med. Förpackningen består av 5 stycken girlanger som var och en är 2 meter lång. ANNONS De finns att köpa här.

girlang till midsommardukning
Klicka på bilden för att komma direkt till girlangerna.

Engångstallrikar

Nationaldagen i all ära, men många skulle nog hålla med om att det snarare är midsommarafton som är sommarens stora högtid. Dessa papptallrikar med svenska flaggan passar perfekt in i midsommardukningen, funkar till såväl en enklare midsommarmeny eller midsommarbuffé som mer lyxig midsommarmat och låter er dessutom slippa disken. ANNONS Se mer och köp tallrikarna här.

Annons
papptallrikar med svenska flaggan
Klicka på bilden för att komma direkt till tallrikarna.

Ljusslinga

En ljusslinga med 16 stora runda LED-lampor som både lyser upp under kvällen och skapar en mysig känsla. Den är 4,5 meter lång, ANNONS du kan läsa mer om ljusslingan och köpa den här.

ljusslinga med stora runda ledlampor
Klicka på bilden för att komma direkt till ljusslingan.
Annons

Guldiga sugrör

Dekorera drinkarna med sugrör i mässing från Orrefors. ANNONS De köps i set om fyra och blir dina här.

sugrör i guld
Klicka på bilden för att komma direkt till sugrören.

Bordsduk

En vit bordsduk i fläcktåligt material – perfekt till de lite mer festliga tillfällena! ANNONS Se mer och köp duken här.

Vit duk till dukning
Klicka på bilden för att komma direkt till duken.

Räfflade glas

De populära glasen från Nordic Nest med räfflad yta blir fina som vattenglas eller att servera årets midsommardrink i. ANNONS Glasen köps i set om fyra och finns här.

Annons
räfflade glas
Klicka på bilden för att komma direkt till glasen.

MIDSOMMAR dekoration

Pynta trädgården eller festlokalen med sådant som höjer stämningen.

Ballongbåge

En ballongbåge skapar extra feststämning och blir det perfekta pyntet. Här finns en variant i blått, guld och vitt. ANNONS Ballongbågen och fler varianter finns att klicka hem här.

ballongbåge blå och guld
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongbågen.
Annons

Zinkbalja

Slå två flugor i en smäll och kombinera funktion med estetik! Istället för en massa spring till och från kylen kan ni fylla en balja med is och servera drycken där. Denna zinkbalja är dessutom riktigt fin, ANNONS du kan läsa mer om den och köpa den här.

zinkbalja för dryck
Klicka på bilden för att komma direkt till zinkbaljan.

Servetter

Ett 4-pack med somrigt mönstrade servetter som gör dukningen mjuk och somrig. ANNONS Se fler färger och köp de rutiga servetterna här.

blå och vita rutiga servetter i bomull och linne
Klicka på bilden för att komma direkt till servetterna.

En annan variant i beige linne hittar du hos H&M Home.

Annons
linneservetter dukning midsommar

midsommar pyntet

Vi har samlat det finaste pyntet till ditt kommande midsommarfirande.

Sverigekonfetti

Varför inte pryda bordet med en konfetti i gult och blått? Den här innehåller både flaggor och runda prickar i färgerna, ANNONS läs mer om konfettin och köp den här.

konfetti med svenska flaggan
Klicka på bilden för att komma direkt till konfettin.

Juteband med spets

Du behöver inte ha matchande vaser med blommor på bordet – genom att knyta detta fina juteband med spets kring allt från vaser till glasburkar ser de ut att hänga ihop ändå. ANNONS Se mer och köp bandet här.

Annons
rustikt juteband med spets på
Klicka på bilden för att komma direkt till bandet.

midsommar lekar

Vad är en midsommar utan just lekar? Det finns massor av olika lekar att sätta upp för gästerna. Här har vi samlat våra favoriter som ni måste testa!

 • Snurra runt pinnen (Norsk fylla)
 • Grodspottning
 • Pennan i flaskan
 • Frisbee
 • Kast med liten sak
 • Kast på rad
 • Kubbstafett
 • Musikquiz

Beerpong

Beerpong är en klassisk lek där det lag som träffar flest bollar i glasen tvärs över bordet vinner. Här finns ett set med 6 muggar av varje färg samt två bollar. ANNONS Setet för Beerpong finns att köpa här.

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

Prosecco Pong

Sparkling Pong beskrivs bäst som den glamorösa kusinen till det klassiska amerikanska Beer Pong – byt ut ölen mot prosecco, cava eller champagne! ANNONS Läs mer om partyspelet och köp det här.

Annons
prosecco pong
Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

Midsommarkrans

Vill du själv göra en midsommarkrans att bära på midsommar eller föredrar du att köpa en av konstgjorda blommor som håller år efter år?

Vit midsommarkrans

En vit blomsterkrans med konstgjorda blommor som garanterat inte vissnar under kvällen. ANNONS Den finns att köpa här.

Konstgjord vit krans till midsommar
Klicka på bilden för att komma direkt till kransen.

Rosa midsommarkrans

En liknande blomsterkrans med konstgjorda blommor i vitt, rosa och lila. ANNONS Se mer och köp den här.

Annons
Midsommarkrans med rosa blommor
Klicka på bilden för att komma direkt till kransen.

Psst! Är du på jakt efter den perfekta klänningen till firandet? Vi har även samlat säsongens finaste midsommarklänningar.

klänning till midsommar

Drinkar midsommar

Vill du bjuda gästerna på en drink som går i midsommartema? I ELLE:s guide nedan hittar du recepten till varje drink.

Annons
 • Åhus summer Tonic
 • Midnight sun Spritz
 • Aqua Maid

Varför firar man midsommar?

Att fira våren och sommarens växtlighet är enligt Nordiska Museet en tradition som har anor lång bak i tiden i både Sverige och övriga norra Europa. Just midsommar var från början kyrkans högtid då midsommardagen alltid inföll på Johannes Döparens födelsedag, som var den 24:e juni. Detta innebar att midsommarafton ägde rum 23 juni, ett datum som stod fast fram till 1952 då man istället bestämde att midsommarafton varje år skulle ske på en fredag. Det innebär att midsommarafton sedan dess alltid infaller mellan den 20:e och 26:e juni.

DIY: Så gör du en vacker midsommarkransBrand logo
DIY: Så gör du en vacker midsommarkrans
Annons