Lyxig midsommarmat - våra 8 bästa recept

Lyxig midsommarmat

Välkommen på midsommarfest! Bjud på klassiska smaker, med en lyxig twist.
11 juni, 2020

Vår allra godaste midsommarmeny!

Härliga recept för en lyckad midsommar

Midsommar väntar runt hörnet, och eftersom vädret sällan är på rätt sida så blir ju maten så mycket viktigare! Här har vi samlat våra allra bästa recept med fördrink, sill, lax och potatissallad, en härlig jordgubbsmarängtårta och lyxiga korvar till vickning. Årets längsta – och godaste – dag kan börja!

Fläderbubbel med jordgubbar

Sommar i drinkform.

Fläderbubbel med jordgubbar, smördegssnurror och grön dipp.

1 glas

1 1/2 msk flädersaft

10–15 cl mousserande vin

Till servering:

1 jordgubbe

Fläderblommor

Myntablad

Gör så här:

  1. Mät upp flädersaften i champagneglas.
  2. Toppa med mousserande vin och dekorera med färska jordgubbar delade i klyftor, fläderklasar och myntablad.

Smördegssnurror med sesam

Frasigt fantastiska!

ca 30 stycken

1 pkt frysta smördegsplattor

100 g färskost med gräslök

1 ägg, uppvispat

2 msk finklippt gräslök

1 msk sesamfrön

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Lägg ut smördegsplattorna på en stor skärbräda och låt dem tina 10 minuter.
  3. Bred över ett lager med färskost och dela sedan rektanglarna i 2 centimeter tjocka remsor längs med kortsidorna.
  4. Snurra därefter varje remsa ett par varv och lägg ”skruvarna” på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Pensla skruvarna med uppvispat ägg och strö över finklippt gräslök och sesamfrön.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 10–15 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut och låt svalna.
  7. Servera dem tillsammans med ärtdippen.

Ärtdipp

God till det mesta.

ca 5 dl

500 g frysta ärter

2 dl smetana

1 msk saft av citron

1 klyfta vitlök, riven

1/2 dl finhackad mynta

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Tina ärterna.
  2. Mixa dem tillsammans med smetana, citronsaft och riven vitlök till en kräm.
  3. Vänd ner finhackad mynta och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Matjessill med krämiga ägg och brynt smör

Krämig, salt och härlig.

Matjessill med krämiga ägg och brynt smör.

4 portioner

2 burkar matjessill à 200 g

3–4 ägg

2 skivor kavring

2 msk smör

1/2 grönt äpple, finhackat

1 liten rödlök, finhackad

2 msk finhackad gräslök

25 g smör

1 dl gräddfil

1/2 citron, rivet skal

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Öppna matjessillsburkarna och låt sillen rinna av i ett durkslag.
  2. Koka äggen ca 5 minuter, de ska vara krämiga i gulan. Spola i kallt vatten, skala och dela eller bryt dem i bitar.
  3. Smula kavringen och stek den gyllene i smöret på medelvärme.
  4. Skala äpplet och rödlöken och dela dem i fina tärningar. Hacka gräslöken fint. Smält smöret och bryn det lätt.
  5. Arrangera matjessill, ägg och gräddfil vackert på assietter. Strö över hackat äpple, rödlök, gräslök och kavringssmulor.
  6. Ringla över lite brynt smör och avsluta med lite rivet citronskal och grovmalen svartpeppar.

Potatissallad med sparris

Även supergod till grillat.

Potatissallad med ugnsbakad lax.

6–8 portioner

800 g färskpotatis

1 knippe sparris

1 knippe rädisor

1 ask krasse

Ätbara blommor

Senapsvinägrett:

1 msk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

3/4 dl olivolja

1–2 tsk strösocker

Salt och nymalen svartpeppar

1/2–1 msk vatten

Gör så här:

  1. Tvätta och skrubba färskpotatisen och dela de större i mindre bitar. Koka i saltat vatten, ca 10–15 minuter tills mjuk.
  2. Häll av kokvattnet och låt svalna helt.
  3. Ansa sparrisen och spara 4–5 stycken. Dela de övriga i tre delar och koka dem i saltat vatten någon minut, häll av kokvattnet och kyl ner.
  4. Skölj och ansa rädisorna, skiva dem tunt. Skiva även de råa sparrisarna tunt.
  5. Arrangera potatisen och grönsakerna på ett stort fat eller i en skål. Vispa samman ingredienserna till vinägretten och häll den över salladen.
  6. Dekorera gärna med finklippt krasse och ätbara blommor.

Ugnsbakad laxsida med citronsås

Superenkel, men fantastiskt god!

6–8 portioner

1 1/2 kg laxsida

1 kruka dill

1 kruka gräslök

1 msk fänkålsfrön, stötta i mortel

1–2 citron, i skivor

Salt och nymalen svartpeppar

Citronsås:

2 dl crème fraiche

2 dl turkisk yoghurt 10%

1 citron, rivet skal

1/2 dl finhackad gräslök

2 msk honung

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Lägg laxen i en ugnsfast form med skinnsidan nedåt. Salta och peppra.
  2. Hacka dill och gräslök fint och strö över laxen. Mortla fänkålen och strö över även den.
  3. Massera in kryddor och örter ordentligt i laxen. Skiva citronen och lägg över skivorna. Låt stå kallt en timme i kylen så att smakerna tränger in ordentligt. Sätt ugnen på 175°.
  4. Ställ in laxen i mitten av ugnen och sätt in en termometer i den tjockaste delen. Låt stå tills innertemperaturen når 56°. Ta ut och låt svalna något.
  5. Blanda samman crème fraiche och yoghurt i en skål. Tillsätt rivet citronskal och finhackad gräslök och smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.
  6. Servera lax och sås tillsammans med potatissalladen.

Marängtårta med jordgubbar

Festens fina final!

Marängtårta med jordgubbar.

10–12 portioner

5 äggvitor

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vitvinsvinäger

Topping:

5 dl vispgrädde

1 1/2 liter färska sommarbär

1 lime, rivet skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Lägg äggvitorna i en skål och vispa på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa några sekunder emellan. När allt socker är tillsatt, skrapa ner sidorna och vispa ytterligare 5 minuter eller tills marängen är styv och glansig.
  3. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare ett par minuter.
  4. Klicka ut marängsmeten i form av en krans på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 120°, låt torka ca 1 timme.
  5. Stäng av värmen men låt marängen stå kvar och svalna helt i ugnen.
  6. Vispa grädden fluffig, skölj och ansa bären.
  7. Bred över den vispade grädden och toppa med bär och limeskal.

Vickningskorv

Vickning behövs alltid på midsommarfesten.

Vickningskorv

8 portioner

8 korvar, valfri sort

8 korvbröd

Fetaostsröra:

150 g fetaost

2 dl crème fraiche

1 klyfta vitlök, riven

1 tsk honung

Salt och nymalen svartpeppar

Majssalsa:

2 små burkar majs

1/2 liten rödlök

1 färsk jalapeño

1/2 kruka koriander

1–2 krm chiliflingor

Salt och nymalen svartpeppar

Topping:

1 kruka färsk koriander

1 ask krasse

4 msk picklad rödlök

Gör så här:

  1. Smula ner fetaosten i en skål eller bunke och mosa samman den med crème fraichen. Smaka av med vitlök, honung, salt och nymalen svartpeppar.
  2. Häll av spadet från majsen. Häll ner majsen från den ena burken i en bunke och mixa till en puré. Häll ner den andra burken majs i en torr stekpanna. Stek på medelvärme tills majsen blivit torr och gyllene. Rör om då och då så det inte bränner.
  3. Blanda majspurén med den stekta majsen.
  4. Skala rödlöken och hacka den fint.
  5. Kärna ur och finhacka jalapeñon.
  6. Hacka koriandern.
  7. Blanda ner alltsammans i majsen och smaka av med chiliflingor, salt och nymalen svartpeppar.
  8. Grilla eller stek korvarna och servera dem i bröden tillsammans med rörorna.
  9. Toppa med koriander, krasse och picklad rödlök efter smak.

Av: Anna Wendt/Söderberg Agentur
Foto: Lisa Björner

LÄS MER:

12 enkla (och ja, roliga!) lekar till midsommar – som alla kan vara med på

Klassisk midsommarmat – med en twist!

Fina och enkla dukningstips till midsommar

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: