Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så fixar du en examensfest – bästa tipsen på dekorationer och examenspresent

29 maj, 2023 
AvCecilia Persson
examensfest
Inom kort är det många som slutför sina utbildningar på universitet eller högskola – en bedrift som utan tvekan bör firas! Vi har samlat bästa tipsen på allt från hur du dekorerar inför examen till vad som är viktigt att tänka på när du planerar en examensfest.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att du, eller någon du känner, tagit sig igenom en utbildning med alla utmaningar som hör till – det är definitivt värt att firas! Nu i dagarna duggar studentfesterna tätt men ett firande av en examen från högskola eller universitet, som kan äga rum såväl under försommaren som i början av året, ser ofta lite annorlunda ut.

I de flesta fallen är det inte lika stort fokus på fest – även om det såklart också skulle vara på sin plats – utan många väljer istället att ha en trevlig middag eller ett lite mindre firande med de närmaste. Och till skillnad från studentmottagningen, som ofta anordnas av föräldrarna, kan det nu vara partnern eller vännerna (eller till och med vuxna barn!) som står för firandet.

Så anordnar du en lyckad examensfest

Här är några saker som är bra att tänka på, oavsett om det är du som tar examen eller planerar att fira någon annan som gör det.

  1. Bestäm hur stort firandet ska vara. Vill ni fira med en stor fest eller med en middag med de närmaste, innan det kanske vankas utgång med kurskamraterna?
  2. Sätt ett tema. Även om ni bara är några få så är det kul med några dekorationer som bidrar till den festliga stämningen och känslan av att det är ett högtidligt ögonblick (för det är det!).
  3. Planera in firandet på rätt dag. Se till att alla obligatoriska moment är klara och att personen inte har ett viktigt moment kvar att genomföra dagen efter eller som hen behöver tid att förbereda sig för.
kvinna med stickad kofta, solglasögon och jeanskjol med batik

Examen dekoration

På examensfesten har du chans att välja ett stilrent och elegant tema som gärna får vara lite mer personligt än på studentmottagningen. Det behövs inte mycket för att få den festliga känslan – några väl utvalda dekorationer får garanterat personen i fråga att känna sig både uppmärksammad och uppvaktad.

Annons

Grattis-girlang

Häng upp den här girlangen så att den är det första personen ser när hen kommer in. Definitivt en glad överraskning! Se mer och köp girlangen här (reklamlänk).

Grattis-girlang
Klicka på bilden för att komma direkt till girlangen.

Den finns även i silver här (reklamlänk).

Guldljus

Duka med vackra guldljus som sätter känslan för firandet. De finns i flera olika metallicfärger. Se mer och köp ljusen här (reklamlänk).

Guldljus
Klicka på bilden för att komma direkt till ljusen.

Sash "Examen"

Examensdagen är som sagt en stor dag, inte minst om personen i fråga har studerat lyckats klara av en lång utbildning. Med andra ord kan det inte bli för mycket firande – så varför inte hänga på detta band på personen? Se mer och köp det här (reklamlänk).

Annons
ordensband examen
Klicka på bilden för att komma direkt till bandet.

Tips! Här har vi samlat 8 stilsäkra examenslooks.

Studentmössa tårtljus

Idag förknippas studentmössan som bekant främst med gymnasieelever, men från början bars den faktiskt främst av studenter vid högre utbildningar. Med andra ord är det helt rätt att använda dessa tårtljus till desserten. Se mer och köp tårtljusen här (reklamlänk).

Studentmössa tårtljus
Klicka på bilden för att komma direkt till ljusen.

Hög springform för tårtor

Det är enklare än du tror att baka en snygg tårta själv, särskilt om du har bra utrustning. Den här springformen har extra höga kanter och passar extra bra för höga tårtor och kakor. Se alla olika storlekar och köp springformen här (reklamlänk).

Annons
Hög springform för tårtor
Klicka på bilden för att komma direkt till formen.

Sugarpaste

Hemligheten för en personlig och vacker tårta stavas sugarpaste – en ätbar sockerpasta som du både kan kavla ut för att täcka tårtan, och forma till figurer eller text. Varför inte skriva namn och examensåret på tårtan, eller dekorera den med något som betyder mycket för personen? Här hittar du sugarpaste i många olika färger och smaker (reklamlänk).

Sugarpaste

Tårtdekoration till examen

Du kan även gratulera på toppen av tårtan med denna fina dekoration. Se mer och köp tårtdekorationen här (reklamlänk).

Annons
Tårtdekoration till examen
Klicka på bilden för att komma direkt till dekorationen.

Ballonger i guld

Att hänga upp ballonger här och var i en skimrande guldkromad nyans ger stor effekt. Se mer och köp ballongerna här (reklamlänk).

Stor ballong i guld
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongerna.

Vit ballongbåge

Om du vill satsa ännu mer på dekorationerna så är den här vita ballongbågen ett riktigt fint alternativ. Dekorera med detaljer som du själv väljer eller låt den vara som den är – oavsett vad du väljer så blir den ett festligt inslag. Se mer och köp ballongbågen här (reklamlänk).

Annons
Vit ballongbåge
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongbågen.

Vad ger man i examenspresent?

Precis som när det kommer till födelsedagspresenter eller julklappar så kan det vara en utmaning att komma på vad man ska ge bort i examenspresent. En bra tumregel är att komma ihåg att en examen från universitet eller högskola är en bedrift som personen sannolikt är stolt över och vill minnas tillbaka till. Därför är det bra att satsa tidlösa gåvor som personen kommer att använda länge – som ett par klassiska ljusstakar, vackra glas eller varför inte ett fint smycke?

Annons

Ljusstake Liljan, Skultuna

Skultunas designklassiker i mässing eller silver går aldrig ur tiden. Se mer och köp ljusstaken här (reklamlänk).

Ljusstake Liljan, Skultuna
Klicka på bilden för att komma direkt till ljusstaken.

Räfflade glas, Muubs

Dessa räfflade glas har en vacker organisk form och passar lika som vardagsglas som vattenglas till findukningen. Se mer och köp glasen här (reklamlänk).

Räfflade glas, Muubs
Klicka på bilden för att komma direkt till glasen.

Bokstavshalsband, Isabel Bernard

Ett fint smycke med personens initial(er) är en gåva personlig gåva som definitivt kommer att uppskattas. Se mer och köp halsbandet här (reklamlänk).

Annons
Bokstavshalsband, Isabel Bernard
Klicka på bilden för att komma direkt till halsbandet.
Här är högskoleutbildningarna som lönar sig mest att pluggaBrand logo
Här är högskoleutbildningarna som lönar sig mest att plugga

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons