Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Så anordnar du en lyckad studentfest 2023 – bästa tipsen

10 maj, 2023 
AvCecilia Persson
studentfest
Studentfesten är ett av de mest efterlängtade evenemangen under studietiden, men att anordna en fest som kommer att skapa minnen för livet kan vara en utmaning. Men lugn – vi ger dig de bästa tipsen för att planera och organisera en studentfest som kommer att vara minnesvärd för alla som deltar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att anordna en studentfest är ett roligt och värdigt sätt att uppmärksamma en av de viktigaste händelserna i en ung persons liv. Det är en tid att fira allt hårt arbete som har lagts ner under åren på skolan och att välkomna en ny fas i livet. Här är några tips för att se till att din studentfest blir en minnesvärd upplevelse.

När har man studentfest?

Traditionellt sett hålls studentfesten efter att studenten har tagit sin examen från gymnasiet eller universitetet. I Sverige brukar studentfesten ske i slutet av maj eller början av juni, när sommaren precis har gjort sitt intåg och naturen är som vackrast.

studenter som håller upp studentmössor i luften

Planera i god tid

Det är viktigt att tänka på att börja planera studentfesten i god tid. Allra helst bör du börja planera minst ett par månader i förväg för att undvika stress och oro, men det är även möjligt att göra det på kortare tid än så. Tänk på att bestämma var ni ska vara så snart du vet vilket datum det blir, så att du inte blir utan någonstans att hålla festen.

Annons

Vad har man på sig på studentfest?

Studentfesten är en viktig händelse och det är viktigt att klä sig i en passande outfit för att fira tillfället. Det vanligaste för killar är att bära kostym eller kavaj och byxor i matchande färg. För tjejer är det vanligt att ha på sig en fin klänning, eller en jumpsuit eller byxdress som passar tillfället. Om det är du själv som tar studenten har vi samlat årets snyggaste studentklänningar 2023.

Det är viktigt att tänka på att klä sig bekvämt eftersom man kommer att dansa och ha kul hela kvällen. Det är också bra att fundera över vilken typ av fest det är och anpassa sin outfit efter det; om studentfesten är en mer avslappnad tillställning kan det vara lämpligt att klä sig lite mer avslappnat, medan en mer formell fest kräver en outfit som följer eventuell klädkod.

tjejer på picknickfilt på studentfest

Tips för att anordna en bra studentfest

Här har vi samlat våra bästa tips för att anordna en bra studentfest:

Annons

1. Gör en budget

Det första steget i att planera en studentfest är att skapa en budget. Detta hjälper dig att hålla koll på kostnaderna och undvika oväntade utgifter. Tänk på att inkludera kostnader för mat, dryck, lokalen, underhållning och dekorationer.

Hos My Perfect Day hittar du alla dekorationer för att dekorera studentfesten (reklamlänk).

studenter med studentmössor på studentmottagning

Studentfest dekoration

Genom att addera några utvalda dekorationer kan du enkelt höja stämningen på studentfesten. Här har vi samlat några av våra favoriter:

Annons

Studentballonger

En ballonggirlang med texten Student i blått och guld passar perfekt att hänga upp på studentmottagningen. Se mer och köp ballongerna här (reklamlänk).

blågula ballonger med text student
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongerna.

Pilar

Om det är lite klurigt att hitta till festlokalen eller de olika stationerna på studentfesten gör dessa snygga pilar det genast enklare. Du hittar dem här (reklamlänk).

fina pilar till festen
Klicka på bilden för att komma direkt till pilarna utan text.
Annons

2. Boka en lämplig lokal

Boka en lokal som passar dina behov och budget. Tänk på att lokalens storlek och läge är viktigt för att alla gäster ska kunna rymmas och att det ska vara lätt att ta sig dit. Kolla också upp om det finns några specifika regler eller begränsningar som du behöver ta hänsyn till.

Psst! Har ni tänkt vara utomhus i trädgården? Ett tips är att säkra upp med ett partytält om det skulle regna – här kan du spana in bästa tipsen för att dekorera partytält.

Annons

3. Planera mat och dryck

Mat och dryck är en viktig del av studentfesten. Tänk på att ha en variation av mat som passar olika kostpreferenser. Det kan vara lämpligt att anlita en cateringfirma för att ta hand om maten och drycken, eller om ni är ett mindre sällskap kan ni själva ansvara för detta. Tänk på att inkludera alkoholfria alternativ och se till att det räcker till alla – hellre för mycket mat än för lite.

Studentfest – mat

Här listar vi 10 idéer på rätter som passar perfekt att bjuda på till studentfesten, studentmottagningen, examensfirandet eller skolavslutningen. Många av dem är kalla maträtter som passar perfekt när du ska bjuda på mat till många.

Cake picks – studentmössor

Oavsett vad du serverar blir det fint att sätta i dessa små studentmössor här och var. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

små studentmössor till buffé på studentfest
Klicka på bilden för att komma direkt till dekorationerna.

Tårtdekoration studenten

Denna fina tårtdekoration är perfekt att sätta i desserten, eller varför inte matpajen på buffén? Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
cake topper med texten Grattis till studenten och studentmössa
Klicka på bilden för att komma direkt till tårtdekorationen.

Här hittar du alla sorters dekorationer till studentfesten (reklamlänk).

Studentplakat

Glöm inte bort att beställa hem ett studentplakat med en passande bild att ha med på utspringet – ett roligt och uppskattat inslag som passar fint att ha med på studentfesten också.

När ska man beställa studentplakat?

Det är bra att vara ute i god tid, men tänk på att du helst ska kunna gömma studentskylten för den blivande studenten så att det blir en överraskning vilken bild från barndomen ni har valt.

Annons

Här kan du beställa prisvärda studentplakat som dessutom kommer med regnskydd (reklamlänk).

studentplakat
Klicka på bilden för att komma direkt till studentplakaten.

Nalle till student

Klart att du traditionsenligt ska hänga en nalle runt halsen på studenten efter utspringet! Om du vill göra det hittar du många olika varianter hos My Perfect Day. Se fler varianter och köp nallen här (reklamlänk).

studentnalle att hänga om halsen på studenten
Klicka på bilden för att komma direkt till nallen.

Här kan du spana in fler fina studentpresenter att ge bort.

Så gör du tre lyxiga och snabba drinktilltuggBrand logo
Så gör du tre lyxiga och snabba drinktilltugg
Annons