Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Gräddtårta med sommarbär

21 jun, 2018 
AvRedaktionen
Gräddtårta med sommarbär.
Sommartårta på höjden blir alla glada av! Fyll den med vaniljkräm och dekorera med vispad grädde och sommarbär som jordgubbar, hallon och blåbär.
Annons

8 personer

Tid: 3 timmar

Botten (gör 3 satser av detta!):

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

Vaniljkräm:

3 dl vispgrädde

1 urskrapad vaniljstång, alt 1/2 tsk bourbon vanilla-pulver

1 dl strösocker

4 äggulor

2–3 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten

Till garnering:

3 dl vispad grädde

1 liter bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med vaniljpulver och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Blanda väl. Häll i det kokande vattnet. Blanda till en jämn smet.

Häll smeten i en smord, bröad form, gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna och stjälp upp. Baka ytterligare två bottnar så du får tre stycken totalt.

Vaniljkräm: Koka upp grädde med vanilj och socker. Om du använder delad vaniljstång, låta den koka med. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 minuter. Ta upp eventuell vaniljstång och släng. Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka, då blir det äggröra. Vispa i potatismjölet utrört i vattnet och låt det snabbt bli till en tjock kräm.

Låt svalna i kallvattenbad och kyl till den blir riktigt kall. Vispa grädden och fördela vaniljkrämen mellan två av bottnarna. Lägg hälften av grädden och hälften av bären på den översta bottnen och lägg på det sista och garnera med resten av grädden och bären.

Gräddtårta med sommarbär. Foto: Ulrika Ekblom
Gräddtårta med sommarbär. Foto: Ulrika Ekblom

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons