6 personer (två pizzor)
Tid: 55 minuter
Pizzadeg:
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 nypa salt
2 msk vitt vin
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
Tomatsås:
2 msk olivolja
1–2 vitlöksklyftor
400 g passerade tomater
1 msk socker
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt
Topping:
4 pkt mozzarella
200 g parmesanost
150 g bresaola i tunna skivor
50 g rucola
Örtolja:
1 dl olivolja
basilika
1 vitlöksklyfta
salt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och häll i ljummet vatten, salt, vin, honung och olivolja. Blanda ner mjölet och spara lite till utbakningen. Jäs under duk i cirka 30 minuter.
- Finhacka vitlöken och fräs den lätt i olivolja i en kastrull. Häll i de passerade tomaterna, lite socker och smula ner buljongtärningen. Smaka av med salt.
- Kavla ut pizzadegen och lägg på smörpapper i långpanna. Bred på tomatsåsen och täck med mozzarellaskivor och riven parmesanost. Grädda mitt i ugnen på 250° i 10–12 minuter. Mixa under tiden ihop olja med en näve basilikablad, hackad vitlök och lite salt till en slät örtolja.
- Toppa den nygräddade pizzan med bresaolaskivor och fina rucolablad. Avsluta med att ringla över lite örtolja.

Pizza i långpanna med bresaola och rucola.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips