Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

3 goda och trendiga smörgåstårtor

16 jun, 2018 
AvRedaktionen
Tre goda och trendiga smörgåstårtor.
Smörgåstårtan är tillbaka! Från att ha andats begravningsmat är den nu trendig – med nytt utseende, lyxiga ingredienser och oväntade smakkombinationer.
Annons

Tips för att lyckas med smörgåstårtan:

  • Vanligt formbröd är lätt att baka och passar bra som bas. Det gör inget om brödet är några dagar gammalt, det är enklare att skära i då. Om det är färskt, lägg in det några timmar i frysen för att få skarpa kanter.
  • Stavmixer är bra att ha eftersom tårtornas succé till stor del bygger på att de olika rörorna mixats väl.
  • Bred rörorna på brödet liggandes på en skärbräda, innan du placerar brödet i lager på tårtan. Det är enklare att få lagret jämnt när brödet ligger på ett hårt underlag.
  • Tips på ätbara blommor att dekorera med är till exempel (obesprutade) blåklint, malva, syrén, lavendel, tusenstjärna, penséer.

3 GODA SMÖRGÅSTÅRTOR:

1. Smörgåstårta med lax, räkor och löjrom

Lyxig smörgåstårta med lax, räkor och löjrom som smakar svensk sommar på ett fat! Välj miljöcertifierad fisk och skaldjur.

Smörgåstårta med lax, räkor och löjrom.
Smörgåstårta med lax, räkor och löjrom.

2. Smörgåstårta med italienska smaker

Saftig smörgåstårta fylld med alla de godaste italienska läckerheterna som soltorkade tomater, parmesan, mascarpone, ricotta, proscuitto och salami.

Smörgåstårta med italienska smaker.
Smörgåstårta med italienska smaker.

3. Vegetarisk smörgåstårta

Ett utsökt, laktovegetariskt alternativ till smörgåstårta där fikon, valnötter och honung ger tårtan det lilla extra. Man vill bara ha mer!

Annons
Vegetarisk smörgåstårta.
Vegetarisk smörgåstårta.

Vi har pratat med tre kända matpersonligheter om hur smörgåstårtan idag skiljer sig från smörgåstårtan 1980.

Jennie Walldén, Sveriges Mästerkock 2013:

– Eftersom den länge varit väldigt otrendig lägger man gärna extra möda på dekorationen, som är mer stilren och sparsmakad än 80-talets maxade varianter. Ett bra sätt att få in grönsaker i tårtan är att dekorera med dem, och de har också vackra färger och oändliga möjligheter.

Johan Jureskog, Restaurang AG:

– Jag är traditionalist och tycker inte man ska ändra så himla mycket. Den största skillnaden är kanske att vi idag gör ett mer kvalificerat val av dryck till smörgåstårtan – ett halvtorrt vin, typ Riesling, passar bra, eller en öl med lite karaktär, till exempel Brooklyn Lager.

Claes Björling, Smörgåstårteriet:

– Det handlar inte om frysta räkor, mimosasallad och halva vindruvor längre; det allra viktigaste idag är riktigt bra och färska råvaror. Våra tårtor har handpillade räkor från Smögen och varmrökt lax från Stockholm. De är dubbelt så dyra som våra konkurrenters, men smakar också dubbelt så gott, enligt mig.

 Baka eget bröd till smörgåstårtan.
Baka eget bröd till smörgåstårtan. Foto: Shutterstock

Recept: Karin Ström och Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons