Bröllopsmiddag, släktträff, studentmottagning – eller bara en stor middagsbjudning? Oavsett vilken typ av middag det är brukar det vara mycket att ta hand om vid sidan av middagen. Just därför kan det vara skönt att bjuda på en varmrätt som går att förbereda i god tid innan festdagen.
10 maträtter du kan förbereda dagen innan:
1. Ugnsstekt fläskfilé
Fläskfilé är enkelt att steka på och sedan tillaga i ugn dagen innan. Skär upp i bitar dagen efter och servera som kallskuret.
Recept med fläskfilé >>
2. Potatisgratäng
Potatisgratäng är en utmärkt maträtt att tillaga dagen innan. Gör precis som vanligt, förvara i kylskåp och värm upp i ugnen igen innan servering.
Recept på potatisgratäng >>
3. Chiligryta
En chiligryta gör sig nästan ännu bättre när den har fått gotta till sig i något dygn. Låt den stå och puttra dagen innan, förvara i kylen och värm på i kastrull när det är dags att servera.
Recept på chiligryta >>
4. Pajer
Gör pajerna i ugnen och förvara antingen i kyl eller frys beroende på när du ska äta dem. Värm dem i ugn innan servering.
Recept på pajer >>
5. Potatissallad
Gör en god och mättande potatissallad med prästost och honungsvinägrett. Täck med plastfolie och förvara i kylen.
Recept på potatissallad >>
6. Hel laxsida
Örtrtrubbad laxsida med honungsrostade nötter, dillpesto och picklade grönsaker blir buffébordets stjärna. Servera som kallskuret.
Recept på hel laxsida >>
7. Mat i långpanna
Att laga mat i långpanna är både praktiskt och gott, dessutom sparar det tid. Perfekt att förbereda och stoppa in i ugnen eller värma på strax innan servering.
Recept på mat i långpanna >>
8. Pastasallad
Snabb, lättlagad och fräsch pasta passar alltid! En pastasallad blir dessutom godare när den har fått stått och dra i några timmar eller över natten.
Recept på pastasallad >>
9. Smörgåstårta
Smörgåstårtan är tillbaka! Från att ha andats begravningsmat är den nu trendig – med nytt utseende, lyxiga ingredienser och oväntade smakkombinationer.
Recept på smörgåstårta >>
10. Kalla soppor
Soppa är enkelt att göra mycket av och många soppor passar dessutom utmärkt att servera kalla, vilket är perfekt om du begränsat med uppvärmningsmöjligheter.
Recept på kalla soppor >>
Sammanställt av: Thowe Wager Larsson och Rose-Marie Söderlund