Helsida lax med romsås

Recept på helsida lax med romsås

Lisa Björner
En helsida lax är perfekt mat när man är många och funkar lika bra på buffébordet som till en sittande middag! Servera med god romsås!
26 maj, 2023
Så matchar du rosévin med mat
2:12

Efter reklamen: Så matchar du rosévin med mat

(2:12)

Slå på ljud

Helsida lax med romsås

Laxen med klassiska smaker blir en hit på buffén.

Helsida lax med romsås är bra mat om man är många
Lisa Björner

6–8 bufféport

Du behöver:

1 laxsida, ca 1 kg
Salt
Nymalen svartpeppar

Romsås:

80 g rom
2 msk finhackad rödlök
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
½ citron, skalet

Teriyakimarinerad lax på spett

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper och strö över salt och nymalen svartpeppar. Sätt en termometer i den tjockaste delen och ställ in laxen i mitten av ugnen.
  2. Blanda samman ingredienserna till romsåsen och ställ kallt.
  3. Ta ut laxen när innertemperaturen nått 55 grader. Servera med romsås och potatissallad med dilldressing.

Foto: Lisa Björner