Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Potatisgratäng med västerbottensost

05 jan, 2024 
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på potatisgratäng med västerbottensost
Betina Hastoft
Ta potatisgratängen till en ny nivå – smaksätt med västerbottensost, ostronskivling och bacon för den som äter kött!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Potatisgratäng med västerbottensost

Ett läckert alternativ till klassisk potatisgratäng. Baconet kan uteslutas om du vill ha gratängen vegetarisk.

Annons

4 portioner

Du behöver:

600 g potatis
250 g ostronskivling
150 g tärnat bacon
1 msk smör till stekning
3 kvistar färsk timjan
1 knippe salvia
25 g smör
3 msk vetemjöl
1⁄2 dl grönsaksbuljong
1 dl standardmjölk, 3 %
2 ägg
2 1⁄2 dl crème fraiche
1⁄4 tsk riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
100 g riven västerbottensost

Gör så här:

  1. Skala och skiva potatisen. Skölj skivorna ordentligt i kallt vatten och koka dem sedan i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt dem rinna av.
  2. Rensa svampen och skär i mindre bitar om de är stora. Stek svamp och bacon i lite smör i en stekpanna tills det fått färg. Hacka timjan och salvia och tillsätt det.
  3. Smält smöret i en gryta och vispa ner mjölet. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget, koka upp och låt såsen koka ett par minuter under fortsatt vispning.
  4. Sätt ugnen på 175°. Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulor och crème fraiche i såsen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner det i såsen. Smaka av med muskot, salt och peppar.
  6. Häll hälften av den kokta potatisen i en smord ugnsform. Vänd ner svampblandningen i såsen och fördela hälften av såsen på potatisen. Lägg på resten av potatisen och avsluta med svampsås. Strö över osten.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg.

Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons