Potatisgratäng med västerbottensost
- AvGitte Heidi Rasmussen
Ta potatisgratängen till en ny nivå – smaksätt med västerbottensost, ostronskivling och bacon för den som äter kött!
Potatisgratäng med västerbottensost
Ett läckert alternativ till klassisk potatisgratäng. Baconet kan uteslutas om du vill ha gratängen vegetarisk.
4 portioner
Du behöver:
600 g potatis
250 g ostronskivling
150 g tärnat bacon
1 msk smör till stekning
3 kvistar färsk timjan
1 knippe salvia
25 g smör
3 msk vetemjöl
1⁄2 dl grönsaksbuljong
1 dl standardmjölk, 3 %
2 ägg
2 1⁄2 dl crème fraiche
1⁄4 tsk riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
100 g riven västerbottensost
Gör så här:
- Skala och skiva potatisen. Skölj skivorna ordentligt i kallt vatten och koka dem sedan i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt dem rinna av.
- Rensa svampen och skär i mindre bitar om de är stora. Stek svamp och bacon i lite smör i en stekpanna tills det fått färg. Hacka timjan och salvia och tillsätt det.
- Smält smöret i en gryta och vispa ner mjölet. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget, koka upp och låt såsen koka ett par minuter under fortsatt vispning.
- Sätt ugnen på 175°. Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulor och crème fraiche i såsen.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner det i såsen. Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Häll hälften av den kokta potatisen i en smord ugnsform. Vänd ner svampblandningen i såsen och fördela hälften av såsen på potatisen. Lägg på resten av potatisen och avsluta med svampsås. Strö över osten.
- Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg.
Foto: Betina Hastoft
