Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Planera en minnesvärd studentmottagning: Tips och checklista

15 mar, 2023 
AvCecilia Persson
Planera studentmottagning – allt du behöver veta från mat till dekorationer
Snart är sommaren här vilket innebär att skolgårdar, parker och trädgårdar fylls med glada gymnasieelever som tar studenten. En lyckad studentmottagning gör studentens dag ännu med glädjefylld – vi guidar dig till hur du gör!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ska du eller någon som står dig nära ta studenten 2023? Grattis! Då kan det vara hög tid att börja planera studentmottagningen om ni inte redan har gjort det. För att planera en så lyckad studentmottagning som möjligt svarar vi på de vanligaste frågorna, samt delar med oss av de bästa tipsen.

Vad är studentmottagning?

De sista månaderna innan studenten brukar vara en tid fylld med studentfester: varje klass brukar ha en egen studentskiva och så är det vanligt att gymnasiet har en slutskiva samma dag som studenten då alla studenter på skolan firar en sista kväll tillsammans. Studentmottagningen äger oftast rum efter utspringet och eventuellt studentflak, och innan slutskivan. Med andra ord håller den oftast på under eftermiddag och tidig kväll.

1. Inbjudning till studentmottagning

Skicka ut inbjudningar i god tid för att ge gästerna möjlighet att planera sin närvaro. Du kan skicka traditionella kort eller skapa ett Facebook-event för att bjuda in dina vänner och familjemedlemmar.

Annons

Inbjudningskort

Om du har lite tid över och det inte är alltför många som ska bjudas in är det så fint att skapa sina egna inbjudningskort. Dessa med tillhörande kuvert har en fin tjock kvalitet som känns lyxig.

Se mer och köp inbjudningskorten här (reklamlänk).

Inbjudan studentmottagning
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tips! Överraska alla som kom på studentskivan med ett tackkort med en härlig bild på studenten efteråt. Du kan enkelt beställa prisvärda tackkort med egen bild och budskap här (reklamlänk).

2. Planera och förbered maten i god tid

Om ni är många på firandet, kan catering eller mat från en restaurang vara ett bra alternativ. Alternativt kan du förbereda maten dagen innan, så att du kan njuta av studentens utspring och slappna av under själva mottagningen. Här kan du spana in bästa recepten och idéerna på mat till studentmottagning och här har vi listat ännu fler tips på mat till många som går att förbereda.

Annons

Studentdekorationer

Dessa små studentmössor är så fina att sätta ut i allt från bufférätterna till efterrätten för att få det att kännas sammanhängande.

Se mer och köp dekorationerna i 50-pack här (reklamlänk).

små studentmössor att dekorera med
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Säkra upp för eventuellt regn

Om du planerar att ha studentmottagningen utomhus, se till att ha ett partytält så att du och dina gäster kan skydda er från sol och regn. I denna artikel kan du spana in bästa tipsen för att dekorera partytält.

Fina ballongdekorationer

Att placera ut ballonger runtom i partytältet är ett enkelt sätt att få det att kännas mer ombonat och mindre spartanskt. Häng upp dem i girlanger eller fyll med helium för att få dem att "stå" själva. Denna fina ballongbukett finns i flera olika färger och designs.

Annons

Se mer och köp dem här (reklamlänk).

ballonger att fylla med helium till studentmottagning
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ballongbåge

Om det är en större tillställning ni anordnar så är det så kul att sätta upp en ballongbåge, som verkligen signalerar att det är ett festligt tillfälle och som blir en kul bakgrund för bilder som tas under dagen och kvällen. Den här går i stilrena och sobra nyanser.

Se fler varianter och köp din ballongbåge här (reklamlänk).

stilren ballongbåge i vitt och grönt
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Preppa musiken

Förbered en spellista med festlig musik som passar för att skapa en trevlig stämning under hela firandet. Fråga också studenten om deras favoritlåtar så att du kan inkludera dessa på spellistan.

Annons

5. Dekorera lokalen eller platsen där studentmottagningen ska vara

Köp stämningsfulla dekorationer i tid så att du kan dekorera festlokalen och skapa en festlig atmosfär. Se också till att köpa nödvändiga förnödenheter som servetter, pappersmuggar och tallrikar – ju mindre disk, desto bättre.

Här hittar du allt du behöver för att dekorera studentmottagningen (reklamlänk).

Girlang: Grattis till studenten

En fin girlang med grattis till studenten-budskap är perfekt att hänga upp vid ingången eller ovanför buffén.

Se mer och köp girlangen här (reklamlänk).

Girlang: Grattis till studenten
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ballonger: student

Om ni vill ha en mer färgglad variant är dessa ballonger i klassiska studentfärger av blått och gult ett perfekt val.

Annons

Se mer och köp ballongerna här (reklamlänk).

ballonger Student i blått och gult
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Fina papptallrikar

Det är långtifrån trist att duka med engångsartiklar när de är så här fina. Dessa med guldfärgade prickar passar perfekt in på studenttemat.

Se mer och köp tallrikarna här (reklamlänk).

Snygga vita papptallrikar med guldprickar
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Fina engångsbestick

Till och med träbesticken kan tillföra något till firandet. Dessa har små stjärnor på sig vilket blir en fin och oväntad detalj.

Annons

Se fler varianter och köp besticken här (reklamlänk).

Fina träbestick med guldstjärnor
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

6. Håll blodsockret uppe

Bjud på snacks och dryck för att hålla gästerna nöjda och mätta under firandet. Chips, nötter och dryck att skåla med är alltid uppskattat. Glöm inte alkoholfria alternativ, särskilt om det är varmt!

Fina engångsskålar

Varför inte ställa fram snacks på borden i dessa skålar? De är gjorda av palmblad som samlas ihop när de fallit ner på marken och är därmed komposterbara.

Läs mer om skålarna och köp dem här (reklamlänk).

engångstallrikar – komposterbara skålar av palmblad
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons

Med dessa tips kommer du att ha allt du behöver för att planera en minnesvärd studentmottagning!

Vem ska man bjuda på studentmottagning?

Att anordna en studentmottagning är ett sätt att under lättsamma och glada former samla personer som står studenten nära eller som på något sätt har spelat en stor roll i personens liv. Det är vanligt att man bjuder familjen, släkten och familjevänner till studentskivan, som alla bör ha med sig en studentpresent för att fira studenten.

Många av studentens vänner tar sannolikt studenten samma dag, åtminstone om de går i samma klass, men de som inte gör det är givna på gästlistan. Här kan det dock vara läge att vara något restriktiv (särskilt om det är begränsat med plats samt mat och dryck) – satsa på att bjuda in de närmaste till studentmottagningen och fler vänner till studentskivan eller slutskivan.

Vad har man på sig på studentmottagning?

Som gäst eller den som anordnar studentmottagningen är det kutym att bära något som är lite finare än vardagsklädsel. Med andra ord behöver du inte inhandla en ny festlig outfit om du inte vill, utan kan leta fram något fint och somrigt från garderoben (givetvis förutsatt att det inte står någon särskild klädkod utskrivet på inbjudan). För kvinnor passar det bra med allt från klänning eller kjol i knälängd till byxor eller jumpsuit, och för män passar en skjorta eller blazer till ett par udda byxor bra, enligt Magdalena Ribbing.

Annons

Studentklänning 2023

Om det är du själv som tar studenten så är det vanligt att helt enkelt bära samma studentklänning som under utspringet tidigare på dagen samt på kvällens slutskiva. Här hittar du årets snyggaste studentklänningar 2023.

studentklänning med blommor från Ida Sjöstedt
Är du på jakt efter en studentklänning till den stora dagen? Denna vackra kommer från Ida Sjöstedt, här hittar du den.
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar
Annons

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons