Luftig marängtårta med kaffekräm och choklad

Recept på marängtårta med kaffekräm och choklad

En underbar, lyxig marängtårta som är försvinnande god! Kanske lika bra att göra dubbelt recept med en gång?
28 januari, 2021

Marängtårta med kaffekräm och choklad

Luftig maräng och fluffig kräm – som att äta moln!

6 portioner

Du behöver:

4 äggvitor
1 ⅔ dl (150 g) strösocker
1 ⅔ dl (100 g) florsocker

Kaffekräm:

6 dl vispgrädde
2 ½ msk florsocker
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk kokande vatten

Till servering:

150 g mörk choklad
50 g hasselnötterev
Lite guldströssel

Gör så här:

  1. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt lite socker i taget under vispning. Vispa tills marängen är helt styv och blank. Sikta ner florsocker och vispa lätt.
  2. Värm ugnen till 110° varmluft. Teckna 4 cirklar med en diameter om 20 cm på 2 ark bakplåtspapper. Bred ut maräng i cirklarna och grädda i ugnen i 1 timme. Slå av värmen och låt bottnarna svalna helt i ugnen.
  3. Blanda grädde och florsocker till kaffekrämen. Lös upp kaffepulvret i en kokande vatten och häll ner i skålen med grädde. Vispa gräddblandningen luftig med elvisp.
  4. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt. Bygg lager med marängbottnar, kaffekräm och det mesta av den hackade chokladen. Avsluta med kaffekräm på toppen. Garnera med resterande choklad, hackade nötter och gärna lite guldströssel.

Recept: Linn Grubbström Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Så gör du tårta med hallonskum och choklad