Tårta med hallonskum och choklad

Tårta med hallonskum och choklad

Välkomna våren med en härlig tårta. Fyra lager, men så enkel att göra att den passar både som vardagslyx och till fest. Du måste testa!
26 mars, 2020

10-12 bitar

Tårta:

4 ägg

1 ⅔ dl (170 g) strösocker

3 msk vatten

½ tsk hjorthornssalt

1 dl (65 g) vetemjöl

1 rågad dl (95 g) potatismjöl

Hallonskum:

400 g frysta hallon, tinade

3/4 dl (50 g) florsocker

5 dl grädde

Glasyr:

8 dl (500 g) florsocker

8 msk kakao

½-¾ dl färskbryggt kaffe

Fyllning:

75 g mörk choklad

1 ½ dl svartvinbärssaft, utspädd

Garnering:

125 g hallon

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225°.

2. Vispa äggen och tillsätt sockret lite i taget till en ljus och lätt massa.

3. Tillsätt vattnet.

4. Sikta ner hjorthornssalt, vetemjöl och potatismjöl och vänd ner i smet- en.

5. Fördela smeten i 4 lika portioner direkt på två bakplåtspappersklädda ugnsplåtar. Vill du vara säker på att få bottnarna lika stora så använd springformar i mindre storlek, 14 eller 20 cm i diameter.

6. Grädda i ugnen i 6 minuter.

7. Rör ihop de tinade hallonen med florsocker.

8. Vispa grädden och vänd ner i hallonmassan.

9. Blanda en tjock glasyr av florsocker, kakao och kaffe.

10. Hacka chokladen grovt.

11. Lägg en av kakbottnarna på ett fat, droppa över ⅓ av svartvinbärssaften, fördela ⅓ av hallonskummet ovanpå och strö ⅓ av den hackade chokladen över.

12. Lägg på nästa kakbotten och gör två likadana lager till.

13. Lägg på sista kakbotten och häll glasyren över den.

14. Garnera med hallon.

Tårta med hallonskum och choklad

Tårta med hallonskum och choklad.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Citronmoussetårta med glaze och vit choklad

Cheesecake med hallon och pistasch

Marängtårta med mandel och apelsinkräm

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: