10-12 bitar
Tårta:
4 ägg
1 ⅔ dl (170 g) strösocker
3 msk vatten
½ tsk hjorthornssalt
1 dl (65 g) vetemjöl
1 rågad dl (95 g) potatismjöl
Hallonskum:
400 g frysta hallon, tinade
3/4 dl (50 g) florsocker
5 dl grädde
Glasyr:
8 dl (500 g) florsocker
8 msk kakao
½-¾ dl färskbryggt kaffe
Fyllning:
75 g mörk choklad
1 ½ dl svartvinbärssaft, utspädd
Garnering:
125 g hallon
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°.
2. Vispa äggen och tillsätt sockret lite i taget till en ljus och lätt massa.
3. Tillsätt vattnet.
4. Sikta ner hjorthornssalt, vetemjöl och potatismjöl och vänd ner i smet- en.
5. Fördela smeten i 4 lika portioner direkt på två bakplåtspappersklädda ugnsplåtar. Vill du vara säker på att få bottnarna lika stora så använd springformar i mindre storlek, 14 eller 20 cm i diameter.
6. Grädda i ugnen i 6 minuter.
7. Rör ihop de tinade hallonen med florsocker.
8. Vispa grädden och vänd ner i hallonmassan.
9. Blanda en tjock glasyr av florsocker, kakao och kaffe.
10. Hacka chokladen grovt.
11. Lägg en av kakbottnarna på ett fat, droppa över ⅓ av svartvinbärssaften, fördela ⅓ av hallonskummet ovanpå och strö ⅓ av den hackade chokladen över.
12. Lägg på nästa kakbotten och gör två likadana lager till.
13. Lägg på sista kakbotten och häll glasyren över den.
14. Garnera med hallon.

Tårta med hallonskum och choklad.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Citronmoussetårta med glaze och vit choklad