Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

15 saker att göra när det regnar

10 aug, 2023 
AvCecilia Persson
Saker att göra när det regnar
Regn som smattrar mot rutorna medför ofta en längtan efter solsken och äventyr utomhus. Men du kan även omfamna regnet genom att passa på att göra någon eller några aktiviteter som passar extra bra under regniga dagar. Därför har vi samlat 15 inspirerande idéer på aktiviteter du kan göra när det regnar (eller om du bara har tråkigt).
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Regniga dagar under sommaren och semestern eller på andra lediga dagar är inte alltid vad man har hoppats på, samtidigt som det kan vara riktigt mysigt att lyssna till när regnet slår mot rutan. Om du brukar känna att du "måste" ta vara på soliga dagar genom att vara utomhus så kan till och med regnet komma som ett välkommet avbrott. Ibland kan dock fantasin tryta när det gäller att komma på vad man kan hitta på när regnet faller ner utanför dörren.

Streetstyle med keps, jeans och kappa
Låt inte regnet stoppa dig från att hitta på något roligt!

Vad kan man göra?

För dig som inte riktigt kan komma något kul att göra har vi listat de bästa aktiviteterna att hitta på när det regnar, oavsett om du känner för att göra något avslappnande, kreativt eller produktivt. Vilken väljer du?

Annons

1. Måla en tavla

Varför inte slå två flugor i en smäll genom att göra något som både sysselsätter dig för stunden och som även resulterar i något fint att hänga på väggen? Passa på att ta nästa regniga dag till att måla med akryl, lära dig måla akvarell eller varför inte haka på den populära trenden med att göra en egen spackeltavla?

2. Rensa garderoben

Har du en garderob full med kläder men ändå en känsla av att du aldrig har något att ha på dig? Då kan det vara hög tid för att göra en rejäl garderobsrensning! Dessutom är det extra bra att göra det inför ett säsongsskifte, så att du kan lägga undan kläder som inte kommer användas på ett tag och ta fram andra.

göra egen doftpåse att fylla med växter

Tips! Du kan även sy små doftpåsar att fylla med lavendel eller andra väldoftande torkade växter att lägga in i garderoben. Köp små broderade dukar på loppis och sy ihop dem till en påse, eller gör allt från grunden med egna broderier.

Annons

Hos Skapamer hittar du allt du behöver för att sy och brodera, samt kan köpa lavendel att fylla påsarna med. Läs mer och beställ hem det du vill ha här (reklamlänk).

3. Lär dig sticka eller virka

Regniga dagar är perfekta för att sätta sig in i något som man tidigare varit nyfiken på men inte hittat tiden till – eller bara för att upptäcka en helt ny hobby. Handarbete blir bara mer och mer populärt och numera ser vi mängder av material om detta på sociala medier som TikTok – inte minst under taggen #knittok som är fyllt av stickningsinspiration och som har nästan en miljard (!) visningar.

@karas.knit.eng

Youtube tutorial for the williamsburg sweater out now :) #knit #knitting #youtube #knittok #tutorial

♬ Strawberry - Prod. By Rose

Ett projekt som är perfekt att göra inför den kommande hösten och vintern är att sticka en balaklava, som både är trendigt, snyggt och som värmer fint.

Om virkning mer är din melodi så kan du till exempel virka en väska eller göra dina egna trendriktiga plagg genom att virka mormorsrutor – en typ av design som dessutom passar bra för nybörjare.

Annons

4. Ha en spa-dag

När det regnar ute brukar det också bli lite kyligare i luften, och vad passar då bättre än att sjunka ner i ett varmt bad eller en skön dusch för att värma upp sig? Tänd ett mysigt doftljus i badrummet och gör allt det där som du aldrig hinner med till vardags – från hårinpackning till kroppsskrubb. Om du vill kan du även lyxa till det ytterligare med att göra manikyr och pedikyr på dig själv och addera ett lack i en fin nyans på naglarna.

5. Gör ett DIY-projekt till hemmet

Är du sugen på att uppdatera hemma? Du behöver faktiskt inte köpa nya möbler eller inredningsdetaljer för att uppdatera din inredning. Med en högkvalitativ sprayfärg kan du enkelt måla om möbler och andra inredningsdetaljer i önskad nyans för att ge dem en helt ny känsla. Du kan även göra en egen svamplampa – det enda du behöver är sprayfärg samt en skål och en karaff från Ikea.

Om du vill ha ett något större projekt att sätta tänderna i kan du till exempel göra en DIY-sänggavel, klä om möbler med teddytyg eller till och med göra en egen trendig asymmetrisk matta.

Annons

6. Ägna dig åt klädvård

Har du också den där högen med plagg som du gärna skulle fortsätta använda, men som har en liten defekt som behöver fixas innan du kan göra det – som knappar som lossnat, ingrodda fläckar eller en nopprig yta? Gör som bloggaren Clara "UnderbaraClara" Lidström och få det gjort på en och samma gång genom att ägna en hel dag åt klädvård! Med andra ord – fram med symaskinen eller nål och tråd, noppborttagaren och galltvålen och sätt igång. Du kommer garanterat vara nöjd med ditt dagsverke vid dagens slut!

tyg, nål, tråd, måttband och sax

Noppborttagare

En noppborttagare får stickade plagg att se som nya ut igen! Här hittar du en användbar variant (reklamlänk).

Annons

Sykit

Ett litet sykit är smart att ha med på resan men passar lika bra att ha hemma för att fixa mindre saker, som att sy igen ett hål i en ficka eller sy fast en knapp. Se mer och köp ett bra kit här (reklamlänk).

7. Gå på bio

Att sitta i en mörk biosalong och njuta av en bra film är en riktigt bra aktivitet för regniga dagar. Bjud med någon du gillar att hänga med eller njut av ditt eget sällskap, biopopcorn och några timmars härlig underhållning. Varför inte till exempel spana in den minst sagt omtalade Barbie-filmen?

8. Bada

Helt ärligt – finns det något mysigare än att bada utomhus i regnet? Har du inte testat än så är det hög tid att göra det! Om du föredrar varmare temperatur och torrare omgivningar kan du istället bege dig till en simhall.

9. Sy något

Har du ingen syvana sedan tidigare? Inga problem! En regnig semesterdag eller ledig dag är ett perfekt tillfälle att hitta inspirerande guider på Youtube, Tiktok eller Instagram för att sy egna kläder, inredningsdetaljer eller något helt annat. Du kan också inspireras av Elsa Billgrens blogginlägg om hur hon sydde sin första egna klänning här.

Elsa Billgren sy klänning
Klicka på bilden för att komma direkt till Elsa Billgrens blogginlägg.

Psst! Hos Skapamer hittar du allt du behöver för att komma igång med att sy (reklamlänk).

10. Titta på en serie

Kreativa projekt i alla ära, men ibland behöver man bara spendera en hel dag med att bingekolla en bra serie (eller åtminstone några timmar). Här kan du läsa mer om några av de mest omtalade tv-serierna just nu.

Annons

11. Spela sällskapsspel

Om ni är flera som inte vet vad ni ska hitta på i regnet så är sällskapsspel alltid ett säkert kort, oavsett om ni är några vänner, ett par eller familjemedlemmar. Det finns många roliga varianter att välja på – här hittar du 10 populära sällskapsspel just nu.

12. Testa ett nytt recept

Oavsett om du brinner för att äta och laga mat eller bara skulle vilja känna dig lite mer bekväm i köket så kan ett nytt spännande recept väcka inspirationen till liv. Du kan till exempel prova på något av ELLE Mat & Vin-redaktionens 10 bästa pastarecept, laga en somrig och lyxig trerättersmeny eller upptäcka något av våra vegetariska recept.

egengjord glass
Du kan även testa på att göra din egen hemmagjorda glass. Klicka på bilden för att komma direkt till receptet.

Roliga saker att baka hemma

Om du istället föredrar att baka så kan vi till exempel tipsa dig om att spana in recepten på grillad tarte tatin med plommon, citronpaj med citrongelé med eller fyra goda efterrätter med ätbara blommor.

efterrätter med ätbara blommor

13. Ha filmmaraton

Finns det några klassiska filmer som du ännu inte har sett? Då är det ett perfekt tillfälle att börja beta av dem nu! Vi har till exempel samlat ett gäng olika filmtips i alla olika genrer – och som av en händelse så har även ELLEs bloggare Flora Wiström listat 6 filmer att se på HBO när det regnar samt 5 bra filmer på Netflix.

Annons

14. Gå på museum

Att besöka museum är inte det första många tänker på under en solig sommardag, men när regnet öser ner är det den ultimata aktiviteten. Bege dig till ett spännande museum i din hemstad eller den närmaste staden och kombinera gärna med en mysig lunch eller fika efteråt.

skulptur Ai Weiwei Nationalmuseum
Redan utanför Nationalmuseum i Stockholm kan du spana in konstverker Arch av konstnären Ai Weiwei.

15. Möblera om

Du behöver inte ens bege dig ut genom dörren för att få nya intryck – att möblera om är både roligt och kan ge dig helt nya idéer och en annan känsla i hemmet. Testa att flytta runt mindre detaljer och gruppera dem på nya sätt, eller ge dig på de större möblerna. För det går faktiskt att flytta på de flesta möblerna själv även om de är stora och tunga – vanliga tips för att inte repa golvet är till exempel att sätta möbeltassar under dem, eller peta in en tjocksocka, filt eller handduk under benen på möbeln innan du börjar flytta den.

Här hittar du tips på hur du kan inreda för att få hemmet att se större ut.

Hemma hos #5 - Sofia WoodBrand logo
Hemma hos #5 - Sofia Wood

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons