Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Djäknesundet, Hållö och Blå Lagunen

Hemestern närmar sig och badutflykter står högt upp på mångas to-do. Här listar vi nio magiskt vackra badplatser som bjuder på svalkande dopp i turkosa och gröna toner.
16 juni, 2021
TV: Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner
1:28

Efter reklamen: TV: Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

(1:28)

Att Sverige är vackert visste vi sedan innan. Men förra sommaren fick många av oss upp ögonen för nya guldkorn runtom i landet. Och med sådana här vyer och badplatser – vem behöver Grekland eller Karibien?

Många vackra kalkbrott och sjöar har belagts med badförbud av olika anledningar, exempelvis för dåligt vatten eller för att de belastats för hårt av tursim. Men här är ett gäng som lämpar sig utmärkt för en badutflykt!

Uskavi kalkbrott, Nora

Det krävs en liten (vacker) promenad för att komma hela vägen dit, men väl framme möts du av det vackra kalkbrottet som ligger inbäddat mellan vita klippor och höga tallar.

Djäknesundet, Karlsborg (Vättern)

Längs med Vätterns strand ligger sagolikt vackra Djäknesundet. Trots att det inte är ett kalkbrott kan vi inte låta bli att ta med det på listan, eftersom det ger samma känsla, med ljusa klippor inbäddade i trolsk skog – och ljusgrönt vatten. Vackrast utsikt får du uppifrån klipporna.

Hållö, Smögen

Marmorbassängen på Smögen är en populär pärla. Den rosaskimrande lagunen liggen 10 minuter med båt från Smögen. Salta bad och fri sikt hela 20 meter.

Blå lagunen, Gotland

Kanske den mest välkända av alla Sveriges kalkbrott – och precis lika fint i verkligheten som på bilderna. Turkost vatten omgivet av vita klippor och varmare än i havet – nästan ett måste på Gotlandstrippen.

Kvinnersta, Örebro

Utanför Örebro finns den här härliga badplatsen med gott om hopplatser (och en badstege för den som är mindre våghalsig).

Smöjen, Gotland

Den som tycker att Blå lagunen kan bli lite väl befolkad kan istället sikta mot Smöjen, här finns nämligen inte bara ett, utan två stycken kalkbrott, ett större och ett mindre. Bara några meter bort finns dessutom en sandstrand för den som hellre badar i havet.

Dalby stenbrott, Lund

Skåne bjuder inte bara på magiska sandstränder. I Dalby utanför Lund ligger denna pärla. I omgivningarna finns dessutom flera vackra promenadslingor.

Grönhögen, Öland

På södra Öland hittar du populära Grönhögens kalkbrott. Brottet är djupt, närmare 30 meter, så vattnet är ofta riktigt uppfriskande.

Foto: Instagram, TT

Missa inte

Här är Sveriges vackraste sandstränder

11 favoriter du inte får missa!

Guide: Skärgårdspärlor att upptäcka i sommar – från norr till söder

Sverige har så många fler vackra skärgårdsmiljöer än bara Stockholm och Västkusten.

Här är Sveriges bästa badsjöar

Hitta en ny pärla!