Här är det flest soltimmar i Sverige under sommaren

Sommar-Sverige

Vart är det mest solsäkert att spendera Sverige-semestern? Här är platserna där det är flest soltimmar enligt en sammanställning från Svt och SMIH.
19 maj, 2022
VIDEO: Glassbarer i Stockholm 2022
1:07

Efter reklamen: VIDEO: Glassbarer i Stockholm 2022

(1:07)

Slå på ljud

Sverige är fantastiskt under sommaren och det finns en hel del pärlor att utforska på hemmaplan. Det som däremot kan vara något riskabelt i semestertider är vädret, för om det är något vi alla längtar efter under de lediga veckorna är det ju såklart sol. Så vart i Sverige är det egentligen störst chans att finna solen i sommar?

Faktum är att det faktiskt går att få ett litet hum om det då SVT och väderinstitutet SMHI varje år räknar ihop antalet soltimmar i Sveriges städer. De baserar sitt resultat från 19 väderstationer.

Blir det en sommar i Göteborg? 12 mysiga och roliga aktiviteter att göra i staden

Mätningarna som pågått i 30 års tid, börjar vid midsommar och fortsätter åtta veckor framåt. De mäter direkt solljus över 120 watt per kvadratmeter vilket innebär att resultatet visar vart det lyser mest sol.

Här är platsen som det är flest soltimmar på i Sverige

Sommaren 2021 var det Luleå som visade sig toppa listan men tidigare år har Sveriges största naturreservat, Svenska Högarna tagit hem priset flera år i rad. Svenska Högarna är en ögrupp i Norrtälje kommun och ligger längst österut i Stockholms ytterskärgård.

Luleå vann med 18 minuter mer soltid mot Svenska högarna sommaren 2021, men även semesterresemål som Gotland och Öland har kammat hem vinsten förut.

Top 3 som vunnit flest gånger:

1.Visby

Visby på Gotland har faktiskt hela 11 vinster i bagaget.

2. Öland

På Öland är det främst Ölands södra udde som visar sig vara ett riktigt solsäkert resmål. Hela nio somrar har Ölands södra udde vunnit med flest soltimmar.

3. Luleå

Tredjeplatsen kammar Luleå hem med sex vinster.

Foto: TT Källa: SVT

SE OCKSÅ: Sommarens bästa poddar
1:9

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Sommarens bästa poddar

(1:9)

Slå på ljud