ELLE-profilernas smultronställen i Sverige

09 jun, 2022 
AvRedaktionen ELLE
ELLE-profilernas smultronställen i Sverige
Borta bra – hemma bäst. Fyra ELLE-profiler delar med sig av sina absoluta favoritställen i Sverige. Zooma in Gotland, Värmland, Norrköping och Åre.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sommaren 2022: Stor festivalguideBrand logo
Sommaren 2022: Stor festivalguide

Felicias Gotland

ELLE-profilen och fotografen Felicia Masalla delar med sig av sina bästa tips på hela Sveriges favorit-ö.

Felicia själv, på Tofta strand.

”Under pandemin fick jag helt plötsligt börja se vad som gömmer sig i Sverige och Gotland blev ett nytt smultronställe för mig. Innan hade jag inte varit där sedan jag var liten. Jag och min vän hoppade in i bilen för att hinna med båten i somras och jag insåg snart att Gotland är en plats jag vill återvända till.”

Annons

Guteglass bar

Innanför Visbys ringmur hittar man Sveriges godaste glass. Ett måste – och gå inte härifrån utan en kula saffran och honung och en med smak av granskott. Du kommer inte att ångra dig.

En kula saffran och en kula honung är ett måste på Guteglass bar

Blå lagunen

Ett otroligt vackert kalkbrott, beläget på norra Gotland. Så vacker plats att plåta på också!

Blå Lagunen är ett kalkbrott på Fårö.

Kutens bensin & Crêperie Tati

Annons

På vägen till blå lagunen ska du givetvis stanna till här för lite crêpes! Du möts av en salig samling av bilar och blomster. Ett måste.

Kutens bensin & Crêperie Tati, på Fårö.

Leva Kungslador

Längs vägen till Tofta strand kan du stanna på Leva Kungslador för lite nygräddad pizza eller gott fika, stros i den blommande trädgården och för att fynda i deras gårdsbutik.

Typisk gotländsk vy.

Surflogiet

Annons

Vid Tofta strand ligger denna magiska plats. Första parkett till vågor,bra drinkar och fint häng. Vi tältade, bastade, surfade och hade det magiskt här.

Mysiga Surflogiet ligger vid Tofta strand på Gotland

Läs Felicia Masallas blogg här!

Foto: Felicia Masalla

Emmas Åre

Beautypoddaren Emma Unckel avslöjar sinafavoritställen i Åre.

Emma Unckel på tur i sitt älskade Åre där hon och familjen har en stuga.

”Det jag älskar mest med Åre är att det är levande året runt. På sommaren blomstrar Åre och bjuder på både äventyr som cykling, vandring och fiske, plus massor av god mat och norrländskt lugn för hela familjen.”

Annons

Guidad aktivitet

Ski star är störst och har mycket bra praktiskt information på sin hemsida. Men mina favoriter är Snowstorm travel och Åre adventures, de riktar in sig på mer personlig och skräddarsydd service med olika aktiviteter som ger semesterminnen för livet.

En fiskeutflykt i Åre är något utöver det vanliga.

Ullådalen

Jag älskar att åka hit för lättare vandring med familjen, bad i Ullån där det bildats naturliga ”rutschkanor” i stenarna. En naturupplevelse och har du tur kan du hitta hjortron på myren. Avsluta med middag på Buustamons fjällgård. Här finns ett minispa utomhus med badtunna med vatten direkt från bäcken.

Annons
Har du tur hittar du hjortron ute på vandringen i Ullådalen.

Bergsstugan Fröå gruva

Njut av god mat och fika i den gamla bergsstugan. Våffla med hemgjord skagenröra och massor av sött hembakat till efterrätt rekommenderas. Området kring Fröå gruva är mysigt och en perfekt utgångspunkt för en enklare vandring bland flera leder.

Unna dig en våffla med hemgjord skagenröra på Bergsstugan Fröå gruva

Krus bageri

Annons

På Krus bageri Undersåker sladdar vi gärna in för att köpa med oss bröd till frukost eller färdiga mackor och bakverk till utflykten – bagaren Elin Larm tar din matsäck till en ny nivå!

Matsäck från Krus bageri.

Åre glashytta

Besök om du gillar handblåst glas. I butiken brinner ständigt ugnen så att du kan ta del av hantverket på nära håll.

Resturang trägårn

Här äter du hela råvaran, ingenting kastas i soporna och menyn styrs efter säsong. En matupplevelse året om!

Allt i Åre andas mys och friluftsliv, som den här charmiga inredningen i bara trä

Hotel Copper hill level spa

Annons

Pooler, bastu och ett brett utbud av lyxiga behandlingar. Ny på menyn är ansiktsbehandlingen Golden treatment med produkter från ekologiska Evoke. 100 procent njutning!

Carins Värmland

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman tar dig till sina guldkorn i de värmländska skogarna.

ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman tar dig till sina guldkorn i de värmländska skogarna.

”Sedan 12 år tillbaka tillbringar jag somrarna i min mans gamla släktgård på Liane och har farit runt på precis alla stränder, loppisar och fik. Det jag älskar mest med Värmland är lugnet, sjöarna, skogen och människorna – det är ingen myt att det finns otroligt många glada, trevliga och soliga människor här. I var och varannan avkrok hittar man en egen sandstrand vid en klarblå sjö – så exotiskt utan att behöva trängas med en enda person, lyx!”

Annons

Wiksfors bruk

Inbäddad i ljuvlig grönska mellan Karlstad och Oslo ligger denna mat- och keramikhimmel. Här har flera värmländska kreatörer gått ihop vid ett gammalt bruk och skapat en härlig destination med Värmlands bästa vedugnspizza från Wedbränt, smarriga våfflor och fika i Wiksforsmagazinet, antikbutiker och lokala hantverk från Bruket interiör.

Att hitta en helt egen magisk sandstrand vid en klarblå sjö är inte ett problem i Värmland.

Sillerud station

Lianes och Silleruds välsorterade lanthandel med urmysigt trädgårdsfik och restaurang, samt mindre hotell där du sover i en avställd tågvagn (!). På sommaren bjuds det på konserter och musik.

Annons
Naturen är magi i Värmland – där vår Liane gård ligger känns det nästan som Sveriges Toscana när man blickar ut.

Sliperiet konsthall och gastronomi

Inbäddat i grönska i Borgvik ligger en av Värmlands pärlor – Sliperiet. Borgvik var tidigare ett bruk som brukar skryta med att de tillverkade järndelar till Eiffeltornet. Numera huserar de bland annat en fin konsthall och Sliperiet Gastronomi som serverar mat av fantastiska råvaror.

Klässbol väveri

En av Sveriges hantverksstoltheter. De klassiska linnehanddukarna syns i var och varannan butik och de har gjort samarbeten med både modedesignern Lars Nilsson och Tiger of Sweden. Originalväveriet ligger i byn Klässbol och är en dröm för alla som vill se hantverket nära. Förutom butik, finns möjlighet att boka guidade turer.

Annons
Loppis-drömmar – här kan man verkligen fynda! Carin följer Loppiskartan Värmland på Facebook för senaste uppdateringar.

Foto: TT, privat

Noras Norrköping

ELLE-bloggaren och makeupartisten Nora Kourkis delar med sig av sina favoriter i hemstaden Norrköping.

Annons
ELLE-bloggaren och makeupartisten Nora Kourkis delar med sig av sina favoriter i hemstaden Norrköping.

”Norrköping har så mycket att bjuda på, allt från vacker natur som Motala ström till mysiga kaféer och barer. Det är en perfekt stad att cykla i, så passa på att trampa runt på sightseeing och besök historiska butiken Tore Cykel! Norrköping är bäst på mat, vi har otroligt bra och mysiga restauranger.”

Motala ström

Ett måste, sydväst om folkparken börjar en tre kilometers promenad- eller joggingrunda. Här kan man också sitta ner och njuta av den vackra naturen.

Annons
Njut av en promenad runt Motala ström.

Färgargården

Vid strömmen. Här serveras fantastiskt goda våfflor!

Motala ström och konserthuset Louis De Geer.

Il cibo

Annons

Restaurang mitt i stan, med uteservering och otroligt vacker lokal. Italienska råvaror, goda viner och enmeterspizza (!) på menyn, perfekt att dela!

Pizza på vackra restaurang Il Cibo.

Trädgår’n

Grön oas mitt i city. Vacker terass med två barer, dj och underbar sommarkvällsvibe.

Mannam

Koreansk take away, deras kimchi bowl är den bästa jag ätit! Den köper jag med och sätter mig utanför konserthuset Louis De Geer.

Vy

Norrköpings enda skybar högst upp i strykjärnet, med bästa vyn över staden. Historiska lokaler och utsökt mat. Ett måste!

Annons
Högst upp i Arbetets museum mitt i strömmen ligger restaurangen Vy.

Sibylla

Kör du bil till Norrköping, pausa vid Sveriges bästa Sibylla på Ledungsplan. Nordisk fast food med svenska klassiker. Missa inte deras mini-churros med mjukglass.

Läs Nora Kourkis blogg här!

Foto: Visuddhi Ung (Nora), TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons