6 lyxiga och äventyrliga tågresor vi drömmer om

17 jun, 2021 
AvNina Nyström
Restaurangvagn, Alperna och Orientexpressen
Tågresandet ökar i popularitet och det har gjorts flera spännande satsningar de senaste åren, framför allt för turister som vill resa bekvämt och med stil. Här är några av världens lyxigaste tågresor längs både klassiska sträckor och nya lockande rutter – de hamnar definitivt på vår bucketlist!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
<strong>TV: Här är 13 svenska platser du måste se innan du dör</strong>Brand logo
TV: Här är 13 svenska platser du måste se innan du dör

Förutom att det spar på miljön är tåg är ett perfekt sätt att upptäcka ett land – man får se otroliga vyer och kan koppla av längs resan; gå och ta en kaffe, småprata med resesällskapet eller ta en tupplur. Ibland vill man bara ha tåget som ett smidig transportmedel – men det finns också fantastiska resor där själva tågresan och livet ombord spelar huvudrollen. Här är några av dem:

Transsibiriska järnvägen – lyxvarianten

sällskapsvagn och ånglok

Sugen på att resa transsibiriska järnvägen? Beroende på vilket av tågen man hamnar på (det finns både ryska och kinesiska tåg), så kan standarden variera kraftigt. Men med Golden Eagle Luxury Trains kan du uppleva samma rutt med en hög bekvämlighet. Nytt för nästa år är en särskild vinterrutt, som med ånglok tar dig från Moskva till Vladivostok via Bajkalsjön och Mongoliet under sammanlagt 22 dagar.

Annons

Läs mer om lyxtåget genom Sibirien här

Norrskensjakt på lyxtåg

norrsken och Moskva

Att få uppleva norrsken står på mångas bucketlist. Problemet är att man måste pricka in klart väder. Ju längre man är borta desto större är chansen att pricka rätt. Golden Eagle erbjuder även en rutt som kombinerar Moskvas bästa sevärdheter med lyxigt boende ombord och nya chanser till himlens magiska skådespel varje kväll . Under 12 dagar åker man mellan Moskva och St Petersburg via bland annat Murmansk och norska Kirkedal.

Läs mer om den lyxiga norrskensresan här

Annons

Kapstaden till Victoriafallen, Rovos rail

utsidan av stiligt tåg och djur på savannen

Upptäck Afrika med tåg. Från Pretoria eller Kapstaden i Sydafrika kan du åka till bland annat Kapstaden, Victoriafallen och Dar es-Salaam i Tanzania. Genom fönstret kan du se allt från vackra sanddyner och vingårdar till frodig regnskog och savannens djur, beroende på vilken av turerna du väljer. Alla kupéer har eget badrum och alla tåg har flera vagnar för socialt mingel.

Läs mer om de fantastiska tågresorna genom Afrika här.

Orientexpressen, Paris–Istanbul

vacker bild av det klassiska tåget och lyxig interiörbild

Mellan 1883 och 1977 kunde man ta tåget hela vägen från Paris till Istabul, en numera legendarisk och mytomspunnen sträcka, mycket tack vare Agatha Christies berömda deckare Mordet på Orientexpressen. På den tiden fanns det både förstaklass-vagnar och helt vanliga reguljärvagnar. Numera är det bara lyx som gäller och förutom den klassiska rutten kör tåget även flera andra sträckor, som Berlin–Paris och Paris–Verona.

Annons

Läs mer om Orientexpressen här.

Lyxresa i Inca-indianernas spår, Peru

vy över anderna och lyxig barvagn

Andean Explorer kör mellan Cusco, den högt belägna Titicacasjön och Arequipa. Förutom sovvagnar och restaurangvagn finns det pianobarvagn, spavagn och utkiksvagn med utomhusbalkong på tåget.

Läs mer om lyxtåget genom Anderna här.

Upplev Alpernas fantastiska vyer med lyxtåg

alperna och kvinna som spelar harpa i barvagn

Många olika företag trafikerar den vackra sträckan genom Alperna. Grand Alpine Express tar dig genom Österrike, Schweiz, Italien och Slovenien genom tunnlar, viadukter och bergspass. Vad sägs om hållpunkter som Venedig, Verona, Milano, Comosjön, Semmeringpassset, Wien, Budapest?

Läs mer om det lyxiga tåget genom Alperna här.

Observera att vissa av rutterna ovan kan vara tillfällig stängda på grund av pandemin.

Foto: TT/Respektive tågbolag.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons