Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Sommarens finaste virkade väskor – och så gör du en egen

26 jun, 2023 
AvCecilia Persson
AvElin Fredlund
virka väska
Nu under sommaren kan vi inte få nog av virkat! Skapa din egen version av den trendiga virkade väskan med vår guide, eller kolla in de finaste från butikerna här.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under årets varmaste månader tar de virkade plaggen och accessoarerna återigen för sig när det kommer till våra klädval. Vi bär gärna virkade kläder i olika utföranden, från klänningar och kjolar till toppar och accessoarer. Just den virkade väskan går att hitta i en mängd olika färger och modeller just nu och är snygg till såväl kostymen som festklänningen. Testa att virka en väska alldeles själv med vår enkla guide!

Grön virkad väska under Milano Fashion Week spring/summer 2023
En väska i neutrala toner eller mer färgstarka nyanser – vilken variant väljer du?

Virkad väska

Med bara några få material kan du virka en väska utifrån dina egna önskemål. Det här behöver du för att göra din väska:

Annons
  • Garn
  • Virknål (cirka 10 mm)
  • Innertyg
  • Tråd och synål

Skapamer har allt du behöver för att virka och sticka här (reklamlänk).

VirkaD väska DIY guide

  1. Du kommer att börja med att göra två sidor av väskan där du själv kan välja höjd och bredd. Skapa en säkerhetsknut genom att göra en ögla i den storlek du vill ha och trä igenom garnet en gång. Låt ena sidan hänga lös medan du forsätter på den sidan som sitter fast i garnrullen. Gör en ny ögla och repetera, så att det blir en ''kedja'' av öglor. Fortsätt tills du har ungefär den bredd som du vill ha på väskan.
  2. För att påbörja nästa varv, gå tillbaka två steg, alltså till den knuten tidigare än den du gjort senast, och gör en knut där. Fortsätt att göra vanliga öglor tills du har två parallella kedjor. Repetera tills du har den höjd du vill ha på väskan. Avsluta med ytterligare en säkerhetsknut och klipp av tråden med rimlig marginal. Nu är ena sidan klar.
  3. Upprepa processen för nästa sida. När båda sidorna är klara ska du ha två separata virkade rektanglar. Du ska nu virka ihop kanterna på dessa så att du får en sammanhängande del. Använd samma teknik som innan för att fästa ihop delarna. Om du vill att väskan ska vara väldigt rymlig kan du även testa att göra en tredje rektangel som fungerar som botten. Denna är samma bredd, men mycket kortare, än sidodelarna. Virka ihop de olika bitarna.
  4. Fläta eller virka ett band som fungerar som axelband. Här kan du själv välja längd och bredd på bandet. Kanske vill du ha en cross-body väska, eller en med ett väldigt kort axelband? När du är klar med bandet fäster du det på vardera sida av väskan.
  5. Om du vill, klipp ut en bit tyg och använd som innertyg på väskan. Detta gör att väskan inte töjs ut om du lägger grejer i den. Dessutom riskerar du inte att grejer faller ut ur väskan när du använder den. Testa att vränga väskan ut och in för att handsy innertyget mot väskans övre innerkant. Nu är väskan klar och redo att användas!

VIRKA VÄSKA – DET HÄr BEHÖVER DU

Här hittar du produkterna du behöver för att virka en egen väska.

Garn för att virka väska

Om du vill åt den riktigt chunky känslan på väskan så är garnet Zpagetti från Järbo Garn ett perfekt alternativ. Garnet är gjort av överblivna tyger vilket gör att varje garnrulle är helt unik. Det finns i många olika nyanser så att du kan hitta just din favorit. Läs mer och köp garnet här (reklamlänk).

Garn för att virka väska – järbo garn zpagetti
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Virknål för att virka väska

Storleken du behöver på virknålen bestäms av vilket garn du vill använda. Denna virknål är prisvärd och kommer i en mängd olika storlekar – vi skulle rekommendera storlek 10 för detta projekt. Se alla storlekar och köp virknålen här (reklamlänk).

Annons
Virkad väska virknål
Klicka på bilden för att komma direkt till virknålarna.

Raffiagarn

Du kan även inspireras av det anrika modehuset Dolce & Gabbanas virkade Sicily-väska genom att virka en egen väska i raffiagarn.

Här hittar du ett lättanvänt raffiagarn som finns i många olika nyanser (reklamlänk).

raffiagarn
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Fodertyg till virkad väska

Fodra gärna väskan med ett tyg på insidan för att minska risken att tappa ut saker genom de små hålen på väskan! Se alla färger och köp tyget här (reklamlänk).

Annons
vitt fodertyg
Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.
virka egen väska
A.W.A.K.E Mode visade flera stilsäkra virkade väskor i sin SS23-kollektion.

Virka väska – Garn

Det finns många olika varianter på garn som passar för att virka väska. Vilket du ska välja beror på vilken sorts design du vill ha på din virkade väska.

Annons

Tjockt garn för att virka väska

Detta ullgarn från Drops har en tjock design som gör att väskan får en lätt chunky känsla. Det finns i många olika färger, se alla och köp garnet här (reklamlänk).

Tjockt garn i ull för att virka väska
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Garn för att virka väska

Det går precis lika bra att virka med stickgarn som med virkgarn! Om du önskar ha mindre öglor så är detta garn ett bra alternativ. Garnet är gjort på 100% merinoull och finns i cirka 70 olika nyanser. Se mer och köp garnet här (reklamlänk).

Virkad väska garn
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.VIRKA AIRPOD-FODRAL

Varför inte inspireras av Saskia Cort och virka ett litet fodral till dina AirPods? Gör på samma sätt som med väskan och virka fodralet i önskad form, färg och material. Du kan även göra som Saskia och fästa den som en brosch på exempelvis kavajslaget!

Annons

Det här garnet från Drops finns i flera fina färger och är gjort i en blandning av alpacka och silke som både känns lyxigt och ger en fin fluffig design. Se alla färger och köp garnet här (reklamlänk).

fluffigt garn för att virka väska - Drops brushed alpaca silk
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Virka väska – teknik

En virkteknik som du kan använda för att ge väskan ett riktigt snyggt utseende är att virka sidorna i ett fiskbensmönster. Detta passar extra bra för ett lite tjockare garn, som till exempel garnet Zpaghetti. Här kan du se hur du gör för att virka fiskbensmönster:

Väska i makramé

En annan teknik som är riktigt fin att göra en väska med är makramé. Här kan du se en enkel och tydlig instruktion till hur du gör en fin väska med makramé:

Annons

Garn till makramé

Det här bandgarnet från Svarta fåret har en tubformad design som gör att det passar till makramé. Se alla olika färger och köp garnet här (reklamlänk).

Garn till makramé
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Ullgarn för att virka väska

Du kan även testa att göra väskan i detta ullgarn med lite tjockare kvalitet. Se alla färger och köp garnet här (reklamlänk).

Ullgarn för att virka väska
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

VIRKAD VÄSKA ATT KÖPA

Även butikerna har ett brett utbud av snygga virkade väskor. Se våra favoriter från butikerna nedan.

Annons

Virkad väska med mormorsrutor

Ta in mönster och färg med den här fina varianten med mormorsrutor från & Other Stories. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

grön och beige virkad väska med mormorsrutor
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Virkad väska

En naturvit väska med tidlös form som passar till allt från Weekday. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

vit virkad väska Weekday
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Svart virkad väska

Den här hobo-väskan från Arket har en lång axelrem och kommer i en tidlös svart nyans. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

Annons
svart virkad väska Arket
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Gratis mönster – virkad väska

Om du vill följa ett färdigt mönster för att göra en virkad väska som liknar den ovan går detta att beställa helt gratis. Ladda ner det gratis mönstret här (reklamlänk).

Påsväska

En liten väska med virkad look i en spännande form från H&M. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

vit virkad påsväska H&M
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Virkad clutch

Denna virkade väska i clutch-modell kommer från Cos och bjuder på vackra nyanser av grönt och blått. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

Annons
grön och blå virkad clutch COS
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Virkad väska, AWAKE Mode

AWAKE Mode har många snygga virkade väskor med en virkad design, som den här chunky varianten. Se mer och köp väskan här.

Second hand-väska, AWAKE Mode
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Virkad toteväska

Den här påsliknande formen är också en favorit som står sig. Denna väska kommer från Stockh lm Studio och finns i flera olika färger, se mer och köp väskan här (reklamlänk).

Annons
brun virkad makramé väska MQ
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Orange väska

Ta in säsongens trendiga färg i form av denna orange väska som virkats i raffia. Se mer och köp väskan här (reklamlänk).

orange virkad väska COS
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Raffiagarn

Det här raffiagarnet finns i många olika färger så att du kan göra en egen väska i den nyans som du föredrar. Se mer och köp garnet här (reklamlänk).

Annons
raffiagarn
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Se fler produkter för att virka och sticka här (reklamlänk)!

VIDEO: 5 ikoniska it-bagsBrand logo
VIDEO: 5 ikoniska it-bags

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons