Artikeln innehåller reklamlänkar

Steg för steg: så gör du enkelt en sänggavel hemma

Så gör du en egen sänggavel hemma DIY

Så gör du en egen sänggavel hemma

Sätt din personliga prägel i ditt sovrum genom att skapa en egen sänggavel. Vi guidar dig steg för steg med allt du behöver för en sänggavel i linne- eller bomullstyg.
20 januari, 2023

En sänggavel är den perfekta detaljen till ditt sovrum som gör att det känns mer ombonat och stiligt. Allt fler gör sin egen sänggavel, något som är både billigare och en rolig aktivitet. Här kommer en stor guide för hur du steg för steg fixar din sänggavel själv.

beige sänggavel

Matcha sänggaveln med andra nyanser i ditt hem för en enhetlig look. Klicka på bilden för att komma till sänggaveln.

Hur gör man en sänggavel?

Förnya enkelt ditt sovrum genom att göra en egen sänggavel hemma. Då kan du enkelt välja vilket tyg du vill ha, om den ska vara 180 centimeter i storlek, 120 centimeter i storlek eller 160 cenrimeter i storlek.

1. Mät ut MDF-skiva

Mät upp vilken längd och bredd du behöver på skivan. Kapa sedan en MDF-skiva som passar din säng, det kan göras på valfritt byggvaruhus (eller hemma).

2. Vaddering

Köp hem vadd i samma storlek som MDF-skivan. Det går även att klippa av en del av en madrass i rätt storlek och limma fast på skivan, eller köpa vadd i mindre storlek som limmas på så att det täcker hela skivan. Textillim finns att köpa här (länk till Skapamer.se).

3. Fäst vaddet

Förutom att limma är det lika viktigt att häfta fast vaddet i skivan, då limmet kan släppa efter en tid. Genom att häfta fast det runt kanterna vet du att det kommer hålla. Här finns en bra häftpistol att köpa (länk till Skapamer.se).

4. Fäst tyget

Det finns flera olika sätt för att fästa tyget runt din gavel. Välj ut ett tyg som passar dina mått och dina färger i sovrummet. Du kan antingen välja ett tyg som går hela vägen runt MDF-skivan på båda sidorna, eller använda en mindre mängd tyg och endast täcka framsidan av skivan. Tänk då på att ha lite extra marginal så att tyget går att fästa runtom. Använd sedan din häftpistol för att sätta fast tyget på skivan.

Spana in en mängd tyger i olika material och färger här (länk till Skapamer.se).

5. Välj form

Tänk på att stryka tyget innan och fundera på om du vill spänna fast tyget stramt, eller om det ska vara lite löst, det beror helt på vilken design du önskar på din sänggavel.

sänggave med böljande form från Ellos Home

Klicka på bilden för att komma direkt till sänggaveln.

Varför inte testa en ny spännande form på sänggaveln? Den här böljande vågformen fixar du enkelt på MDF-skivan med hjälp av en sticksåg.

Hur gör man för att fästa sänggavel i vägg?

Det enklaste sättet för att fästa din sänggavel i väggen är genom monteringsfästen. Här hittar du en vanlig variant i stål.

Så fäster du din sänggavel i väggen

Klicka på bilden för att komma direkt till fästena.

DIY: så gör du enkelt en spackeltavla, gipstavla och tygtavla hemma
vit sänggavel med knappar

Sänggavel med knappar från Ellos Home. Klicka på bilden för att komma direkt till den.

DIY sänggavel – DEKORERA SÄNGGAVEL MED KNAPPAR

Börja med att mäta ut och markera vart på tyget du vill att knapparna ska sitta. Gör sedan hål med en borr rakt igenom både tyget, skumgummit och skivan. Där monterar du sedan knapparna med en kraftigare tråd som håller, samt med en stoppnål. Avsluta sedan med att fästa knapparna på baksidan av skivan med knappar eller häftpistol. Välj gärna knappar som du kan klä med samma tyg som resten av sänggaveln för en enhetlig och lyxig look. Här finns knappar i olika storlekar att klä med tyg (länk till Skapamer.se).

DIY SÄNGGAVEL: Välj rätt möbeltyg till din sänggavel

Vill du klä din sänggavel med ett linnetyg, bomullstyg, sammet eller polyester? Här hittar du många olika tyger i varierande material och nyanser (länk till Skapamer.se).

Möbeltyg till sänggavel

Ett enfärgat vitt möbeltyg i lin, viskos, bomull och polyester. Läs mer och köp rätt längd här (länk till Skapamer.se).

Möbeltyg till sänggavel

Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

Linnetyg till sänggavel

Ett högkvalitativt linnetyg för möbler och kläder som finns i ett stort antal olika färger. Läs mer om tyget och hitta din nyans här (länk till Skapamer.se).

möbeltyg i 100 % linne till sänggavel

Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

Läs även: Så gör du en spackeltavla, gipstavla och tygtavla

Sammetstyg till sänggavel

Det här tyget i polyestersammet passar lika bra att använda till gardiner eller kuddfodral som till sänggaveln. Varför inte sy några matchande kuddar att bädda sängen med? Se alla nyanser och köp tyget här (länk till Skapamer.se).

Sammetstyg till sänggavel

Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

3 virala Ikea-hacks som lyfter ditt hem
4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben
1:14

Efter reklamen: 4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben

(1:14)

Slå på ljud