Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Steg för steg: så gör du enkelt en sänggavel hemma

20 jan, 2023 
AvVilma Nordell
Så gör du en egen sänggavel hemma DIY
Sätt din personliga prägel i ditt sovrum genom att skapa en egen sänggavel. Vi guidar dig steg för steg med allt du behöver för en sänggavel i linne- eller bomullstyg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En sänggavel är den perfekta detaljen till ditt sovrum som gör att det känns mer ombonat och stiligt. Allt fler gör sin egen sänggavel, något som är både billigare och en rolig aktivitet. Här kommer en stor guide för hur du steg för steg fixar din sänggavel själv.

beige sänggavel
Matcha sänggaveln med andra nyanser i ditt hem för en enhetlig look. Klicka på bilden för att komma till sänggaveln.

Hur gör man en sänggavel?

Förnya enkelt ditt sovrum genom att göra en egen sänggavel hemma. Då kan du enkelt välja vilket tyg du vill ha, om den ska vara 180 centimeter i storlek, 120 centimeter i storlek eller 160 cenrimeter i storlek.

Annons

1. Mät ut MDF-skiva

Mät upp vilken längd och bredd du behöver på skivan. Kapa sedan en MDF-skiva som passar din säng, det kan göras på valfritt byggvaruhus (eller hemma).

2. Vaddering

Köp hem vadd i samma storlek som MDF-skivan. Det går även att klippa av en del av en madrass i rätt storlek och limma fast på skivan, eller köpa vadd i mindre storlek som limmas på så att det täcker hela skivan. ANNONS Textillim finns att köpa här.

3. Fäst vaddet

Förutom att limma är det lika viktigt att häfta fast vaddet i skivan, då limmet kan släppa efter en tid. Genom att häfta fast det runt kanterna vet du att det kommer hålla. ANNONS Här finns en bra häftpistol att köpa.

4. Fäst tyget

Det finns flera olika sätt för att fästa tyget runt din gavel. Välj ut ett tyg som passar dina mått och dina färger i sovrummet. Du kan antingen välja ett tyg som går hela vägen runt MDF-skivan på båda sidorna, eller använda en mindre mängd tyg och endast täcka framsidan av skivan. Tänk då på att ha lite extra marginal så att tyget går att fästa runtom. Använd sedan din häftpistol för att sätta fast tyget på skivan.

Annons

Linnetyg till sänggavel

Ett högkvalitativt linnetyg för möbler och kläder som finns i ett stort antal olika färger. ANNONS Läs mer om tyget och hitta din nyans här.

möbeltyg i 100 % linne till sänggavel
Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

Möbeltyg till sänggavel

Ett randigt möbeltyg som även finns i många andra färgställningar och mönster. ANNONS Se mer och beställ rätt längd här.

randigt möbeltyg
Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

ANNONS Spana in fler tyger i olika material och färger här.

Annons

5. Välj form

Tänk på att stryka tyget innan och fundera på om du vill spänna fast tyget stramt, eller om det ska vara lite löst, det beror helt på vilken design du önskar på din sänggavel.

sänggave med böljande form från Ellos Home
Klicka på bilden för att komma direkt till sänggaveln.

Varför inte testa en ny spännande form på sänggaveln? Den här böljande vågformen fixar du enkelt på MDF-skivan med hjälp av en sticksåg.

Hur gör man för att fästa sänggavel i vägg?

Det enklaste sättet för att fästa din sänggavel i väggen är genom monteringsfästen. Här hittar du en vanlig variant i stål.

Annons
Så fäster du din sänggavel i väggen
Klicka på bilden för att komma direkt till fästena.
vit sänggavel med knappar
Sänggavel med knappar från Ellos Home. Klicka på bilden för att komma direkt till den.
Annons

DIY sänggavel – DEKORERA SÄNGGAVEL MED KNAPPAR

Börja med att mäta ut och markera vart på tyget du vill att knapparna ska sitta. Gör sedan hål med en borr rakt igenom både tyget, skumgummit och skivan. Där monterar du sedan knapparna med en kraftigare tråd som håller, samt med en stoppnål. Avsluta sedan med att fästa knapparna på baksidan av skivan med knappar eller häftpistol. Välj gärna knappar som du kan klä med samma tyg som resten av sänggaveln för en enhetlig och lyxig look. ANNONS Här finns knappar i olika storlekar att klä med tyg.

DIY SÄNGGAVEL: Välj rätt möbeltyg till din sänggavel

Vill du klä din sänggavel med ett linnetyg, bomullstyg, sammet eller polyester? ANNONS Här hittar du många olika tyger i varierande material och nyanser.

Läs även: Så gör du en spackeltavla, gipstavla och tygtavla

Sammetstyg till sänggavel

Det här tyget i polyestersammet passar lika bra att använda till gardiner eller kuddfodral som till sänggaveln. Varför inte sy några matchande kuddar att bädda sängen med? ANNONS Se alla nyanser och köp tyget här.

Annons
Sammetstyg till sänggavel
Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.
4 tips på hur du slipper ohyra i garderobenBrand logo
4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben
Annons