Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så gör du en trendig asymmetrisk matta – steg för steg

01 mar, 2023 
AvCecilia Persson
Asymmetrisk matta – så gör du en egen
Inspireras av organiska former hos Cappelen Dimyr och Layered och gör enkelt din egen asymmetriska matta. En garanterat unik inredningsdetalj!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den senaste tiden har vi kunnat se mycket böljande former och andra organiska inslag bland inredningstrenderna – något som inte bara är tydligt i detaljerna utan även när vi vänder blicken mot golvet. För nu vill vi inte bara ha asymmetriska speglar och vaser – utan även mattor med vackra, mjuka former.

Om du också har fått upp ögonen för trenden modern organic och vill pryda ditt golv med organiska former betyder inte det att du behöver en helt ny matta – det finns nämligen ett enkelt sätt att få den du har att kännas helt ny och annorlunda från innan.

Asymmetrisk matta – så gör du

På TikTok visar DIY-influencern Victoria Svensson hur enkelt du skapar en egen asymmetrisk matta, istället för att spendera mycket pengar på en färdig variant. I sitt projekt använder hon heltäckningsmattan Sweet 70 Beige från Bauhaus, men säger att det också går bra att använda en annan matta med filtbaksida.

@victoriasvenssonnn

DIY - Curved Carpet 🫘✂️ En heltäckningsmatta (alt stor matta med filtbaksida) en penna & en mattkniv ooo VOILÁ 🤍 #diy #diyproject #carpet #foryou

♬ Aesthetic - Tollan Kim

Gör så här:

Annons
  • Köp heltäckningsmatta, eller ta en annan matta, i lite större storlek än hur du vill att slutresultatet ska bli
  • Rita ut på baksidan av mattan hur du vill att formen på mattan ska vara. Gör gärna långa, breda drag med rundade former så att mattan inte upplevs som "hackig"
  • När du är nöjd med formen – skär längs linjerna du har ritat med en vass mattkniv, så kallad brytbladskniv, för att få en skarp kant längs kanterna

Mattkniv

Den här brytbladskniven från Efco har ett skönt grepp, kommer med två extrablad och kan användas till många olika DIY-projekt. Se mer och köp kniven här (reklamlänk).

mattkniv - brytkniv från Efco
Klicka på bilden för att komma direkt till kniven.

Tips! Varför inte passa på att testa att skapa fler detaljer med organiska former till hemmet?

Asymmetrisk spegel

Inspireras av den här spegeln från Jotex och uppdatera en som du har hemma. Den finns här (reklamlänk).

Asymmetrisk spegel med tyg från Jotex

Teddytyg

En spegel likt den ovan är ett perfekt sätt att ta in teddydetaljer i ditt hem. Det här teddytyget finns i flera olika färger. Gör likadant som med mattan: rita ut vilka former du vill ha på tyget och skär eller klipp utefter det. Se mer och köp tyget här (reklamlänk).

Annons
grått teddytyg

Häftpistol

Limma fast tyget på framsidan och häfta fast kanterna på baksidan med en häftpistol, om materialet tillåter. Den här användbara häftpistolen finns här (reklamlänk).

häftpistol till DIY

Bordstablett med organisk form

Även dessa bordstabletter från Lind DNA i återvunnet läder har en vacker organisk form att inspireras av. Se alla olika varianter här (reklamlänk).

Annons
bordsunderlägg med organisk form
Klicka på bilden för att komma direkt till underläggen.

Det här tyget i skinnimitation passar perfekt för att testa på att göra dina egna bordsunderlägg av. Se alla färger och köp det här (reklamlänk).

tyg i skinnimitation
Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

Asymmetriska mattor

Inspireras av några olika varianter av mattor med organiska former när du gör din egen variant.

Annons

Matta Residue Shaggy, Layered

Mattan från Layered finns både i denna lurviga modell och en mer korthårig variant. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Matta Residue Shaggy, Layered
Klicka på bilden för att komma direkt till mattan.

Matta No. 8, Cappelen Dimyr

Det svenskdanska varumärket Cappelen Dimyrs mattor är en inspirationskälla för många. Se mer och köp mattan här (reklamlänk).

Matta No. 8, Cappelen Dimyr
Klicka på bilden för att komma direkt till mattan.
Annons

Asymmetrisk matta, Jotex

Varför inte testa att göra olika sorters organiska former? Inspireras av den här fina varianten. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Asymmetrisk vit matta med organiska former, Jotex
Klicka på bilden för att komma direkt till mattan.
Kika in hos arkitekten i Paris- minimalistiskt och luftigtBrand logo
Kika in hos arkitekten i Paris- minimalistiskt och luftigt
Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons