Artikeln innehåller reklamlänkar

Guide: Så målar du enkelt egen abstrakt konst

måla egen abstrakt konst

Använd akrylfärg för att måla en vacker tavla för hemmet.

Få saker livar upp ett hem så mycket som en vacker abstrakt tavla! Utmana din kreativitet och testa att göra en helt själv– vi har samlat en komplett guide till projektet.
05 januari, 2023

Drömmer du också om att pryda ditt hem med stora, abstrakta tavlor i vackra färger? Låt drömmen bli verklighet genom att skapa tavlor på egen hand! Det fina med abstrakt konst är att det inte har några regler – släpp därför prestationen och lek fritt med färger, former och mönster som får dig att må bra. Se vår steg-för-steg guide och produkterna du behöver för att lyckas nedan.

abstrakt tavla med breda ränder
Foto: Na-kd

Måla egen abstrakt tavla

Att måla en egen abstrakt tavla är enklare än vad du tror. Det finns en mängd olika sätt att göra det på – endast din kreativitet sätter gränserna. Det här behöver du för att göra en abstrakt tavla:

 • Canvas
 • Akrylfärg
 • Penslar
 • Palett
 • Vatten

Abstrakt tavla

Här hittar du alla produkter för att måla abstrakt tavla! (länk till Skapamer.se)

Stor canvas

Först och främst behöver du en duk för att påbörja ditt konstverk. Det finns canvas i en mängd olika storlekar och kvalitéer. Denna duk är 38 x 46 centimeter stor och finns i fler storlekar. Se mer och köp tavlan här (länk till Skapamer.se).

Canvas i mellanstorlek

Ett canvas i storleken mindre är också ett bra alternativ. Detta canvas i 30x40 har tjockare kanter som gör att den inte behöver någon ram utan är supersnygg att sätta upp som den är. Köp canvas här (länk till Skapamer.se).

canvas 30x40

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Startset akrylfärg

Om du inte har något material hemma kan det vara toppen att använda ett startpack med akrylfärger. Färgerna är lätta att hantera och går att blanda till önskade nyanser. Köp sedan storpack av dina favoriter. Köp startset akrylfärg här (länk till Skapamer.se).

akrylfärg startkit

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Stora målarpenslar

Penslar i några olika storlekar är också ett måste! Använd flera olika samtidigt för att lätt kunna variera på färg och form på dina mönster. Köp 5-pack penslar här (länk till Skapamer.se).

penslar tjocka

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Palett för färgblandning

Blanda dina egna färger på en palett. Välj en i plast för att enkelt kunna skölja av efter varje målartillfälle.

Köp plastpalett här (länk till Skapamer.se).

palett

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg-för-steg guide: abstrakt konst med akryl

 1. Börja med att välja ut en ungefärlig färgpalett för din tavla. En vacker färgkombination är till exempel ljuslila (som går lätt att blanda med röd, blå och vit färg) kombinerat med blått och ljusrosa. Även kontrastfärger som blått och orange kan göra sig fint ihop. Lägg upp några olika färger på din palett.
 2. Ett enkelt knep för att få en fin tavla är att jobba med olika färgpartier. Kanske kör du ett hörn i en djupare, mörkare ton och jobbar upp nyansen diagonalt mot toppen? Prova att testmåla på ett akvarellpapper (länk till Skapamer.se) innan du går på ditt canvas om du känner dig osäker.
 3. Överarbeta inte! Det kan lätt bli att man tänker för mycket när man målar abstrakt. Försök att släppa på känslan av att det ska bli perfekt och gå mer på ''ta det som det kommer''-mentalitet.
 4. Testa olika tekniker! Spackla, snurra, dutta med svamp (länk till Skapamer.se) och häll på vatten på färgen för att variera strukturen på tavlan.
 5. Låt färgen torka mellan lager. Färgen kan nämligen ändra karaktär lite under tiden som den torkar. En fördel är då att du får möjligheten att se tavlan med nya ögon och kan känna av var du vill lägga på mer färg.
 6. Det kan vara fint att blanda in lite vita partier i tavlan för att framhäva de färgerna som redan existerar. Dutta med svamp för att blanda in de vita partierna med redan existerande färger.
 7. Titta på tavlan ur olika vinklar! Ser du något långt ifrån som du inte kan se på nära håll? Kanske blir den finare upp-och-ned? Testa dig fram och fortsätt måla på lager tills du är nöjd!
DIY: så gör du enkelt en spackeltavla, gipstavla och tygtavla hemma

ABSTRAKT TAVLA INSPIRATION

Att hitta inspiration för din tavla är A och O. Kanske inspireras du extra mycket av en plats, en vacker färgkombination eller en favoritkonstnärs verk. Det är alltid lättare att ha inspiration som utgångspunkt för att komma igång, faktum är att resultatet oftast ändå blir annorlunda när du väl börjat måla.

Abstrakt tavla att köpa

Du kan också välja att köpa en abstrakt tavla om du inte vill göra din egen. Butikerna har mängder av varianter i olika stilar. En originalmålning brukar ofta ligga på några tusenlappar, medan du kan komma undan med ett riktigt prisvärt alternativ om du vill ha en poster av ett abstrakt motiv. Se några av våra favoriter från butikerna nedan.

Abstrakt tavla Zarina, Kave Home

Denna fina tavla har en intressant form och en neutral färgskala som fungerar i många hem.

Klicka hem tavlan här (länk till Ellos).

tavla abstrakt dova färger

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Abstrakt poster Still Water 7, Malerifabrikken

Vi älskar färgerna i detta print! Välj en av tre storlekar samt ram i valfri färg för att skräddarsy till ditt hem.

Se mer och köp printet ''Still Water 7'' här (länk till Ellos).

abstrakt tavla print

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stor abstrakt tavla originalmålning Simple Living 8, Malerifabrikken

Denna vackra tavla av danska Malerifabrikken ökar verkligen lyxkänslan i hemmet. Köp originalversionen av tavlan här (länk till Ellos).

abstrakt tavla beige

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Abstrakt poster Afloat, Scandi Living

Detta vackra print går i neutrala toner och finns att köpa i tre olika storlekar.

Se mer och köp printet ''Afloat'' här (länk till Nordic Nest).

poster scandi living

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.


Här hittar du fler produkter för att måla abstrakt tavla! (länk till Skapamer.se)

Läs också:

Så skapar du en trendig tavelvägg – stor upphängningsguide
Enkel DIY-guide: Asymmetrisk spegelram med lufttorkande lera
Inred med din egen konst – så gör du en snygg tavla
1:27

Efter reklamen: Inred med din egen konst – så gör du en snygg tavla

(1:27)

Slå på ljud