Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Addera färg i hemmet – steg för steg-guide till att måla akvarell

16 mar, 2023 
AvCecilia Persson
Måla akvarell - steg för steg guide och inspiration
Att måla akvarell är ett lättillgängligt och spännande sätt att få ut sin kreativitet och samtidigt skapa fina detaljer att inreda med. För dig som är nyfiken på att göra din egen konst kommer vår steg för steg-guide hjälpa dig att skapa egna dekorationer som lyfter ditt hem.
Annons

Det har blivit allt mer populärt att skapa sin egen konst, från kreativa spackeltavlor till mer klassiska konstverk. Om du vill börja måla så finns det flera olika tillvägagångssätt och material att testa, varav två av de vanligaste är att måla med akryl samt att måla akvarell.

Just att att måla akvarell är både ett kreativt uttryckssätt och en rolig och givande hobby, som med lite övning och tålamod kan resultera i slående vackra konstverk som du är stolt över att visa upp i ditt hem.

Måla akvarell

Här är en guide steg för steg till hur du börjar med akvarellmålning.

1. Se till att du har rätt utrustning

För att börja måla akvarell behöver du några grundläggande saker:

  • Akvarellfärger
  • Akvarellpapper
  • Penslar
  • Vatten
  • Palett

Akvarellfärg finns både i tub och som kaka och båda alternativen fungerar bra. Särskilt akvarellpapper är framtaget för att absorbera vatten och därmed förhindra att färgerna "blöder ut" för mycket. Penslar finns i en mängd olika storlekar och former och det är bra att ha några olika varianter för olika ändamål. Paletten använder du för att blanda färger och för att hålla ordning på dem.

Annons

Akvarellfärg

Att använda akvarellfärg på tub gör det enkelt att blanda färgerna i paletten och få en tydlig bild av hur de blandade färgerna kommer se ut innan du målar med dem på pappret. Detta kit med 24 högkvalitativa färger från Shinhan Art är en favorit hos många.

Akvarellfärg Shinhan Art
Klicka på bilden för att komma direkt till färgerna.

Akvarellfärger

Om du föredrar akvarellfärg på kaka så är den här asken från populära Winsor & Newton ett riktigt bra val. Den innehåller dessutom en palett i locket som gör det ännu enklare att blanda färgerna.

Annons
Akvarellfärger kaka från Windsor & Newton
Klicka på bilden för att komma direkt till färgerna.

Måla akvarell – nybörjare

Ett prisvärt kit som är perfekt att börja med för dig som vill testa på om akvarellmålning är något för dig. Det innehåller både färger på tub, en palett, fyra penslar och en palettkniv.

Startkit akvarellmålning
Klicka på bilden för att komma direkt till startkitet.

Akvarellpapper

Det här prisvärda blocket innehåller 20 ark papper som är framtaget för att måla akvarell på.

Annons
Akvarellpapper Canson
Klicka på bilden för att komma direkt till akvarellpappret.

2. Förbered arbetsytan

Välj en plats som har bra ljus och där det finns mycket plats för dina färger, penslar och annat. Täck med täckpapp eller liknande runtom arbetsytan så att det är skyddat från vatten- och färgstänk.

3. Bestäm vad du ska måla

Det är givetvis möjligt att måla abstrakta motiv på känsla, men om du vill måla ett särskilt motiv är det en bra idé att fundera lite närmare på exakt vad du vill måla och hur du vill att det ska se ut, innan du sätter igång. Om du vill kan du till exempel skissa upp motivet på ett papper vid sidan av eller med tunna, tunna blyertsstreck på akvarellpappret.

Annons
en kvinna som målar apelsiner med akvarell
Testa dig fram med olika motiv och tekniker för att se vad du gillar mest.

4. Blanda färgerna

Om du använder dig av färg på tub: tryck ut en liten mängd färg på paletten. Använd sedan en våt pensel för att blanda färgerna och skapa de nyanser du vill ha.

Palett

Den här paletten har en behändig storlek och många olika fack att blanda färger i.

palett för akvarell

5. Blöt eventuellt pappret

Du kan välja mellan att måla med de blöta färgerna på ett helt torrt papper, eller att blöta ned det och sedan låta det torka något innan du sätter igång. Det gör att pappret får en annan textur som passar bra för just akvarellmålning, bland annat eftersom färgerna sprider sig bättre och får mjukare övergångar. Använd i så fall en ren borste som du blöter i rent vatten för att applicera det på pappret. Det är dock inte alla som gör så här – det bästa är helt enkelt att testa dig fram för att se vad som passar just dig bäst.

Annons

6. Börja måla

Påbörja din tavla genom att applicera färgerna på pappret. Använd penseln för att blanda färgerna och för att skapa olika nyanser.

Penslar till akvarell

Detta set med fyra penslar i olika storlekar och material är en bra början för dig som börjar måla akvarell.

penslar för att måla akvarell

7. Lägg till fler lager

När det första lagret har torkat kan du lägga till fler lager för att skapa djup och struktur i tavlan. Kom ihåg att akvarellfärg inte är täckande utan transparent, så du kommer inte att kunna måla ljusare partier över mörkare färger. Se därför till att börja med de ljusare delarna av målningen och sedan göra de mörkare partierna. Ljusa färger kan dessutom upplevas som ljusare när de har torkat än när de är blöta, så du kan behöva fylla på med mer färg för att uppnå den önskade effekten.

Annons
material som behövs för att måla akvarell
Olika material och tekniker kan ge helt olika resultat när det kommer till akvarellmålning.

8. Testa olika tekniker

Experimentera med olika tekniker för att skapa olika effekter. Du kan till exempel skapa textur i målningen genom att använda en torr pensel, eller genom att stänka färg på pappret. Du kan även börja med nästa färg medan den första fortfarande är blöt, istället för att låta det torka emellan. Det gör det enklare att skapa mjuka övergångar mellan de olika färgerna.

Akvarellpapper

Det här akvarellblocket innehåller 12 ark syrafritt papper som tål mycket väta och därför passar extra bra om du vill måla "wet on wet" och alltså inte låta de olika färgerna torka emellan.

Annons
Akvarellpapper Andalucia från Hahnemühle
Klicka på bilden för att komma direkt till akvarellpappret.

9. Låt tavlan torka

När du känner dig nöjd med tavlan ska du låta den torka helt innan du börjar flytta på den eller rama in den. Det kan ta flera timmar eller till och med mer än så, beroende på hur tjocka färglagren är och hur torrt eller fuktigt det är där tavlan befinner sig.

Akvarell – inspiration

Om du vill ha lite extra hjälp i början av ditt akvarellmålande så är boken Blommor och blad: akvarell på nytt sätt av konstnären Harriet de Winton en riktigt bra början. Med tydliga steg för steg-guider visar hon hur du gör för att måla vackra motiv inspirerade av naturen. Här kan du se hur en av guiderna ser ut och själva boken hittar du här (reklamlänk).

Annons

Nedan har vi även samlat några vackra motiv som kan fungera som inspiration och ett första steg till att komma igång med ditt eget målande.

Akvarellposter – hav

Att måla vatten längs horisonten med mjuka färgskiftningar passar perfekt för akvarellmålning och är ett både fint och roligt projekt att testa på. Se mer och köp postern här (reklamlänk).

akvarellposter hav
Klicka på bilden för att komma direkt till postern.

Poster Paris

Dröm dig bort till en rodnande solnedgång i Paris och få inspiration till hur du kan måla byggnader med denna poster av Katharina Puritscher. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Poster Paris – Katharina Puritscher
Klicka på bilden för att komma direkt till postern.

Poster Watercolors – Paul Klee

Ett enkelt sätt att lära känna färgerna och hur de blandas med varandra är att måla olika fält med dem på ett tomt papper. Varför inte inspireras av konstnären Paul Klee och göra ett konstverk även av det? Se mer och köp postern här (reklamlänk).

Paul Klee Untitled Watercolor
Klicka på bilden för att komma direkt till postern.
Inred med din egen konst – så gör du en snygg tavlaBrand logo
Inred med din egen konst  – så gör du en snygg tavla
Annons