15 saker att rensa ut ur garderoben

26 apr, 2018 
En organiserad garderob som är enkel att hitta i och där varje plagg skapar ett välbehag är inte en omöjlighet. Men det är inte alltid helt enkelt att hålla ordning på garderoben och därför är en årlig rensning viktig för ditt välmående.
Annons

Är det dags för den årliga garderobsrensningen? Att skiljas från kläder kan vara svårt, men är ett nödvändigt ont för att snabbare få till snygga outfits som du trivs i och för att inte drunkna i de allt för ofta växande klädhögarna.

TV: 15 saker att rensa ut ur garderobenBrand logo
TV: 15 saker att rensa ut ur garderoben

Här är 15 saker du måste rensa ut för att få en mer minimalistisk garderob, som är enklare att älska och hitta i:

1. Allting som är för stort eller litet

Plaggen du köpt för att du skulle gå ner eller upp i vikt eller de som senaste passade dig för många år sedan har ingen plats i din garderob. Älska din kropp och se till att allt i garderoben passar den och får dig att må bra. Går du ner eller upp i vikt så kan du köpa nya kläder för din nya kroppsform, det är garanterat mer kul än att hålla fast vid gamla plagg.

garderobsrensning
Foto: Sarahvonh

2. Smycken som missfärgats

Billiga smycken i metall missfärgas med åren och lämnar fula gröna avtryck mot huden. Släng dem och köp hellre ett färre antal smycken som håller i flera år.

Annons

3. Trötta toppar

Toppar med flera år på nacken som inte längre är din stil och som aldrig fick se dagens ljus, utan endast användes när du och dina tjejkompisarna skulle gå ut och festa, är det dags att säga farväl till.

4. Plagg du fått i present

Plagget som du varken gillar eller använder, men har sparat eftersom att du fått den i present och inte ville såra personen genom att säga vad du egentligen tycker om plagget. Troligtvis kommer personen i fråga inte längre ihåg att du fått plagget, så låt den gå till någon som använder den istället.

5. Bh:ar du inte använt på flera år

Ligger det 20 bh:ar i lådan och endast fem av dem är i användning är det verkligen dags att rensa. Prova bh:arna och för de som är slitna, har tappat formen eller inte sitter bra och känns bekväma längre till återvinningen.

Annons

Om du behöver uppdatera underklädesgarderoben har vi samlat 15 snygga och lyxiga underklädesset här.

6. Väskor som tappat formen

Billigare väskor i fuskmaterial kan med åren tappa formen och få missfärgade metalldetaljer. Rensa ut så att du endast har väskor som du gärna använder och som passar de tillfällen du behöver dem till.

7. Obekväma skor

Skor som skaver, är av fel storlek och aldrig används ska inte stå och damma längst in i garderoben. Någon annan kan få glädje av de snygga skorna istället, så sälj eller skänk bort dem.

8. Souvenirer från ditt ex garderob

Allting som tillhört ditt ex och som hen inte vill ha tillbaka ska du rensa ut. Den där gamla tröjan må vara mysig, men det är dags att gå vidare.

9. ”Fixa”-högen

Plagg som behöver sys eller endast kan kemtvättas, men som ligger kvar i garderoben och aldrig får den vård de behöver. Ta hand om plaggen och få dem i användning igen eller gör dig av med dem.

Annons

10. Plagg som missfärgats och slitits

Vita plagg som inte längre är vita utan snarare gula, svarta plagg som inte är svarta, tröjor som blivit noppriga och plagg med sömmar som blivit sneda är det dags att säga farväl till.

11. Ledsna strumpor

Ensamma strumpor som varit utan sitt par under en lång tid, slitna strumpor som nästan har hål och strumpor som du aldrig vill använda går direkt till textilåtervinningen.

öppen garderob
Foto: Avenuelifestyle

12. Plagg du inte känner dig bekväm i

Färger du inte gillar, modeller du inte trivs och känner dig bekväm i och accessoarer som inte är din stil är onödiga att ha kvar i garderoben.

Numera finns det till exempel mängder av snygga mysplagg och loungewear som gör att du kan vara både bekväm och snygg hemma (och utanför hemmet med, för den delen) – här hittar du några av våra favoriter.

Annons

13. Köp du ångrar

Dyra impulsköp som du inte lämnade tillbaka och som hänger kvar och ger dig dåligt samvete för att du inte använder dem gör bättre nytta i en annan garderob. Sälj på någon av alla sajter för second hand kläder så får du tillbaka en viss del av beloppet du spenderade, gör någon annan glad och får mer plats i garderoben. Win-win!

14. Engångs-plagg

Kläder och accessoarer som du skaffade inför ett speciellt tillfälle och inte har använt sedan dess och inte heller kommer använda framöver tar upp plats och gör garderoben svårare att hitta i. Skänk, sälj eller återvinn!

Och sist men inte minst…

15. Sakerna som undgick rensning förra gången

Plagg och accessoarer som du valde att spara när du senast rensade garderoben, men som inte har använts sedan dess, är det dags att bryta med för gott.

Foto: TT

Se också: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Se också: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons