Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 stilrena DIY-projekt som lyfter ditt hem

13 mar, 2023 
AvCecilia Persson
DIY inredning - 5 enkla projekt våren 2023
Det finns många olika sätt att uppdatera i hemmet utan att köpa nytt. Vi guidar dig till 5 enkla projekt som med ett stilsäkert resultat lyfter helhetsintrycket i ditt hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med ökande räntekostnader, en skenande inflation och för många en så gott som utebliven löneökning 2023 kan det kännas skralt i plånboken och på bankkontot. Samtidigt går vi nu in i en ny säsong där vi ser på omgivningen och hemmet med nya ögon, och inte minst med ett nytt ljus när solstrålarna börjar leta sig längre och längre in i hemmet – något som kan medföra ett ökat sug efter att uppdatera inredningen.

Som tur är behöver du inte köpa hem dyra möbler eller andra inredningsdetaljer för att ge ditt hem ett riktigt lyft. Med hjälp av små medel kan du nämligen skapa nygamla inslag till ditt hem som garanterat lyfter helhetsintrycket.

DIY: 5 enkla projekt för hemmet

För dig som vill ägna dig åt ett projekt i vår som både blir ett kul tidsfördriv och ger ditt hem ett lyft har vi samlat 5 enkla projekt som du enkelt kan göra hemma.

  • Sänggavel
  • Måla om möbler
  • Plisserad lampskärm
  • Asymmetrisk matta
  • Klä om möbler med teddytyg

1. DIY: sänggavel

Oavsett vilken säng du har hemma så kommer såväl den som resten av sovrummet att få ett rejält lyft med en snygg sänggavel, som både blir fin att titta på och som får sängen att kännas mer som en möbel. Klä den i allt från teddytyg till sammet, och satsa på trendiga asymmetriska former eller klassiskt rena sådana.

Annons

>> Här hittar du guiden till att göra en egen sänggavel.

DIY sänggavel - så gör du en egen sänggavel
Asymmetriskt eller mer raka linjer – vilken design väljer du på din egen sänggavel?

2. Måla om stolar

Om du har tröttnat på dina befintliga stolar som du har hemma så kan du snabbt bli nykär i dem igen genom att helt enkelt ge dem en omgång med färg. Inspireras av Evelina Kroons hem och satsa på pigga kulörer (som också är en inredningstrend 2023!), eller välj mer neutrala toner. Du bestämmer!

>> Här hittar du guiden till att måla om stolar.

måla om möbler – steg för steg-guide
Få mer inspiration till hur du kan inreda på ett personligt sätt i hemma hos-reportaget från Evelina Kroons hem.
Annons

3. Plisserad lampskärm

Punktbelysning är som bekant ett vinnande koncept för att göra hemmet mysigt, inte minst under vinterhalvåret, men även under de ljusare månaderna står ju lamporna framme. Istället för att byta ut dem helt om du har tröttnat något på dem, så kan du byta ut lampskärmen till en trendigare variant som du dessutom gör själv.

>> Läs mer här om hur du kan göra en plisserad lampskärm.

DIY plisserad lampskärm
Den plisserade lampskärmen blir en lika fin inredningsdetalj även när lampan är släckt.

4. Asymmetrisk matta

Om du har en matta som du gillar texturen eller mönstret på men som på något sätt ändå känns daterad kan du ta till ett enkelt knep för att uppdatera den – nämligen mattkniven. Vi ser organiska och böljande former överallt inom inredning just nu och de asymmetriska formerna har tagit sig ända in till mattorna.

Annons

>> Här kan du spana in hur du gör en egen asymmetrisk matta.

asymmetrisk matta
Välj en fluffig matta eller en mer korthårig variant, beroende på vilken känsla du är ute efter,

5. Klä om möbler med teddytyg

Något som är riktigt trendigt nu är möbler i teddytyg, samtidigt som många har en rejält saftig prislapp. Så varför inte testa på att göra ditt eget projekt genom att klä om en befintlig möbel som fåtölj, divan eller sittpuff med teddytyg? Du kan givetvis även fynda en möbel second hand som du klär om ifall du inte redan har en hemma.

>> Här guidar vi steg för steg till hur du kan klä om möbler med teddytyg.

Annons
möbler i teddytyg
Förutom att teddymöblerna är sköna mot huden är de också riktigt fina att titta på.
Kika in hos arkitekten i Paris- minimalistiskt och luftigtBrand logo
Kika in hos arkitekten i Paris- minimalistiskt och luftigt

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons