Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Linjespel hemma hos konstnären Evelina Kroon

28 feb, 2023 
AvKatarina Matsson
hemma hos evelina kroon
Konstnären Evelina Kroons hem är en lekplats dit alla är välkomna. Kika in hemma hos konstnären i södra Stockholm!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Brita och Calle ZackariBrand logo
Kika in hemma hos Brita och Calle Zackari

”Har vi inte gäster i dag?” brukar Meg Kroon, 4, utbrista när hon kommer hem till en tom lägenhet efter förskolan. I etagevåningen som svävar nio våningar över mark i Hagsätra, i Stockholms södra delar, är gäster mer regel än undantag, berättar konstnären Evelina Kroon.

– Vi är verkligen hemma-personer, så det är en väldigt social plats. Oftast är det någon som inte är en familjemedlem här. Vi har många vuxna tillställningar, middagar. Det är mycket fix, alltid något som pågår. Oftast är det ett stort lekrum.

Annons
matplats hos hos evelina kroon
Stolarna fyndade Evelinas vän Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn. Tidigare ägare satte igen dörren till köket med en hylla, Evelina har målat den röd. ”Det är en ganska perfekt färg, men jag minns inte koden.” Litet virkat konstverk i hyllan, Kerstin Åström Carlén. Konstverk på väggen, Per Pettersson. Taklampa, Svenska armaturer i Midsommarkransen, byggt själv. Matta, Evelina Kroon för Layered. Termos samt svart stol, auktion. Bord, Blocket. Fat av Evelinas moster Carin Nordling. I trappan konstverket Skuggdam med barn av Marie-Louise Ekman.
konst och inredningsdetaljer hos evelina kroon
Panelen är kvar sedan en renovering på 70-talet. Konst av Jockum Nordström och Evelina Kroon. På väggen en plafond. Taklampa Super tube, design Anders Pehrson, Ateljé Lyktan. Bord och stolar, Stockholms auktionsverk. Liten skål av Shane Schneck. Evelina beskriver sig och sambon Gustaf From som en kombination av funktion och hopplös oreda. ”När vi egentligen behöver fixa en hallförvaring börjar jag sätta upp tavlor.”

Natten innan sov hennes två systrar över, men nu är det bara Evelina och hennes kille, grafiska designern Gustaf From, hemma. Lägenheten på 110 kvadrat i ”betongbunkern” från 60-talet, med både balkong och stor terrass, är kompromissen mellan en lägenhetsperson och en husperson.

Annons

– Jag lyckades lura hit honom. Min kille älskar allt som har med fixande och trädgård att göra. Det handlar inte om stereotypa könsroller, utan jag är lat och han är händig. Sen har det såklart med ekonomi att göra, vi ville bo större, säger hon.

renoverade köket själva

De två våningarna hålls ihop av en tidstypisk trappa – metallramen på de lägsta trappstegen har tejpats med kartong som skydd för små barnhuvuden – i matrummet som öppnar sig mot det Evelina kallar tv-rummet.

– Vi hade ingen supertydlig vision mer än att det fanns mycket original. Det första vi kände var att vi skulle behöva göra något åt köket av praktiska skäl. Vi är inte såna som renoverar för att renovera, säger hon.

hos evelina kroon
Konstnären Evelina Kroon bor tillsammans med sin kille, grafiska designern Gustaf From, och barnen Meg, 4, och Judi, 2 i juni, söder om Stockholm.
Annons
hylla från montana hos evelina kroon
Hyllan från Montana har hängt med länge. Ljusstakar Tre kulor, design Sigurd Persson, Svenskt tenn. Bordslampa, Buds 2, av Rodolfo Dordoni, Foscarini. Pappersfigur av Clara von Zweigbergk. Evelina Kroon använder tejp i sitt konstnärskap.

Den plastinklädda inredningen från 70-talet revs ut och eftersom det var mitt i pandemin bestämde de sig för att göra allt själva. Ikeastommar kläddes med lackad MDF från Superfront i en tidlös färg. Överskåpen hann de inte med, så det blev ett riktigt budgethack: lådor dikt an mot varandra på en bjälke (vill du prova själv, se till att prata med ett proffs först så att konstruktionen blir säker). Tanken var att flytta lådorna till barnens rum vid tillfälle, men ”det kommer aldrig hända”.

– Vi ville optimera köket, men fastnade i en massa val hela tiden. Jag var beräknad med vår yngsta dotter Judi den 1 juni, hon är född med kejsarsnitt. Det blev en jäkla stress och vi tog en massa snabba beslut. Köket blev klart den 4 juni, vi behövde ju liksom vatten för att göra ersättning.

Annons
kök hos evelina kroon
Köket är ett hemmabygge. Skåpsdörrar från Superfront på Ikea-stomme. Gustaf har målat lampsockeln röd. Gasspis fanns redan. Vattenkokare, diskställ samt burkar, Hay. ”Vi har fortfarande sex flyttkartonger med köksgrejer som inte kommit upp efter renoveringen. Jag borde ha loppis, har haft det hemma en gång. Det var jättelyckat, bjud på lite vin, då handlar folk”, säger Evelina.
bokhylla hos evelina kroon
Spegel, Konvex, Svenskt tenn. Våd, Poisons, Josef Frank för Svenskt tenn. Vas, Habitat. Pallar, Ikea. ”Vi köpte dem till en kräftskiva, har säkert 12 stycken.” Dyna, Axel Wahl. Tv, The frame, Samsung. Låg bokhylla, Portal, Tônn. När det gäller färger har Evelina en inre kompass: ”Våga ta in fult, det ska skava lite.”

Precis som Evelinas konst, med de karaktäristiska fyrkanterna av tejp, kännetecknas hemmet av en behaglig färgskala. Inga vita väggar, däremot senap, ljus petrol, svagt gult, vinrött, klart blått. Smutsiga färger – ”min version av vitt” – som följt Evelina sedan hon flyttade hemifrån som 17-åring. Detsamma gäller de flesta möblerna, som med tiden kompletterats med loppis- och auktionsfynd. De grafiska inslagen i både konst och inredning gör sig bra i 60-talsmiljön.

Annons

– Det är originalgolv i vardagsrum och matrum. I de andra rummen ville vi ta fram originalkorkmattan men den var helt förstörd. Vi satte in linoleummattor i alla rum. Det är mitt absoluta favoritmaterial. Och mitt drömsamarbete. Forbo eller Tarkett, hör av er!

barnens rum hos evelina kroon
Posters i barnrummet av bland andra Mogu Takahashi/Fine little day och David Shrigley. Övre raden: Klänning och byxdress, STREJK. Undre raden: Skjorta, Mixed grill banjul. Spegel Konvex, design Josef Frank, Svenskt tenn. Knopplist, Iris Hantverk. Väggknoppar i mässing, Byggfabriken.
barnrum hos evelina kroon
Barnrummet blev klart först, av lust. ”Det ska kännas tillåtande, väldigt lekfokuserat. Mönstermix är förlåtande.” Hylla, Plateau, Tônn. Taklampa, 2538, Svenskt tenn. Blandade textilier på dagbäddarna från Ikea, bland annat Zodiaken av Josef Frank och Story of flowers av Kotone Utsunomiya, Svenskt tenn. Klädhäst, auktion. Matta, Fern garden, av Evelina Kroon för Layered. Bordslampa, Smiley, Mr Maria. Tapet, Eldblomman, av Josef Frank, Svenskt tenn.
Annons

Övervåningen väntar fortfarande på sin makeover – ”om vi inte hinner flytta, i går var vi nära att köpa ett hus” – på grund av både tids- och pengabrist.

– När jag flyttade in fanns det saker jag inte trodde att jag skulle stå ut med en enda dag, som det handikappanpassade badrummet med duschstol. Jag ville inte ens gå in i duschen, fick sjukdomskänsla. Nu finns det ingen som tycker det är skönare att sitta och duscha än jag.

– Det finns något välgörande i att vara i det som många klassar som fult. Vi bor här, det finns ingen strävan efter perfektion.

vardagsrum hos evelina kroon
Soffa, Orlando, Bolia, omklädd av tapetserare. Wassily-stol, en av två i denna färgställning, fyndad på Marketplace. Bordet, troligen Roland Wilhelmsson, nätautkion. ”Det väger typ 100 kilo. De skrattade åt Gustaf när han skulle hämta det.” Rutiga kuddar i tyg från Jean Paul Gaultier, prickig kudde, Designer’s guild/Svenskt tenn. Pläd, Jonathan Adler. Bordslampa, Acrylic cupola, HK Living. Postmodern plafond från Italien, Bukowskis. Matta, Evelina Kroon för Layered. Stort konstverk av Evelina Kroon.
Annons
sovrum hos evelina kroon
Gardin, Fornasetti. Sänglampa, auktion. Lapptäcken av Kerstin Åström Carlén. Kuddar, Vegetable dream, Svenskt tenn. Blåblommig kudde, svenskt tenn. Sänggavel, Falsterbo, Soffadirekt. Pillerask och rislampa, Hay. Italiensk vägglampa, second hand. Konstverk, Meg Kroon.

Fotograf: Fanny Rådvik, Stylist: Dennis Valencia

Kika in hemma hos Angelica SvanströmBrand logo
Kika in hemma hos Angelica Svanström

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons