Lekfull inredning möter vintagefynd i Vasastan – titta in

13 jan, 2023 
AvMichelle Meadows
Hemma hos Anna Prosser
Anna Prosser har en unik fingertoppskänsla för att mixa färger, material, epoker och stilar på ett inspirerande och inbjudande sätt.
Annons
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur

Att komma hem till Anna Prosser och hennes familj är som att… ja, som att komma hem. Deras Stockholmsvåning i stadsdelen Vasastan är inredd med personliga detaljer, konst och växter och allt har mixats på det där speciella sättet man liksom inte kan fejka, utan bara uppstår när man har bott in sig rejält. Av just den anledningen kan det vara lite chockerande att höra att familjen faktiskt bara har bott i lägenheten mindre än två år.

– Jag orkade inte bo i ett kartongkaos så jag körde i stort sett non stop en hel helg – målade, packade upp och organiserade, säger Anna.

Annons

En beundransvärd bedrift med tanke på att hon, hennes man Sebastian och de två barnen Uma och Frank hade med sig inte mindre än 180 kartonger från den tidigare lägenheten. Så många välfyllda kartonger blir det lätt när man har ett öga för form och är en fena på att hitta dyrgripar på andrahandsmarknaden.

Hemma hos Anna Prosser, växter i fönstret
Anna Prosser
Annons

Annas formintresse rör egentligen framför allt mode. Hon började intressera sig redan i unga år när hennes mamma, som är inredningsjournalist och stylist, tog med henne till secondhandbutiker och Anna fick upp ögonen för snygga sjuttiotalsjeans. Sedan dess har intresset bara vuxit och när hon tog studenten var det så pass stort att hon valde att plugga vidare på Beckmans och Tillskärarakademin.

– Jag tänkte att jag skulle bli designer, men under resans gång kom jag på att det är inköpare jag vill vara.

Så blev det. Och någonstans längs vägen började modeintresset spilla över även på inredning. Intresset hålls vid liv genom att hon ständigt är på jakt efter nästa fynd, framför allt på Tradera.

– Jag kan snöa in mig på olika saker, som de här blommiga kuddarna, och då får jag passa mig så att det inte blir för mycket. När jag väl hittar något jag gillar blir jag ofta som förälskad och då är det svårt att inte slå till, berättar hon.

Hemma hos Anna Prosser, blommig soffa
Annons
Hemma hos Anna Prosser, tavelvägg

Fyndar inredning online och på auktioner

De flesta accessoarerna hittar hon online och de lite större möblerna kommer från auktioner. Konsten däremot kommer allt som oftast från vänner och konsthantverken från hantverkare hon hittat via Instagram. En liten del av inredningen är även arvegods, för älskade prylar lämnar sällan familjen. I stället flyttas de runt och hamnar ibland i exil i källare eller vindsförråd.

Inspiration hittar Anna, som är den som står för större delen av inredningen hemma, bland annat på just Instagram men oftast är det i sådana fall lite mer stramt återhållna eller nischade flöden:

Annons
Hemma hos Anna Prosser, sovrum
Hemma hos Anna Prosser, hall och tavelvägg

– Jag har nog haft ungefär samma stil i hela mitt liv och när jag inspireras utifrån är det saker som faktiskt lugnar ned min egna stil. Det folkloristiska har alltid hängt med och med åldern har jag blivit bättre på att blanda upp det. Annars hade det nog blivit för tungt.

Annons

Även om det känns klassiskt hemtrevligt ser man tydligt en personlig, röd tråd i inredningen: de vackra samlingarna av blommönstrade kuddar kontrasteras med färgglada ljusstakar och pastellfärgade ljus. Mönster och epoker mixas och matchas men allt känns självklart och inbjudande.

Hemma hos Anna Prosser, förvaring i köket
Hemma hos Anna Prosser, växter i köket
Annons

Lägenheten ligger långt ned i byggnaden men gröna växter på små pallar och piedestaler begränsar insynen från gatan. Flera av dem har varit med familjen i många år, en har till och med ärvts från Sebastians pappa. Man skulle kunna säga att det är en del av temat i familjens hem – här slits saker men slängs inte. I stället älskas de och blir en del av familjen.

Fotograf: Patric Johansson

Stylist: Myrica Bergqvist

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Annons