Lekfull inredning möter vintagefynd i Vasastan – titta in

Hemma hos Anna Prosser

Anna Prosser har en unik fingertoppskänsla för att mixa färger, material, epoker och stilar på ett inspirerande och inbjudande sätt.
13 januari, 2023
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur
0:54

Efter reklamen: Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur

(0:54)

Slå på ljud

Att komma hem till Anna Prosser och hennes familj är som att… ja, som att komma hem. Deras Stockholmsvåning i stadsdelen Vasastan är inredd med personliga detaljer, konst och växter och allt har mixats på det där speciella sättet man liksom inte kan fejka, utan bara uppstår när man har bott in sig rejält. Av just den anledningen kan det vara lite chockerande att höra att familjen faktiskt bara har bott i lägenheten mindre än två år.

– Jag orkade inte bo i ett kartongkaos så jag körde i stort sett non stop en hel helg – målade, packade upp och organiserade, säger Anna.

En beundransvärd bedrift med tanke på att hon, hennes man Sebastian och de två barnen Uma och Frank hade med sig inte mindre än 180 kartonger från den tidigare lägenheten. Så många välfyllda kartonger blir det lätt när man har ett öga för form och är en fena på att hitta dyrgripar på andrahandsmarknaden.

Hemma hos Anna Prosser, växter i fönstret
Patric Johansson
Anna Prosser
Patric Johansson

Annas formintresse rör egentligen framför allt mode. Hon började intressera sig redan i unga år när hennes mamma, som är inredningsjournalist och stylist, tog med henne till secondhandbutiker och Anna fick upp ögonen för snygga sjuttiotalsjeans. Sedan dess har intresset bara vuxit och när hon tog studenten var det så pass stort att hon valde att plugga vidare på Beckmans och Tillskärarakademin.

– Jag tänkte att jag skulle bli designer, men under resans gång kom jag på att det är inköpare jag vill vara.

Hemma hos Anna Prosser, vardagsrum
Patric Johansson
Hemma hos Anna Prosser, tavelvägg
Patric Johansson
Inredningsdetaljen du borde ha – enligt ditt stjärntecken

Så blev det. Och någonstans längs vägen började modeintresset spilla över även på inredning. Intresset hålls vid liv genom att hon ständigt är på jakt efter nästa fynd, framför allt på Tradera.

– Jag kan snöa in mig på olika saker, som de här blommiga kuddarna, och då får jag passa mig så att det inte blir för mycket. När jag väl hittar något jag gillar blir jag ofta som förälskad och då är det svårt att inte slå till, berättar hon.

Hemma hos Anna Prosser, blommig soffa
Patric Johansson
Hemma hos Anna Prosser, tavelvägg
Patric Johansson

Fyndar inredning online och på auktioner

De flesta accessoarerna hittar hon online och de lite större möblerna kommer från auktioner. Konsten däremot kommer allt som oftast från vänner och konsthantverken från hantverkare hon hittat via Instagram. En liten del av inredningen är även arvegods, för älskade prylar lämnar sällan familjen. I stället flyttas de runt och hamnar ibland i exil i källare eller vindsförråd.

Inspiration hittar Anna, som är den som står för större delen av inredningen hemma, bland annat på just Instagram men oftast är det i sådana fall lite mer stramt återhållna eller nischade flöden:

Hemma hos Anna Prosser, sovrum
Patric Johansson
Hemma hos Anna Prosser, hall och tavelvägg
Patric Johansson

– Jag har nog haft ungefär samma stil i hela mitt liv och när jag inspireras utifrån är det saker som faktiskt lugnar ned min egna stil. Det folkloristiska har alltid hängt med och med åldern har jag blivit bättre på att blanda upp det. Annars hade det nog blivit för tungt.

Så inreder du med 2023 års färgtrender – 5 fina idéer

Även om det känns klassiskt hemtrevligt ser man tydligt en personlig, röd tråd i inredningen: de vackra samlingarna av blommönstrade kuddar kontrasteras med färgglada ljusstakar och pastellfärgade ljus. Mönster och epoker mixas och matchas men allt känns självklart och inbjudande.

Hemma hos Anna Prosser, förvaring i köket
Patric Johansson
Hemma hos Anna Prosser, växter i köket
Patric Johansson

Lägenheten ligger långt ned i byggnaden men gröna växter på små pallar och piedestaler begränsar insynen från gatan. Flera av dem har varit med familjen i många år, en har till och med ärvts från Sebastians pappa. Man skulle kunna säga att det är en del av temat i familjens hem – här slits saker men slängs inte. I stället älskas de och blir en del av familjen.

Fotograf: Patric Johansson

Stylist: Myrica Bergqvist

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

I det stora vardagsrummet finns det plats för både matsalsbord och soffgrupp. Bordet från 1950-talet har pyntats med Tradera-fynd. Den stora soffan hittades på Blocket och har lappats och lagats i omgångar.

Anna i en vacker vintage-klänning bredvid ett av sina bästa Traderafynd, en olje-målning av okänd konstnär.

I hörnet av vardagsrummet finns en liten matsalsdel. Kökssoffan kommer från Annas barndom hem, Alvar Aalto-bordet hittades på Mjuk, en tjänst som är lite som Sellpy fast för möbler.

Förutom soffan finns det även en härlig gustaviansk dagbädd i vardagsrummet och en färgglad matta. Tavlan på väggen har Sebastian ritat och den föreställer ett gäng fasader.

I sovrummet finns en mysig liten skrivbordshörna. Stolen har klätts om i ett William Morris-tyg och skrivbordet målats blått. Konstverk av Emma Wiik, Emilie Ekemark, Mathilda Månsson och Jennie Petersen.

I köket finns en liten figur som familjen kallar Cheng, han köptes på en resa till Kina och har sedan klätts på av dottern Uma.

Anna och Sebastian sover i en av våningens rymliga salar. Framför det vackra fönstret finns en del av deras stora samling krukväxter. Kudde från Afroart, överkast från Indiska och bänk från Jotex. Det fluffiga täcket är ett dunbolster från Happy fluffy cloud.

Hyllan i vardagsrummet kommer från Vitsoe. I den samlas böcker, LP-skivor och prydnadsföremål. Här finns även en liten arbetshörna som Anna ibland jobbar från. Tavlorna är målade av familjen.

Den lilla soffan i hallen är ett examensarbete av Anna Morsing från 1984. Anna hittade det på en onlineauktion och slog till direkt. Bredvid finns dörren till den inbjudande balkongen.

Tallrikarna i köket är av Tom Wesselmann, Annas pappa fick dem som betalning av en kund en gång när han körde taxi. Anna och Sebastian fick dem senare i bröllopspresent. Ovan bordet står en samling vackra vinglas i färg samt vaser och karaffer.