Så inreder du med 2023 års färgtrender – fem fina idéer

Så inreder du med 2023 års stora färgtrender, inredningstrender 2023

Välkomna 2023 med färgstarka kontraster! Nedan spanar vi in säsongens stora färgtendenser och hur vi bäst inreder med dem, från gulgröna nyanser till rogivande babyblått.
03 januari, 2023
Video: Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

Efter reklamen: Video: Se 5 stora färgtrender 2023

(0:58)

Slå på ljud

När det kommer till färgsättning av våra hem är vi alla är vana vid nedtonade neutraler, inte minst krispiga toner av vitt och en uppsjö av beige. 2023 års färgtrender bottnar fortsatt i tidlöst vitt, men utforskar betydligt poppigare territorium med uppfriskande hybridfärger och sockersöta pasteller. Om du är sugen på att lyfta hemmet med färg listar vi stilsäkra inredningstips som sätter stilen.

Så inreder du med säsongens trendfärger 2023 – enkla och snygga inredningstips:

Trend 1: Den varma paletten

Att förstärka känslan av värme i våra hem genom kurerade färgval och utvalda inredningsdetaljer är mer aktuellt än någonsin. Brunt och orange är tongivande, gärna i murriga toner.

Färgtrender 2023, inred med brunt och orange

Piffa upp den neutrala hemmiljön med en värmande kontrast.

Foto: Tarkett.

Varma toner upplevs lätt övermäktiga, men kom ihåg att varma toner heller inte innebär strikt mörka nyanser. I år ser vi bärnstensinfluenser blomma upp, tillsammans med en mer bränd orange.

Färgtrender 2023, vas från Iittala

Bärnstensnyanser är extra heta 2023, gärna i form av vaser och mindre detaljer.

Foto: Iittala.

Denna säsong är det främst hemmets mindre detaljer som står i fokus. Experimentera med rostfärgade vaser, nyckeltextilier eller stämningsfullt porslin. Våga ta ut svängarna och skapa en värmande inramning där flera olika nyanser förekommer i ett och samma rum – från bärnsten till rödbrunt.

Inredningsdetaljen du borde ha – enligt ditt stjärntecken

Trend 2: Gulgrön hybrid

De senaste åren har vi försiktigt börjat bekanta oss med pasteller. 2023 är ljuvligt ljusa toner fortsatt i ropet, inte minst i rollen som lugnande motpol till både varma nyanser och vassa kontrastfärger.

Färgtrender 2023, gulgröna möbler

Den gulgröna paletten spås bli extra het när vår- och sommarinredningen gör entré.

Foto: Bemz.

Allra hetast är den gulgröna, nästan piggelin-osande, hybridfärgen. Här är gränserna rejält utsuddade, med lika många limegröna som ljusgula alternativ. Den här paletten bjuder på svårtoppad sommarkänsla och får med fördel genomsyra utomhussäsongens nyckeldetaljer.

Färgtrender 2023, ljusgröna ljus

Addera en lekfull twist genom att experimentera med marmorlika ytor.

Foto: Northern.

Redan nu kan du ta tempen på tendensen genom att testa dig fram med ljuskällor. Utöver att tillföra välbehövligt ljus under årets mörkaste månader får du små, upplyftande statement pieces. Ett hett tips är att kika efter både ljuslyktor och ljusstakar på loppis och second hand, en guldgruva för prisvärda, färgsprakande fynd.

Trend 3: Maxa med rött

Rött började smyga sig in bland färgtrenderna inför 2021. Den pigga färgen förstärker den varma atmosfären samtidigt som en lättsam färgklick adderas. I år växlar vi upp och låter rött bli hemmets givna nyckelfärg.

Färgtrender 2023, röd inredning

Lekfull inredning och röda färgstänk? Vinnande match.

Foto: Hay.

Danska Hay, kända för sin lekfulla design i poppiga kulörer, radar upp rött i mängder inför 2023 års nyheter. Vi inspireras extra mycket av en starkare, medelhavsosande röd, utmärkt för statementdetaljen. Tänk en maffig bordslampa, personlig bricka eller bara bordsduken.

Färgtrender 2023, röda möbler

2023 är vi svaga för rött i alla dess former, från starkt till nedtonat.

Foto: Menu.

Färgen är, trots sin starka karaktär, tacksam att inreda med. För dig som är ute efter en lättsam styling, satsa på pigga röda nyanser i porslin eller i kombination med mönstrade textilier. Om du tänker dig en diskret integrering, prova mörkare, vinröda toner. Kulören gifter sig väl med den varma paletten.

Färgtrenden som tar över 2023 – 9 sätt att inreda med mikrotrenden

Trend 4: Rogivande toner

Vem älskar inte en avkopplande hemmiljö? Vi släpper inte taget om den ombonade atmosfären, präglad av mjuk inredning och ett övergripande lugn. Årets rogivande färgskala är blått, allra helst i ljus tappning.

Färgtrender 2023, ljusblått

Blått gör sig fint i stor och liten skala. Addera med fördel blått i ljuskällan.

Foto: Wästberg.

Blått är en tidlös trotjänare. Ljusare, nästintill babyblå varianter är som gjorda för det skandinaviska hemmet. Här får du en subtil kontrast utan att kompromissa med neutralernas naturliga lugn.

8 stylingtrender som dominerar på Hemnet just nu
Färgtrender 2023, ljusblå dukning

Räkna med att se mer av ljusblå dukningar 2023.

Foto: Hay.

Årets tolkning grundar sig i vår existerande inredning. Vill du förstärka lugnet? Då är dova nyanser helrätt, gärna i form av textilier eller väggfärg. Det är även snyggt att krydda upp den ljusblå basen med en stark kontrastfärg, exempelvis rött. Då får du övervägande harmoni med det lilla extra.

Trend 5: Harmoniskt vitt

Nej, vi släpper inte taget om vitt. Den trygga neutralen är ständigt aktuell, mycket tack vare sin tidlösa karaktär och flexibla helhet. Men det finns sätt att uppdatera kulören på, framförallt genom val av nyans.

Färgtrender 2023, vit inredning

Kombinera mjuka vita toner med klassiska neutraler, gärna beige och brunt.

Foto: Sérénité.

I år inspireras vi av den genomgående varma kulör- och inredningstrenden. Hemnet hintade om ökad mysfaktor bland våra heminredningar inför 2023, allra helst på det neutrala, vita temat. Tänk mindre sterilt och mer mjukt, med inbjudande aura.

Färgtrender 2023, Magniberg sängkläder

Harmoniskt, krispigt och ombonat. Magnibergs vita sängkläder sätter stilen.

Foto: Magniberg.

Fokusera på rummet där avkoppling, trygghet och värme är som viktigast – sovrummet. Säkerställ det efterlängtade lugnet med återkommande vita element. Börja med textilierna för att sedan komplettera med ljuskälla och småförvaring. Ett vinnande möte är det mellan vita nyanser och brunbeiga färger.

Se också: ELLE hemma hos Sara Biderman
7:35

Efter reklamen: Se också: ELLE hemma hos Sara Biderman

(7:35)

Slå på ljud