Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Färgstarka detaljer möter unika loppisfynd hemma hos inredaren – kika in

13 jan, 2023 
AvEllinor Thunberg
Färgstarkt och personligt hemma hos inredaren
Hemma hos inredaren i Bagaregården samsas platsbyggda möbler, loppisfynd och moderna designklassiker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 7 naturnära träkök att inspireras avBrand logo
Se 7 naturnära träkök att inspireras av

Hemma hos inredaren Erik Josefsson och sambon André Danielsson varvas designklassiker och loppisfynd i en hemtrevlig mix och dörren står alltid på glänt för vännerna.

Bostaden rymmer såväl dansk design som oväntade kulörval och ett och annat ovanligt föremål. Men så är inredningen inte bara inredning, utan även en livsstil.

Färgstark lägenhet med loppisfynd

– Vi är på samma spår när det gäller inredning och vill ha något som sticker ut lite. Hellre något knasigt och lite fult, än något alltför snällt och slätstruket. Vi älskar att köpa konstiga föremål på auktion eller loppis och få något annorlunda, säger Erik Josefsson.

Annons

När de gick på visning i Bagaregården i Göteborg höll föreningen på att bygga lägenheter på vinden och hela huset från 1905 var inklätt i tjock byggplast. Trots det föll de för lägenhetens sociala ytor i vinkel och originaldetaljer som stuckaturer, plankgolv och en fungerande kakelugn.

– Det fanns mycket charm kvar, men det fanns också fel. Som garderober med skjutdörrar i sovrummet, som gick ända upp till tak och bröt av stuckaturen. Vi platsbyggde en garderob i stället och tog fram stuckaturen som fanns kvar.

Ett omedelbart blickfång är den knallrosa inre hallen som i dag fungerar som ett litet hemmakontor. För att maximera en yta som annars mest var en passage platsbyggde de även en garderob och arbetsplats här. En detalj som tar för sig är bokväggen med coffee table-böcker om mode, mat, design och destinationer de besökt. Erik beskriver sig som en ”doer” när det gäller att testa sig fram med kulörer i inredningen.

Platsbyggd förvaring, gul vägg

– Om det inte blir bra så får vi måla om. Vi målade faktiskt hallen i en annan rosa kulör först, som vi tyckte var rosa i färgbutiken, men den visade sig vara för mesig. Vi hade svårt att hitta en bra rosa nyans, men hade en påse från Acne Studios som vi gillade och tog med för att få den kulören i färgbutiken.

Annons

Den knallrosa kulören möter en lugnare väggfärg som löper genom den lilla hallen direkt innanför ytterdörren och vidare förbi köket till vardagsrummet – för att landa i en gul nyans i matsalen längst bort. Den lugnare kulören blir en buffert mellan ytterligheter. Köket är det senaste rummet i raden att renoveras och här visas parets lite finurliga inställning till hemmet. De har återanvänt samma skåp och moduler och bara adderat ny färg och nya beslag. Pengarna de sparade där lade de i stället på en gedigen bänkskiva av kalksten. På ena väggen är överskåpen borttagna till förmån för en öppen ekhylla och på motsatt sida är högskåpen inmålade i väggfärgen, med släta luckor och utan vare sig knoppar eller handtag.

Det är inte bara i de platsbyggda möblerna som snickartalangen syns, utan även i möbler som tevebänken med förvaring och soffbordet som Erik har gjort själv.

Annons

– Soffbordet är en glasskiva jag loppisfyndade för hundra spänn och underredet har jag byggt själv. Jag gillar den personliga mixen av ett loppisfynd och till exempel en dyrare lampa. Det viktigast är att man trivs i sitt hem och att det är personligt, sedan är det strunt samma om det är rätt enligt någon trend.

Han värderar de saker som bär på en berättelse högst och säger att han aldrig kommer tröttna på den handgjorda keramiken från Gotland, som André kommer ifrån, eller saker som det ärvda slagbordet från farfars släkt.

– Allt som är mer på riktigt, som inte är massproducerat, är värt att investera pengar i. Där man ser att någon har lagt ner sin själ. Det kommer man heller aldrig att tröttna på.

Fotograf Anna Karlsson

Stylister Erik Josefsson & Anna Bjelkholm

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons