Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Inspireras av färgstarka hemmet – med färgglada väggar och tak

12 dec, 2022 
AvMichelle Meadows
Färgglatt hem
Färgproducenten Klints grundare Daniel Öhman förespråkar färg på både väggar och tak. I sin lägenhet på Gärdet är taket himmelsblått och köket härligt knallgult.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i villan i Odense – starka färger möter dova pastellerBrand logo
Kika in i villan i Odense – starka färger möter dova pasteller

Han må vara blott tjugosju år men Daniel Öhman har redan lyckats knäcka den där åtråvärda nöten som så många av oss går och funderar på. Ni vet den där om att starta ett eget företag och ha arbetsuppgifter som är både kul, inspirerande och lukrativa. Att få ihop dessa egenskaper kan vara svårt nog, men vill man dessutom att företaget ska vara någorlunda klimatpositivt så brukar man gå bet. Två eller tre av kriterierna må uppfyllas men inte alla fyra … Men det lyckades alltså Daniel med när han startade färgföretaget Klint i april i fjol.

Daniel Öhman Klint
Innan Klint flyttade in i sina nya lokaler fick Daniels lägenhet agera lager. Här satt han även när han skissade fram sin affärsplan.

TITTA IN I Daniel ÖHMANS LÄGENHET PÅ GÄRDET

Innan dess arbetade han som strateg på ett företag som tar fram produkter för vården och fick bland annat ta reda på hur thailändska kirurger tycker att gummihandskar borde vara utformade för maximal komfort. Men Daniel blev alltså (ändå) sugen på att starta eget och för att verkligen se till att det hände sa han upp sig och satte sig sedan några månader vid matbordet i sin lägenhet och skissade på idéer.

Annons

– Lika bra att bara hoppa och hålla tummarna för att det flyger tänkte jag.

Gula väggar
I vardagsrummet fungerar en dagbädd från De Sede som soffa och ovan den hänger ett textilkonstverk av Camilla Iliefski. Den blå krukan är av Sara Söderberg och den lilla hyllan på väggen är från Blå Station.

Men behövs det verkligen en till färgproducent tänker du kanske? Och hur miljövänligt är det egentligen med färg? Det Daniel har tagit fasta på är att tillhandahålla en färg och kundupplevelse som är mer klimatsmart än den gängse. Så ju större del av marknaden företaget får, desto bättre blir det för miljön. Till exempel har Klint inga provburkar, i stället har de handmålade ark med en baksida som går att fästa på en befintlig vägg och sedan tas bort och provas någon annanstans. På så sätt kan man se hur en kulör beter sig i flera olika ljusförhållanden, till exempel genom att fästa arket i ett hörn. Denna innovativa lösning sparar hela 98 procent färg jämfört med en vanlig provburk, eftersom bara en centiliter används per ark. Dessutom lämnar man inte en färgklick på väggen efter sig.

Annons
Vardagsrum inspiration

Klints innovationer stannar inte bara där, i stället för en klassisk färgburk så levereras färgen i förpackningar som liknar påsar mer än hinkar. Detta är smart när man ska kassera förpackningen efter användning – i stället för att åka till en miljöstation kan man helt enkelt slänga den i plaståtervinningen.

Målade tak
Hela lägenheten har ett genomgående färgtema med toner av blått och gult och beige. Sidobordet är vintage liksom soffbordet. Bordslampan Nessino är från Artemide.

Det märks att Daniel tittar på sådant som vi andra tar för givet med ett slags innovationsglasögon och vänder och vrider på saker tills han kommer på ett smartare sätt att utföra dem på.

Annons
Måla väggar färgglatt
Daniel har använt färgen Natursten på väggarna och Early Blue i taket. Snickerierna är målade i kulören Albatross.

Den största delen av sitt klurande har han gjort i lägenheten på 43 kvadratmeter som ligger vid Gärdet i Stockholm. När han började sin resa mot en ny karriär var hemmets väggar vita men nu har lägenheten genomgått en metamorfos och är målad i toner av blått och gult.

Färgglatt kök
Köket är målat i Sketch for summer, en av flera kulörer som tagits fram av Arranging Things för Klint. Matta från Oyyo designstudio, metallvas av bröderna Bouroullec och pallen Temple av Kristoffer Sundin och Stina Löfgren.

– Även om jag hade mycket färg i min inredning så insåg jag att det är synd att man ofta målar fonden i vitt. För färg på väggarna skapar verkligen känsla i ett rum.

Annons
Snygg matplats
Köket är öppet mot vardagsrummet där även matplatsen hittas. Bord, stolar och pallar av Alvar Aalto. Hylla, Oscar Wall, taklampa, Ikea.

Och det är inte bara väggarna som fått en strykning färg utan även taken, snickerierna och köksluckorna. Kulörerna, som självklart kommer från Klint, har namn som Albatross och Sketch for summer, och just dessa är framtagna i samarbete med inredarduon Arranging Things. Tillsammans binder färgerna ihop hemmets olika rum på ett genomtänkt sätt. Rummen där man vill ha mer energi är mer gula, köket har den mest mättade versionen, och i rummen för avslappning är det blå mer dominant. Anledningen till att han valde just den här färgskalan är att han ville måla taket och tänkte att blått skulle passa för ändamålet, eftersom det påminner om himlen.

Annons
Blått sovrum
Färgtemat syns även i sovrummet även om det mesta är blått där. Filt från Arket, sängkläder från Midnatt och rislampa i taket från Hay.
Sängbord
Som sängbord används en vintagepall och ovan den finns ytterligare förvaring i form av en hylla. Hyllan är från Arranging things. Liten blå vas av Astrid Öhman och lampa från H&M Home.
Annons

Nyligen förfinade Klint sin palett med 60 nya kulörer så vem vet – kanske målas rummen snart om i någon annan spännande och innovativ kombination.

Fotograf: Stellan Herner Stylist: SaSa AntiC

Annons