Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

13 vackra växter som får ditt hem att dofta gott

07 dec, 2022 
AvStina Meyerson
AvStina Meyerson
FotografPexels/TT
Blommor som luktar gott
Att mötas av goda dofter när du kliver in genom dörren ger ett trevligt välkomnande. De här härliga växterna kan få ditt hem att lukta fantastiskt, oavsett om du föredrar fräscha och friska dofter eller mer varma, blommiga och kryddiga sådana.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så kan du styla den runda vasenBrand logo
Så kan du styla den runda vasen

Ett väldoftande hem gör det där lilla extra för hemtrevnaden. Det känns både mysigt såväl som lyxigt att mötas av goda dofter i sitt hem – och att få till känslan av härliga växter sätter pricken över i. Det är ett mer hållbart alternativ till doftljus, rumsspray eller doftpinnar, och dessutom ett mer dekorativt sådant. Skapa en lugn och harmonisk miljö med vackra växter, samtidigt som du får ditt hem att lukta gott!

Nedan listar vi 13 fina och väldoftande växter som du kan ha hemma.

Eukalyptus

Eukalyptus

Eukaplytus, med dess vackert blågröna och läderartade blad, är inte bara en fröjd för ögat – utan doftar även fantastiskt. Vanligtvis förknippar vi eukalyptus med smaksättning av exempelvis tuggummi eller halstabletter. Därför är det kanske ingen överraskning att även doften är härligt aromatisk.

Annons

Placera en kruka eukalyptus i ett soligt fönster eller sätt en bukett i vas. Eukaplytus kan också användas till att få ett väldoftande badrum. Knyt ihop en bunt och häng i duschen, så sprider sig den fräscha och friska doften med hjälp av de varma vattenångorna.

Lavendel

Lavendel

Utöver sina vackra lila blommor förgyller lavendel även tillvaron genom sin goda doft, som är både blommig, örtig och för tankarna till skogen på samma gång. Söker du en fransk och lyxig känsla i hemmet är lavendel doften för dig, eftersom den minner om ett provencalskt parfymeri.

Annons

Växer din lavendel så det knakar? Vilken tur att det finns så många användningsområden! Torka några kvistar och ställ i små vaser, eller smula ner i tygpåsar för att få flera delar av hemmet att lukta gott. Du kan också använda lavendel för att smaksätta och dekorera mat, bakverk och drinkar.

Du som har svårt att sova kan testa att placera din lavendel i sovrummet på nattduksbordet. Doften sägs nämligen ha avslappnande egenskaper.

Citrusträd

Citrusplanta

Ett citrusträd hör inte bara hemma på en medelhavsö eller på en solig balkong. Med rätt förutsättningar kan du faktiskt odla citrusfrukter inomhus. Några exempel på citrusträd du kan ha hemma är citron, clementin eller kumquat. Frukterna sprider som bekant en ljuvlig doft, men även blommorna har en parfymig arom.

Annons

Orkidé

Orkidé

Kanske tänker du att orkidén är en doftlös blomma, eftersom många av de varianter vi oftast har hemma inte luktar någonting. Men faktum är att det är en växt som kan vara mycket doftrik. Orkidéer kan dofta både starkt, kryddigt och parfymigt såväl som milt och citronaktigt.

På samma vis som de varierar i doft finns de också i alla möjliga storlekar och färger. Kanske vill du pryda ditt moderna och stilrena hem med en vit eller gulaktig blomma, eller möjligen önskar du tillföra en mörkt rosa eller röd färgklick i din mer lekfullt inredda bostad.

Annons

Tomatplanta

Tomatplanta

Visst kan du odla tomater på fönsterbrädet! Med tanke på hur härlig känslan av att äta sina egna grönsaker är, så är det verkligen värt ett försök. Oavsett om dina plantor bär särskilt många tomater eller ej så är växten i sig fantastiskt väldoftande. Nytjuvade tomatkvistar har en alldeles särskild god lukt; fruktig, aromatisk och lite gräsig. Gnid en kvist mellan fingrarna så får du se!

Mynta

mynta

Föredrar du friska och fräscha dofter framför varma eller blommiga? Då är mynta ett riktigt toppenalternativ. Placera den i köksfönstret och låt den växa sig stor! En grön och frodig mynta är lika delar en vacker krukväxt som en god och väldoftande ört.

Annons

Hyacint

Hyacint

Ingenting säger väl jul och vinterkänsla lika mycket som doften av hyacint? Placera enskilda hyacinter lite varstans hemma i små vaser eller krukor, eller skapa ett maffigare arrangemang i en stor skål med mossa. Men visst är det lite synd att bara få känna den fantastiska blomdoften i juletider? Vilken tur att det finns ett vårigt alternativ!

När det börjar gå mot ljusare tider kommer nämligen pärlhyacinter väl till pass. Precis som julhyacinten förknippas med snö och is, kännetecknar de blålila blommorna – som kan liknas med vindruvsklasar – att vårvärmen är på väg.

Annons

Citronmeliss

Citronmeliss

Om du är förtjust i doften av citrus men inte har tid, tålamod eller i övrigt rätt förutsättningar för att ta hand om ett citrusträd så finns det ett alternativ. Citronmeliss sprider en mild citronaktig doft – och är dessutom härlig att dekorera bakverk och drycker med. De mjuka gröna bladen kan snabbt förgylla ditt kök och skapa en känsla av hemtrevnad.

Doftranka

Doftranka

Doftranka är både stilren i hemmet och vacker i brudbuketten. En av anledningarna till att växten är så omtyckt är blommornas ljuvliga doft. Eftersom doftranka kan blomma både på hösten och på våren kan du också njuta av den goda lukten en stor del av året. Låt din doftranka växa runt en krans i krukan, eller stötta upp den så den kan slingra sig vidare om du söker ett mer vilt uttryck.

Annons

Rosmarin

Rosmarin

Doftljus, rumsspray och skönhetsprodukter doftsätts ofta med noter av rosmarin. Varför inte skippa mellanvägarna och addera lite mer grönt istället? Med en kruka rosmarin hemma får du en kryddig, skogig och aromatisk doftupplevelse. Dessutom är det alltid trevligt att ha örten nära tillhands när du lagar mat eller blandar drinkar.

Jasmin

Jasmin

Är du trött på regn, snö och svenskt vinterslask? Låt den rika och varma doften från en jasmin föra dig till varmare breddgrader. Med en jasmin hemma kan du skapa dig din egen tropiska oas. Att blommorna dessutom är fantastiskt vackra är definitivt inget minus.

Annons

Basilika

Basilika

Du kanske enbart förknippar basilika med pizza, pesto eller capresesallad, men det är inte allt som örten är bra till. En kruka basilika är inte bara en trogen vän i köket, utan skapar också en fin hemtrevnad med sin behagliga doft. De aromatiska och fräscha tonerna har till och med börjat dyka upp i parfymer – och vi kan verkligen förstå varför!

Begonia

Begonia

Har du inte tid eller plats för flera växter som blommar under olika säsonger? Med en begonia hemma är tillvaron lite mer färgstark hela tiden, eftersom den blommar året om. Trotsa årstiderna och lys upp både höst- och vintermörkret genom att njuta av de rosa blommornas utsökta doft.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons