Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så tar du hand om torkade blommor och växter

05 sep, 2022 
AvJohanna Bengtsson
Så sköter du torkade blommor och växter
Torkade blommor är både vackra och lättskötta. Här avslöjar trädgårdsexperten Anna Örnberg knepen som gör att blommorna håller under flera års tid.
Annons
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 stegBrand logo
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 steg

Kransar, vildvuxna buketter och stora takarrangemang – de torkade växterna går att variera i oändlighet. Trenden med torkade blommor har fullkomligt tagit över våra hem under de senaste åren. Vilket kanske inte är så konstigt, tar du hand om blommorna på rätt sätt kan de hålla sig fina i flera år. Torkade växter är bra för både miljön och plånboken, helt enkelt!

Torkade växter i en vas
Hortensia är en riktig favorit när det kommer till torkade blommor.

Många Fördelar med torkade blommor

Författaren och trädgårdsjournalisten Anna Örnberg har skrivit över 30 böcker inom heminredning och trädgård. I senaste boken Torkade blommor & blad: buketter, kransar, dekorationer beskriver hon, tillsammans med floristen Maria Bolander, fördelarna med att torka blommor.

Annons

– Själva finessen är att de inte behöver stå i en vas. Eftersom de inte behöver vatten, kan de torkade blommorna hänga på väggen eller sväva fritt i luften. De kan även arrangeras direkt på bordsytan eller i en bok, en trädlåda, en upp och nervänd lampskärm eller i en handväska, säger Anna Örnberg.

DIY: Så torkar du blommor

Enligt Anna Örnberg finns det tre tekniker som är enkla och effektiva när du vill torka växter och blommor.

1. Häng upp och ner

– De allra flesta växter kan buntas ihop, om cirka sju till tio stycken och sättas ihop med en gummisnodd. Häng dem upp och ner i ett torrt, mörkt och väl ventilerat utrymme.

2. Ställ i korg eller kartong

– Somliga växter kan ställas rätt upp och ner, som en luftig bunt i en korg, vas eller kartong av lämplig storlek. Dit hör bland annat sjövass, prydnadsgräs och ormbunkar.

3. ”Glöm bort” i vasen

– Det går även att ställa vissa blommor luftigt i en vas, med en bottenskyla av vatten, som sedan glöms bort – och torkar i vasen. Dit hör bland annat hösthortensia och hjärtbergenia.

Annons

Så håller sig torkade blommor år efter år

Torkade blommor kan hålla i flera år, om du behandlar dem på rätt sätt.

– Torkade växter är ingalunda ”evighetsblommor”, men de håller väldigt länge. Efter ett, två år tappar de färg. Så småningom blir de sköra av ålder och väldigt ömtåliga. Då är det dags att slänga ut och göra nytt, säger Anna Örnberg.

Torkade ängsblommor i vas
Med en bricka och flera små vaser får du enkelt till ett imponerande blomsterarrangemang.

För att förlänga livslängden är Annas tips att spraya ditt färdiga arrangemang med hårspray eller med matt klarlack. Det stärker växterna och gör att de håller ihop bättre. En annan viktig aspekt är placeringen av blommorna. Ett fuktigt badrum är exempelvis inte den optimala platsen.

Annons

– Torkade blommor far illa av fukt. Placera dem inte heller i direkt solljus, då bleknar de och tappar färg. Ställ dem istället längre in i rummet. Självklart ska de inte heller stå för nära levande ljus.

Undvik vatten i vasen

Det kan locka att ställa ner den torkade buketten i en vas med vatten för att ge illusionen av en levande bukett. Gå inte på den niten, varnar Anna Örnberg.

– Att ställa torkade blommor i vatten förkortar definitivt livslängden. Stjälkarna möglar och ruttnar. Om du däremot vill mixa torkade blommor med färska blommor, som en rolig kontrast, klarar de torkade blommorna att stå i vatten lika länge som de färska.

Rengör torkade blommor med hårfön

Lika vackra som växterna är att se på, lika dammiga blir de efter några månader i hemmet. För att de ska hålla sig fina och stabila gäller det att då och då rengöra arrangemanget.

Städa blommor taket
Med enkla knep kan du snabbt och lätt städa dina torkade blommor.

Att dammsuga försiktigt är ett effektivt, men riskfyllt moment. Du kan istället testa att svepa en dammvippa av fjädrar över buketten.

Annons

Det mest effektiva knepet är att ta ut växten utomhus och blåsa av dammet med en vanlig hårfön. Påbörja föningen på låg effekt för att inte riskera och blåsa sönder växterna.

Annons