Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Steg för steg: Så fixar du en komplett basgarderob

Så bygger du den perfekta basgarderoben – shoppingtips

En perfekt basgarderob består av 12 plagg.

Kickstarta ett nytt år med en ny garderob. Bygg en riktigt bra basgarderob med 12 tidlösa nyckelplagg och slipp klädkris för all framtid. ELLE och Emilia de Poret från Säker stil listar plaggen du behöver i en komplett basgarderob.
06 januari, 2020

Ordet basgarderob har du säkert trillat över många gånger förut – och minst lika många gånger har du antagligen tänkt tanken att det vore smart att påbörja en egen sådan. Men nyckeln till en helt perfekt basgarderob är egentligen inte alls svår, det handlar bara om att investera i tidlösa plagg, ikoniska klassiker och snygga baskläder som går att matcha med allt.

När du väl har lagt grunden kommer du slippa många morgnar med klädkris och kunna matcha ihop snygga looks med plagg du redan har. Det viktigaste: en basgarderob består inte av trendplagg, den innehåller kläder som du kan bära säsong efter säsong utan att tröttna på dem.

Steg 1: Rensa garderoben rätt

Att rensa garderoben är det första steget mot att lyckas. Ha som tumregel att allt du inte har haft på dig under det senaste åren, plagg du har vuxit ur och trasiga plagg (let’s face it – du kommer inte laga dem) ska skänkas till välgörenhet eller kastas. Behåll inte heller plagg av rent nostalgiska skäl. Gör plats för nytt och känn dig som en ny människa när hyllorna ekar tomma (nåja, är välorganiserade i alla fall) och är redo för sprillans nya kläder som du faktiskt tycker om på riktigt.

Plaggen som fixar en basgarderob

Rensa garderoben först – fyll på basgarderoben sen.

Steg 2: Inventera bland dina plagg

Under garderobsrensningen får du snabbt en överblick av vad du saknar genom att spana in vår lista lite längre ner över tolv basplagg som bygger den perfekta basgarderoben.

Steg 3: Investera i plagg till basgarderoben

Det kostar en slant att sätta ihop en komplett basgarderob. Men det behöver inte kosta skjortan. Satsa på hållbara material och klassiska plagg från kedjorna och komplettera med second hand-fynd.

Innehåll i en minimalistisk basgarderob 2021

1. Minimalistisk vit skjorta

En krispigt vit skjorta med enkla snitt och raka linjer utgör en viktig del i basgarderoben. Matcha den med ett midjeskärp till fest eller bär instoppad i ett par jeans till jobbet.
Den perfekta vita skjortan kommer från Totême. Läs mer och köp här.

vit skjort basgarderob dam 2021

En vit skjorta är viktig i basgarderoben. Klicka på bilden och kom direkt till plagget.

2. De perfekta jeansen

Jeansen med stort J har inte med trendmodeller att göra – de är ett par som du trivs i och som du tycker sitter som en smäck. Satsa på enkla tvättar i traditionella nyanser, till exempel de här från Ganni i rak modell, läs mer och köp dem här.

jeans basgarderob kvinna 2021

Jeans är ett måste i en kvinnas basgarderob. Klicka på bilden och kom till jeansen.

3. Ankelboots

Vad vore basgarderoben utan ett par ankelboots? Utgå från dig själv och din livsstil när du väljer bredd och höjd på klacken. De här från Rizzo är tidlösa och lagom klack som funkar både till fest och vardag. Klicka här för att läsa mer och köpa dem. (reklamlänk från Adtraction)

ankelboots dam 2021 basgarderob plagg

Ankelboots är givet i basgarderoben. Klicka på bilden och kom direkt till skorna.

4. Klassisk kappa

Den klassiska kappan kommer aldrig gå ur tiden och räddar vilken vår- eller höstdag som helst. Välj ett enkelt snitt utan iögonfallande detaljer för att maxa användningsområdena, som den här i rak silhuett i ullblandning med kashmir från Cos. Läs mer om kappan och köp den här. (reklamlänk från Adtraction)

svart kappa basgarderob dam 2021

Svart kappa till basgarderoben från Cos. Klicka på bilden och kom direkt till kappan.

5. Kjol som passar till allt

Investera i en klassisk kjol i en tidlös modell. Passar lika bra till jobbet som till aw:n och födelsedagsfesten. Den perfekta varianten är lite längre och elegant.
Silkeskjol från Wakakuu Icons – speciellt designad till basgarderoben. Läs mer om kjolen och köp den här (finns även i brunt)

svart kjol basgarderob dam 2021

Svart kjol i satin från Wakakuu Icons – perfekt till basgarderoben. Klicka på bilden och kom direkt till kjolen.

6. Stickad tröja

Oavsett om det är en ljummen junikväll eller en mörk vinternatt så är en stickad tröja en given del av basgarderoben. Snegla extra på klassiska basfärger och investera i material som kashmir och ull. Den här tröjan från Arket lever upp till alla kriterier, finns i fler färger och du kan köpa den här. (reklamlänk från Adtraction)

stickad tröja basgarderob kvinna 2021

Stickad tröja till basgarderoben. Klicka på bilden och kom till tröjan.

7. Tidlösa pumps

Du behöver egentligen bara ett par klackar – pumpsen som är snygga, bekväma och som går att matcha med allt. Välj klackhöjd efter din egen preferens för att de inte ska bli liggandes i garderoben. De här svarta klackarna från Rizzo finns i flera färger och med olika klackhöjd och du kan köpa dem här. (reklamlänk från Adtraction)

svarta pumps klackar basgarderob kvinna

Svarta klackar från Rizzo till basgarderoben. Klicka på bilden och kom direkt till skorna.

8. Skinnjacka

Den perfekta skinnjackan blir bara snyggare och snyggare med åren. Spana second hand eller köp en klassiker som du aldrig tröttnar på. Slit den med hälsan!
Skinnjacka från Gestuz i tidlös biker-modell. Läs mer och köp här.

skinnjacka basgarderob dam 2021

Skinnjacka till basgarderoben. Klicka på bilden och kom till jackan.

9. Den lilla svarta

Låt oss tjata ännu en gång om den lilla svarta – plagget som räddar vilken klädkris som helst. Den lilla svarta är den perfekta svarta klänningen och den här från Wakakuu Icons passar rätt in på beskrivningen, klicka här för att läsa mer och köpa den.

den lilla svarta klänning basgarderob dam 2021

Den lilla svarta är ett måste i en komplett basgarderob. Klicka här och kom till klänningen.

10. Bastopp i grått, svart eller vitt

Matcha med kjol till fest eller jeans till vardags. Den perfekta bastoppen, en t-shirt i grått eller vitt, är både billig och viktig. Den här från Totême har alla rätt och finns i grått, svart och vitt, klicka här och kom direkt till t-shirten.

t-shirt basgarderob dam 2021 plagg

Grå bastopp från Totême passar i en komplett basgarderob. Klicka på bilden och kom till t-shirten.

11. Sneakers

Vita sneakers är ett måste. Kombinera med jeans, kjol eller klänning – de funkar (nästan!) alltid. Pluspoäng för en tidlös modell utan stora detaljer som du kan älska både idag och om tio år. Sneakers av läder från Veja. Läs mer och köp skorna här.

sneakers basgarderob dam 2021

Vita sneakers är ett måste i basgarderoben! Klicka på bilden och kom till skorna.

12. En välsittande kavaj

Tänk skräddarsytt när du letar kavaj eller blazer. Svart, kritstrecksrandigt eller marinblått är att föredra för att inte tröttna på den. Den här från Stylein har fin, avslappnad passform och passar alla. Klicka här för att läsa mer och köpa den.

svart kavaj basgarderob dam 2020

Svart kavaj till en perfekt basgarderob. Klicka på bilden och kom till kavajen.

Foto: IBL

EMILIA DE PORET: "SÅ SKAPAR DU EN STILSÄKER, OCH HÅLLBAR, GARDEROB"

emilia de poret basgarderob

Emilia de Poret från Säker Stil ger sina bästa tips till basgarderoben.

Få har sån koll på och känsla för stil som ELLEs egna Emilia de Poret. Men hur enkelt är det att kombinera trend, stil och hållbarhet för en äkta fashionista? ELLEs Nina Campioni bad henne dela med sig av sina bästa tips.

– Självklart är jag inte perfekt men jag shoppar medvetet och tror på plagg som håller över tid och att ALDRIG slänga textilier i hushållssoporna.

Kan det vara så att vi tror att det är krångligare än det är att agera hållbart när vi shoppar kläder? Kanske är det inte alls så svårt som vi föreställer oss? För vad det egentligen handlar om är att ställa sig själv frågan: “Behöver jag den här?”.

– Lösningen är ju inte att vi helt ska sluta konsumera men vi måste tänka om och tänka rätt. Och faktiskt ställa oss frågan, behöver jag ett par till pumps, en till stickad tröja när jag redan har tio liknande på hög? menar stilexperten, artisten och programledaren för podden Säker Stil, Emilia de Poret.

Problemet som de flesta kanske upplever är att man innerst inne vet att man inte direkt behöver den där tröja men att man så otroligt gärna vill ha den. Hur ska man tänka då?

– Ja, det är klart att även jag trillar ju dit ibland. Som nu senast i Paris när jag inte kunde låta bli ett par svarta slingbacks från Dior som jag absolut inte behövde. Men mina grundregler är att jag ser till att ta hand om mina plagg, ge bort eller sälja plagg jag inte behöver och aldrig slänga textilier i hushållssoporna.

“En in, en ut” är en bra garderobsregel att följa så länge man gör något vettigt av det där plagget som åker ut som att sälja, skänka eller återvinna. Emilia de Poret menar att vi har alldeles för mycket plagg i våra garderober och att det bästa shoppingtipset faktiskt kan vara gratis.

– En stilsäker garderob behöver absolut inte vara särskilt stor. Med enkla knep kan basplaggen uppdateras och kännas som nya igen, sätt ett nytt skärp på kappan eller ett par coola broscher på kavajslaget och vips känns plagget nästan nytt. Dessutom, de flesta av oss har ju på tok för många plagg i garderoben att vi glömmer bort vad vi faktiskt har. Mitt bästa hållbara shoppingtips är därför att ”shoppa” i din egen garderob. Helt gratis och faktiskt så härligt när du blir ”nyförälskad” i ett gammalt plagg.

Emilia hyllar svenska designers som Filippa K och House of Dagmar som jobbar med hållbara material och tidlös design. Svenskt mode ligger i framkant när det gäller att sätta hållbarhet på agendan och Emilia nämner också stora aktörer som H&M, Lindex och KappAhl som aktivt jobbar för att gå mot en mer hållbar modeframtid. Att det skulle vara svårt att få till en hållbar men också säker stil håller Emilia inte med om.

– Det handlar ju om att bygga upp en bra bas som håller över tid. Plagg av hög kvalitet med tidlösa snitt som går att kombinerar med varandra och som inte går ur modet.

Vilka är då dina bästa tips för en hållbar garderob?

– Hitta din stil och plagg som är ”du”, plagg som du trivs i och som du vill bära om och om igen. När man känner sig trygg i sin stil och trivs känner man inte heller behovet av att köpa nytt hela tiden. Dessutom, satsa på hållbara material, kvalitet och garderobens klassiker – nyckelplaggen som alltid är rätt.

Läs också: Rensa garderoben – åtta ovärderliga tips

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: