ANNONSSAMARBETE MED KLARNA

Happy Jankell: Mina bästa tips för en SMARTARE livsstil

27 okt, 2020 
AvJenny Thorell
Kvalitet före kvantitet, glas före plast och våga låna! Skådespelerskan och mångsysslaren Happy Jankell delar med sig av sina tankar och tips på hur du med enkla medel kan leva mer hållbart!

Diskussionen om hållbarhet och klimatpåverkan är på allas läppar just nu, och i takt med att medvetenheten om hållbar konsumtion ökar, växer även efterfrågan på kunskap och inspiration. Men hur handlar man egentligen hållbart med bibehållen lust och glädje för shopping och vilka andra val kan man göra i vardagen som gör skillnad?

Skådespelerskan Happy Jankell är en av alla dem som försöker tänka mer hållbart i allt ifrån vilka skor hon köper till vilken mat hon lägger på tallriken. Och precis som många andra vill hon konsumera smart, smidigt och hållbart. Till sin hjälp har hon Klarnakortet.

Klarnakortet är ett nytänkande kort som vill göra livet smidigare just för dig. Det är nyskapande och lekfullt, men trots detta innovativa tänk är Klarna fortfarande så pass old school att dom vill att du ska kunna handla i alla affärer – även i butiker som inte är kopplade till Klarna. Tillexempel i många av våra fysiska second handbutiker. Matcha gammalt med nytt, matcha Klarna med vintage, berättar Happy Jankell.

Happy Jankell matchar gärna vintageshopping med sitt Klarnakort.

5 tips för en hållbar livsstil – Happy tipsar!

1. Investera i basplaggen

Även om second hand kan kännas som det enskilt mest hållbara alternativet när det kommer till shopping vill Happy slå ett slag för värdet av att investera i bra basplagg. Att man till exempel kan lägga ner lite mer pengar på ett klassiskt basplagg i en tidlös färg av högre kvalitet som håller längre istället för en budgetvariant som bara håller de första gångerna man använder den.

– När det kommer till basplagg så tycker jag det är ett bättre tänk att köpa något lite dyrare men som faktiskt får stanna i garderoben betydligt längre än den där billiga skjortan som kanske inte ens sitter särskilt snyggt. Att minska konsumtionen är viktigt!

Classic Silk Shirt från Filippa K, 2200 kr.

2. Hitta rätt second hand-butik!

För Happy är secondhand shopping det roligaste man kan göra och hon beskriver sin garderob som 50/50-mix av second hand och nytt. Hon lyfter även fram secondhandbutiker och loppisar på nätet som ett bra alternativ där du smidigt kan klicka hem vintage. Happys tre (fysiska) favoritbutiker i Stockholm är;

Humana Second Hand Adress: Timmermansgatan 23

Judits Second Hand Adress: Hornsgatan 75

Zak Secondhand Adress: Upplandsgatan 19A

3. Glas istället för plast!

Gör gott för såväl planeten som plånboken och investera i matlådor och flaskor i glas menar Happy, trots att det kanske blir lite tyngre att bära på.

– Ja, visst blir det blir lite tyngre i väskan med en matlåda i glas, men planeten blir lite eller kanske till och med mycket gladare! Pecis som vi bör byta ut våra matlådor i plast så är det dags att införskaffa sig en vattenflaska som du återanvänder istället för att springa in på 7-Eleven och köpa 20 kronors flaskor.

Vattenflaska från Lagerhaus, 40 kr.
Matlåda i glas från Åhléns, 69 kronor.

4. Våga låna


Ska du på en fest med klädkod inom kort men hittar inget i garderoben som passar? En enkel sak alla kan göra är att fråga runt bland vänner och bekanta istället för att köpa, menar Happy.

– Vet du att din kompis har en klänning som hade varit perfekt till den där festen du ska på och att ni dessutom har samma storlek? Ja, men låna den då?! Istället för att rusa in på en butik och köpa tex en klänning som du bara kommer använda en gång eftersom du ska på ett White Party och du privat avskyr att gå klädd i vitt – lägg inte pengar på den där vita klänningen då! Även om den är billig är den inte ett bra konsumtionstänk.

5. H&M Conscious

Handla mode med lite extra omtanke för planeten – utan att behöva kompromissa med stilen. En av Happys favoriter är H&M Conscious.

– H&M Conscious har produkter som tillverkas med minst 50% hållbart framtagna material – som ekologisk bomull och återvunnen polyester.

Klänning med spetsband från H&M Conscious, 199 kronor.

Ta del av fler vintagetips från Happy här

Med Klarnakortet kan Happy Jankell shoppa i sina bästa vintagebutiker.

Gör som Happy och shoppa vintage med hjälp av Klarnakortet!

Klarnakortet kostar ingenting – varken att skaffa eller använda. Du slipper även valutaväxlingspåslag, något som andra banker lägger på när du handlar utomlands.

– Bestäm själv om du vill betala dina kortköp direkt, senare eller en gång i månaden. Med Klarna-appen väljer du enkelt ditt favoritsätt, och du kan när som helst ändra dig.

– Du kan shoppa med full kontroll då du får pushnotiser som hjälper dig att kontrollera att allt står rätt till. Vill du få en större översikt är det bara att öppna appen. Där hittar du allt sorterat för maximal översikt.