ANNONSSAMARBETE MED SEAFOOD FROM NORWAY

Jimmy Guos räkcocktail med habanero – en het och snabblagad förrätt

08 jun, 2025
PETER CARLSSON
Jimmy Guo gör en annorlunda take på retrofavoriten räkcocktail, där söta räkor gifter sig med hetta från habanero och syra från lime. Den perfekta förrätten för sommarens fester.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Räkcocktail är en riktig retrofavorit som många förknippar med 80-talet. På senare tid har den seglat upp igen och serveras numera på allt fler trendiga restauranger. Jimmy Guo gillar den friska och enkla förrätten och ser att den är redo för en comeback.

I den här varianten byter Jimmy ut den klassiska rhode island-såsen mot en het habanerodressing, som ger räkcocktailen en modern touch.

– Habanero har en unik fruktig chilismak och passar särskilt bra med skaldjur, lime och koriander. Det här är en förrätt med smak av sommar, perfekt för middagar eller buffébord. I och med att den är kall går den bra att förbereda. Serveringen i cocktailglas känns härlig att ställa fram.

"Räkcocktailen är redo för en comeback."PETER CARLSSON

När Jimmy ska laga räkor väljer han ishavsräkor från Norge.

– Jag föredrar den norska ishavsräkan för att den är så smakrik och enkel att variera, säger Jimmy.

Ishavsräkan är rik på protein, A-, D- och E-vitamin, B12, kalcium och selen. Den kan leva så länge som i tio år och trivs i de blå, iskalla vattnen i Norges iskalla fjordar, kustområden och hav.

– Norska räkor har en naturlig sötma och fin skaldjurssmak som går att variera både med milda och pikanta smaker.

norska räkor

Håll utkik efter loggan Seafood from Norway när du ska köpa ishavsräkor, eller be personalen i fiskdisken om sjömat från Norge.

Recept: Räkcocktail med habanero, lime och koriander

Räkcocktail med habanero, lime och koriander.PETER CARLSSON

Ingredienser:

400 g räkor, handskalade

2 msk ketchup

6 msk majonnäs

1 st lime: saft och zest

1-3 tsk Habanero hot sauce, efter smak

Salt och peppar

En skvätt olivolja

2 st mogna avokado

1 huvud gemsallad eller vattenkrasse

1 kruka koriander

Gör såhär:

1. Låt räkorna rinna av ordentligt och torka dem torra med hushållspapper.

2. Rör ihop ketchup, majonnäs, Habanero hot sauce samt zest och saft från limen.

"Se till att torka räkorna ordentligt innan du vänder ner dem i såsen, så att den inte blir för vattnig."PETER CARLSSON

3. Vänd ned räkorna i såsen och smaka av med salt och peppar.

4. Strimla salladen, skär avokadon i mindre kuber och hacka koriandern.

5. Blanda ihop med olivolja och fördela i botten på serveringsglasen.

6. Fördela de dressade räkorna ovanpå och garnera med koriander. Servera!