Trendigt, smakrikt och spontant – så grillar vi i sommar
Sommaren är äntligen här – och med den kommer grilldoften. För Markiz Tainton, matkreatör och receptmakare, handlar grillkvällar om gemenskap, spontanitet och umgås i det härliga sommarvädret.
– Sommaren är social. Det är då vi samlas med vänner och familj, ofta spontant, och där är grillen en naturlig samlingspunkt, säger hon.
I år uppmanar Markiz oss att ta ut svängarna. Fläsk- och oxfilé i all ära – men varför inte testa några nya styckdetaljer? Just nu är det tre köttbitar som trendar extra mycket: Picanha, populärt i Brasilien med sin tydliga fettkappa som ger smak. Flankstek, som är tunn och snabb att grilla – perfekt för spontanmiddagen. Och så Pluma, ett saftigt, marmorerat kött som blir fantastiskt på grillen.
Själv väljer hon helst flankstek från City Gross.
– Den går snabbare än att grilla en korv! Den är mör, barnen älskar den – och den är lika god kall dagen efter, säger Markiz och tipsar om att göra en biffsallad eller servera med ljummen potatissallad.
I sommar vågar vi också satsa på smaker som är utöver det vanliga. För Markiz är nyfikenheten på nya smaker en röd tråd – gärna i kombinationer som överraskar. – Plocka in svenska örter och råvaror som är i säsong och låt de ta plats som smaksättare. Fläder, miso, rabarber, det kanske inte låter som klassiska grillsmaker, men allt handlar om att våga testa. En glaze med fläder och miso eller rabarber och ingefära – med kött går det att leka med smakerna.
Hon lyfter även grönsaker som stjärnor på grillen – inte bara som tillbehör.
– Spetskål är fantastisk! Den har en nötig smak och blir krispig på grillen. Servera med en klick citronyoghurt, rostade nötter och örter – då får du en hel rätt där kålen får ta huvudrollen.
När Markiz själv handlar inför en grillkväll tänker hon helhet – snarare än tradition. Hon tipsar om att våga testa sig fram för att hitta sin egen grillstil.
– Man behöver inte alltid ha en köttbit, potatis och sallad. Grilla kålen, gör en krämig bädd av yoghurt, lägg till lite bröd – och låt grönsaken stå i centrum.
Recept till sommarens grillkvällar
Markiz Tainton delar sitt bästa recept på flankstek och spetskål med spännande och goda sommarsmaker.
Flankstek med sommarört- & citronrub
6 portioner Total tid: 20 min + grilltid
Ingredienser:
1,2 kg flankstek
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk vitlökspulver
1 msk finrivet citronskal
1 msk rökt paprikapulver
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla kryddor i en skål – det här blir din rub.
Pensla hela flanksteken med olja och salta lätt på båda sidor.
Förbered grillen för direkt hög värme.
Lägg köttet på grillgallret och grilla i 2–3 minuter.
Vänd steken och grilla ytterligare 2–3 minuter.
Innan du plockar bort köttet från grillen: pensla det med lite mer olja igen och vänd det direkt i rubben så att hela ytan täcks.
Lägg tillbaka steken på grillen och grilla cirka 1 minut på varje sida så rubben får fin yta.
Låt vila i 10 minuter innan du skär i tunna skivor mot fibrerna. Salta
Grillad spetskål med brynt ndujasmör & citronyoghurt
6 portioner
Total tid: 45 min
Ingredienser:
2 st spetskål
150 g smör
100 g nduja
2,5 dl grekisk yoghurt
1 st citron
Salt
Gör så här:
Dela spetskålen i halvor eller kvartar beroende på storlek. Pensla med lite olja.
Grilla kålen tills den får fin färg och blir mjuk men har kvar lite tuggmotstånd.
Bryn smöret i en kastrull och tillsätt nduja. Rör tills allt är smält och blandat.
Riv citronskal och pressa saften. Blanda med yoghurt och lite salt.
Bred ut citronyoghurt på ett fat och toppa med kålen och ringla över ndujasmöret.
City Gross
City Gross är en matmarknad där kunskap möter färska råvaror – med fokus på svenskt kött, grönt i säsong och personlig service. Här kan alla lära sig mer och upptäcka nya råvaror och smaker. Allt du behöver göra är att fråga!