Många av oss vill minska våra avtryck på miljön och i köket gör vi det enklast genom att dra ner på vår konsumtion – som att öka matens hållbarhet, äta mindre kött och tillaga maten rätt. Vid den här tiden på året behöver vi också lite extra inspiration i köket, och inget slår att kunna laga mat med våra egenplockade favoriter från sommaren och hösten – fulladdade med god smak och nyttigheter.
För stjärnkocken Paul Svensson som brinner för miljön i sitt kök är traditionella tekniker som skapar mindre matsvinn väldigt viktiga.
– Fermentering är en väldigt enkel teknik som försvunnit från butikshyllorna och folks medvetenhet. Att riva eller skiva det du vill fermentera och blanda med 2% salt och täcka med vatten är extremt lätt. Men det som är så fantastiskt är att maten får en ökad livslängd och att maten inte slängs, berättar Paul Svensson.
Ett annat sätt att ta tillvara på säsongens delikatesser är att tillaga dem på rätt sätt utan att de bränns eller blir överkokta – och därmed måste kastas. Med hjälp av intuitiv matlagning får vi hjälp av vårt eget kök att skapa ett mer hållbart hushåll där du alltid lyckas med maten. Electrolux ugn 900 SteamPro multifunktionsugn underlättar varje måltid genom att koka, steka och ånga allt till perfektion. Temperaturen anpassas automatiskt efter vad vi lagar och med ånga har det aldrig varit lättare att lyckas med bakning och grönsaker. Maten blir helt enkelt godare och vi slipper matsvinn.
Ugnen är också perfekt för att omsorgsfullt torka tillexempel svamp som du plockat själv och som sen kan lagras och ätas i soppor och såser. Sprid ut svampen på bakplåtspapper och välj det skräddarsydda programmet på 900 SteamPro-ugnen. Du kan även torka bär och frukt istället för att köpa i butik – perfekt till en hemgjord granola i vinter.
En annan bortglömd teknik för att lagra är att salta in mat, men idag när vi har andra sätt att förvara mat så kan vi hitta andra användningsområden för den här uråldriga metoden. Ett kreativt och miljövänligt sätt att addera krydda till mat är nämligen att salta in kött och fisk istället för att slänga det. Ett annat sätt för att skapa nya smaker och samtidigt dra ner på köttet i vardagen är att krydda med Souvas, ett smakrikt och rökt renkött.
– Jag brukar riva ner Souvas i biffar gjorda av jordärtskocka, svamp och lök. Det ger en köttig smak utan att använda mycket kött. Något som är väldigt miljövänligt och kan hjälpa oss att ta steget till att äta mindre kött, tipsar Paul Svensson.
4 hållbara köksmetoder
Fermentera: Alla grönsaker får en smakboost av att fermenteras, ökar i näringsinnehåll och kan lagras länge.
Torka med varmluft: Genom att torka rotgrönsaker, grönsaker, bär och svamp så kan deras smaker leva kvar länge i din matlagning.
Salta in: Livsmedel som torkats in med salt kan användas för att ge sälta åt annan mat. Och det behövs inte mycket.
Konservering: Frukt och bär är klassiker när det kommer till konservering. Det finns inget bättre än att kunna plocka fram sommarens hallon och äpplen ur skåpen.