Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

14 goda och lyxiga recept med inspiration från Asien

22 okt, 2020 
Goda och lyxiga recept med inspiration från Asien
Sugen på asiatisk mat? Vi har samlat 14 goda och lyxiga recept med inspiration från Asien – hugg in!
Annons

Älskar du asiatisk mat lika mycket som vi gör? Vi har samlat 14 underbart goda recept, från både ljuvliga förrätter, goda tilltugg och magiska huvudrätter, med inspiration från det asiatiska köket. Vilken blir din favorit?

1. Frasiga krabbknyten med krispig nudelsallad

Vem gillar inte goda, krispiga knyten? Dessa utsökta, små och inte minst frasiga favoriter med krabba får du inte missa. Servera med en fräsch nudelsallad och smakrik dressing. Knytena smakar som bäst med lite korianderblad till.

Recept på krabbknyten med krispig nudelsallad
Frasiga krabbknyten med krispig nudelsallad.

2. Thaisallad med biff och zucchini

Satsa på en biffsallad med älskade asiatiska smaker. Den här asiatiska biffsalladen består av zucchini, sparris, lime, chili och koriander. Strö över salladslök och addera gärna säsongsenliga ätbara blommor (maskrosor är en favorit under vår- och sommarmånaderna) som en fin dekorativ detalj.

Annons
Recept på thaisallad med biff och zucchini

3. Tonfisktartar med avokado och sesam

Bjud på en lyxig tartar! Denna härliga tonfisktartar är frisk, fräsch och dessutom en sann fröjd för ögat. För dig som är sugen på en extra crunch kan du servera tartaren med tunt skurna brödbitar som stekts knapriga i olivolja.

Recept på tonfisktartar med avokado och sesam

4. Ärtsoppa med chili, ingefära och kokosmjölk

En värmande soppa är extra uppskattad under årets kyligare månader. Ärtsoppa är en klassiker och detta recept använder frysta ärter som bas till en grön och kryddigt pigg soppa. Häll upp i skålar, toppa med koriander och hackad grön chili och hugg in!

Annons
Recept på ärtsoppa med chili, ingefära och kokosmjölk

5. Ingefärskyckling med granatäppelkärnor och jordnötsdressing

Älskar du ingefära lika mycket som vi? Då är den här rätten en vinnare. En god kycklingrätt full av smak som passar både till vardagsmiddagen och helgbjudningen. Blanda spenat och granatäppelkärnor med dressingen och servera till proteinet. Granatäpple innehåller dessutom flera slags antioxidanter som ellagsyra och kalium, så det är både gott och nyttigt. Quinoa eller fullkornsris passar bra i tillbehörsväg.

Recept på ingefärskyckling med granatäpple och jordnöt

6. Teriyaki- och sesamglaserad salmalax med het chilimajonnäs och nudelsallad

In och inspireras av ELLE-profilen och Sveriges Mästerkock-vinnaren Catarina Königs asiatiska favoritrecept – däribland en oemotståndlig teriyaki- och sesamglaserad salmalax. Servera en nudelsallad till med fräscha smaker av lime, chili, ingefära och sesam. Den heta chilimajonnäsen blir ett härligt komplement som tar rätten till nästa nivå.

Annons
Recept på teriyaki- och sesamglaserad salmalax med nudelsallad

7. Helbakad laxsida med teriyakisås och cashewnötter

Lax är en svårslagen favorit och denna helbakade variant är underbart god. Laxsidan tillagas i ugn och toppas med läcker teriyakisås, sweet chili och soja. Lägg över limeskivor, strö över cashewnötter och runda av med korianderblad innan servering. Ris och lättkokta sockerärter fungerar utsökt som tillbehör.

Recept på helbakad laxsida med teriyakisås och cashewnötter

8. Nudlar med kryddig vegofärs

Få saker slår rätter som är riktigt goda och dessutom snabba att slänga ihop. Nudlar är kända för att vara väldigt lättlagade och kryddas här upp med en läcker vegofärs. Om du vill ha en något matigare rätt kan du strimla morötter och vitkål och fräsa tillsammans med färsen. En vinnare, helt enkelt!

Annons
Recept på nudlar med kryddig vegofärs

9. Gravad lax med asiatiska smaker

Gravad lax förknippas ofta med påsk- och julbuffér men glöm inte bort att den är minst lika god året runt. Denna variant är extremt smakrik och blir extra god tillsammans med färsk koriander, svartkumminfrön och en härlig limedressing. Om du älskar lax kommer du garanterat älska denna rätt!

Recept på gravad lax med asiatiska smaker

10. Pankopanerad tofu med sesamfrön

Frasiga och matiga tilltugg som passar utmärkt innan maten eller som tillbehör på buffén. Hittar du inte just polkabetor så går det självklart lika bra med vanliga. Ringla över dressing, salladslök och dekorera med koriander. Servera med dippsås till.

Annons
Recept på pankopanerad tofu med sesamfrön

11. Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Här är en rätt som verkligen fångar det underbara mötet mellan kryddigt och syrligt. Denna thailändska fiskgryta är full av godsaker, bland annat röd curry, friskt citrongräs, ingefära och len kokosmjölk. Om du är sugen på ännu mer smak kan du addera koriander och toppa med chiliflakes innan servering. Servera med jasminris.

Recept på thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk

12. Krispig biffsallad med nudlar och mango

En god och superenkel biffsallad med lövbiff, nudlar och fräsch mango som både kan serveras kall och varm. Komplettera med en smakrik dressing på ljus soja, sesamolja, lime, vitlöksklyfta och färskriven ingefära för en maxad smakupplevelse.

Annons
Recept på biffsallad med nudlar och mango

13. Magisk laxsallad med asiatiska influenser

Världens enklaste, snabbaste men lyxigaste middag? Ja, åtminstone om du frågar ELLE-profilen Elsa Billgren. Detta recept innehåller salmalax som toppas med ljus soja och sesamolja och serveras med enkel mixsallad. Addera knapriga broccolibuketter och glöm inte chiliflingorna innan servering för en kryddig twist. Godare blir det inte...

Recept på laxsallad med asiatiska influenser

14. Ramen med shiitake och vegofärs

Är du också förtjust i ramen? Det är svårt att inte älska den goda och matiga rätten som verkligen går att varieras i oändlighet. I det här receptet, som också är helt vegetariskt, används krispiga grönsaker och resultatet är magiskt gott. Strö över mynta vid servering och du är good to go!

Annons
Recept på ramen med shiitake och vegofärs

Foto: Peter Phillips, Betina Hastoft, m fl.

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons