Gravad lax med asiatiska smaker

Recept på gravad lax med
 asiatiska smaker

Ett måste till påskbuffén! Denna gravade lax med asiatiska smaker är både fräsch och god.
21 mars, 2020

4 portioner

OBS – Laxen ska gravas i kylskåpet i 1–2 dygn före servering.

Gravad lax:

450 g färsk laxsida

1 ½ msk salt

1 ½ msk strösocker

1 msk olivolja

Limedressing:

2 cm färsk ingefära

1 ekologisk lime

½ msk honung

½ msk olivolja

Garnering:

Färsk koriander

Ev nigellafrö (svartkumminfrö)

Till servering:

2 morötter

Gör så här:

  1. Skär av skinnet från laxen och plocka bort eventuella ben.
  2. Torka laxen snabbt med hushållspapper.
  3. Blanda salt och socker i en skål.
  4. Gnid in laxen i olivolja och klappa in socker- och saltblandningen över fiskens båda sidor.
  5. Lägg laxen i en fryspåse, tryck ut så mycket luft som möjligt och förslut noga.
  6. Låt ligga i rums- temperatur en timme för att starta gravningen och låt sedan grava i kylen 1–2 dygn.
  7. Vänd ett par gånger under tiden.
  8. Skala morötterna och strimla i tunna skivor på längden med potatisskalaren.
  9. Lägg gärna strimlorna i en skål med iskallt vatten och låt stå i kylen fram till servering så blir de extra krispiga.
  10. Skala och riv ingefäran fint.
  11. Lägg i en skål och riv ner skalet från limefrukten.
  12. Tillsätt honung och saften från limefrukten.
  13. Droppa ner olivoljan under kraftig omrörning så du får en krämig dressing med luftig konsistens.
  14. Skär laxen i tunna skivor.
  15. Lägg upp på ett fat tillsammans med strimlade morötter.
  16. Strö gärna färsk koriander och svartkumminfrön över och servera med limedressingen.
Recept på gravad lax med asiatiska smaker

Gravad lax med asiatiska smaker.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Bjud på gravad lax på tre olika sätt

Gin & tonic-gravad lax med inlagd gurka

Gravad lax i endiv med dragonsås