Ramen med shiitake och vegofärs

Recept på ramen med shiitake och vegofärs

Japansk ramen när den är som bäst! Denna variant med krispiga grönsaker och vegofärs är magiskt god. Strö över mynta vid servering.
01 mars, 2020

4 portioner

Du behöver:

250 g nudlar

1 liter grönsaksbuljong

2 röda chili

1 stjälk citrongräs

Vegofärs:

3 vitlöksklyftor

1 msk sesamolja

500 g vegofärs

½ dl mörk soja

½ dl hoisinsås

1 msk sweet chili-sås

1 msk risvinäger

1 tsk salt

Grönsaksfyllning:

4 salladslökar

1 purjolök

250 g shiitake-svamp

4 morötter

1 dl groddar

1 msk sesamolja

Till servering:

½ dl färsk mynta

Gör så här:

  1. Koka nudlarna efter anvisningarna på förpackningen.
  2. Skölj, kärna ur och skär chilin i bitar.
  3. Ta bort yttersta lagret på citrongräset och krossa det sedan med skaftet på en kniv, strimla sedan fint.
  4. Lägg chilin och citrongräset i buljongen och koka i 10 minuter.
  5. Rensa, skölj och strimla salladslök och purjolök.
  6. Rensa svampen och strimla.
  7. Skala morötterna och skär i fina stavar.
  8. Stek svampen i sesamolja tills den är gyllene.
  9. Skala och finhacka vitlöken, fräs i sesamolja.
  10. Tillsätt vegofärs och fräs några minuter till.
  11. Häll över soja, hoisinsås, sweet chili och risvinäger och låt fräsa tills det mesta av vätskan kokat in. Salta.
  12. Sila bort chili och citrongräs, häll upp buljongen i skålar, lägg på grönsaker, groddar och vegofärs.
  13. Strö över mynta och servera.
Recept på ramen med shiitake och vegofärs

Ramen med shiitake och vegofärs.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

9 sätt att förvandla nudlar till trendig ramen

Bjud på pankopanerade shiitakebiffar

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: