Pankopanerad tofu med sesamfrön

Pankopanerad tofu med sesamfrön.

Frasiga tilltugg som passar bra innan maten eller som tillbehör på en buffé. Hittar du inte polkabetor går det bra med vanliga, men det blir inte lika vackert mönster.
29 oktober, 2017

4 personer som förrätt eller tilltugg

Tid: 25 minuter

Ingredienser:

500 g tofu, extra hård

salt

1 ekologiskt ägg eller aquafaba (uppvispat)

1 1/2 dl mjöl

2–3 dl pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)

1/2 dl svarta sesamfrön

1 liten salladslök, tunt skivad

1 polkabeta

1 liter matolja eller annan neutral olja till stekning/fritering

koriander

2 msk limesaft

Dippsås:

3 msk ljus soja

1 tsk fisksås (kan uteslutas om du är vegan)

1 tsk sesamolja

1 msk socker

2 msk limejuice

Gör så här:

  1. Skala polkabetan och skiva riktigt tunt. Lägg i isvatten i 10 minuter. Dela tofun i lite större kuber. Salta runtom.
  2. Blanda allt till dippsåsen och låt stå.
  3. Blanda panko och sesamfrön på en tallrik. Pudra mjölet över tofun och klappa in jämnt överallt. Vänd i ett uppvispat ägg och till sist i panko-sesamblandningen. Se till att hela biten är täckt. Värm olja, ca 2 cm djupt, i en stor wokpanna på medelhög värme.
  4. Förbered ett stort fat med hushållspapper. Stek/fritera några tofubitar i taget i pannan. Vänd runt ibland så att de inte bränns och så att alla sidor blir gyllene. Ta upp med hålslev och låt torka på hushållspappret. Salta. Upprepa tills alla är klara.
  5. Torka av polkaskivorna och vänd runt med limesaft. Lägg upp på litet fat och toppa med de härligt krispiga tofubitarna och ringla över lite dressing, salladslök och dekorera med koriander. Servera med resten av dippsåsen bredvid. Ät genast!
Pankopanerad tofu med sesamfrön.

Pankopanerad tofu med sesamfrön.

Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: