Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Recepten och tipsen – så blir du ett proffs på matlådor

28 dec, 2022 
AvNami Kawakita
Recepten och tipsen – så blir du ett proffs på matlådor
Vill du bli bättre på att ta med matlåda till jobbet men har svårt att finna inspiration? Lugn, ELLE mat och vin har listat de bästa recepten och tipsen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood: Vodkapasta

Är du en av oss som lovat dig själv att bli bättre på att ta med matlåda till jobbet? Med tanke på stigande priser är det inte en dum idé att förbereda mat och ta med. Du kommer att spara både tid och pengar men för att underlätta så har vi samlat ett par tips och recept som kan hjälpa dig på vägen.

1. Planera

Att planera och preppa sina matlådor sparar både tid och pengar. Tänk över vad du vill äta den kommande veckan och skriv en inköpslista. Det kan vara skönt att planera flera måltider på en och samma gång i stället för att varje dag efter jobbet behöva komma på vad man ska laga. Det absolut mest effektiva är att laga flera portioner samtidigt, och sedan frysa in dem eller ställa matlådor i kylen. Då har du på ett enkelt sätt fixat lunchen för flera dagar. Perfekta val av rätter till matlådor är de som tillagas i ugnen eller i stora grytor.

Annons

2. Välj rätt råvaror

Välj dina favoritgrönsaker och om du gillar det – satsa på vitkål, rödkål, grönkål och rotfrukter. Det är grönsaker som håller länge i kylen också. Kom ihåg att matlådan också ska innehålla kolhydrater och protein, så du håller dig mätt hela dagen. Kyckling, tonfisk, tofu, kikärter, ägg, keso – möjligheterna är oändliga. Lite goda fetter skadar inte heller, såsom avokado, nötter och olivolja.

3. Investera i bra matlådor

Tråkiga pengar ja, men väl värt det i längden. Matlådor i glas är inte bara bättre för miljön, väljer du även en modell som är ugnssäker kan du till exempel tillaga lasagnen direkt i färdiga portioner. Ett tips är också att ha ett par mindre matlådor att ha såser, sallader och andra goda tillbehör i. En diskad tom burk med lock funkar ju också såklart!

4. Motivera dig

Ibland vill man lyxa till det med en utelunch, så gör det! Kanske känns det bättre om du räknar ut hur mycket du sparar på att byta utelunchen mot matlåda och snart ser hur mycket du har sparat – resulterar det i att du kan unna dig ett par uteluncher varje månad?

Annons

Frukost

Vi har alla hört att frukost är dagens viktigaste mål och varför inte försöka starta en ny frukostvana? Overnight oats är en riktig superfrulle! Du förbereder den dagen innan och nästa dag är det bara att äta den direkt. Det fina är att du kan smaksätta med det du gillar – jordnötssmör, banan och färska bär är några av våra favoriter.

Over night oats med apelsin och kardemumma

Förbered dina over night oats kvällen innan för en snabb och hälsosam frukost

Pasta

Pasta är en livräddare – och kanske en av våra vanligaste matlådor. Inte så konstigt kanske med tanke på hur enkelt det är att laga och du kan laga den efter tycke och smak. Här är två av våra snabbaste och enklaste recept!

Annons

Pasta med bacon och gräddig spenatsås

Enkel och god pasta med bacon och gräddig spenatsås passar bra i matlådan

Lättlagad TikTok-pasta

Soppor

Förvara soppan i en burk med skruvlock, kanske i en extra påse för säkerhetsskull. Oavsett vilka tillbehör du väljer till din soppa så förvaras de med fördel i en separat matlåda – krutonger, tempeh, knaperstekt bacon eller halloumi, ja du kan toppa din soppa med det som finns i kylen!

Bakad tomatsoppa med färsk timjan och krutonger

Bakad tomatsoppa med krutonger är värmande god som matlåda

Pumpasoppa med rostad tempeh och pistaschnötter

Grytor

är en riktig vinnare i matlådan! Det går att variera på så många sätt – kött, kyckling eller vego. Det blir mycket mat och de flesta tåls att frysas!

Svamp- och fläskfilégryta med morotsmos

Gör storkok av vår goda svamp- och fläskfilégryta med morotsmos

Chili sin carne

Mat i ugn

Mat som tillagas i ugn sparar tid! Medan din middag och blivande lunch sköter sig själv kan du syssla med annat.

Lax med rostade kikärter

Lax med rostade kikärter blir en bra matlåda som mättar

Grönsakslasagne

Paj

Paj är en räddare i nöden, går att fylla med i stort sett vad som helst och konstigt nog är den nästan alltid godare dagen efter. Med andra ord; den perfekta matlådan!

Paj med inbakad pasta

Paj med inbakad pasta är det bästa av två världar

Lök- och cheddarpaj

Matiga sallader

Bli inte avskräckt för att du läser sallad på listan. Sallader är bra matlådor som inte behövs värmas och de kan faktiskt göras riktigt mättande och goda. Testa något nytt – lägg i glasnudlar, edamamebönor eller groddar! Och glöm inte en riktigt god dressing på sidan.

Nudelsallad med fläskkarré

Testa en nudellsallad med fläskkarré om du vill ha en ny typ av sallad

Maxad linssallad

Fyll matlådan med en maxad linssallad

Bilder: TT/Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons